image

Які зарплати будуть у нас в другому півріччі

Крім IT-спеціалістів урізання зарплат в самий пік кризи найменше торкнулися працівників у сфері медіа та представників агросектору, а також співробітників міжнародних компаній.

З травня 2015 року прослідковуються незначні позитивні зміни на ринку праці. Зафіксований приплив нових вакансій та нових резюме на 5-10% щомісячно. Крім цього поступово знижується рівень конкуренції на робоче місце. З огляду на це можна стверджувати, що українські компанії адаптувалися до умов кризи. Щоправда, для кардинальних змін в зарплатній політиці компаній в найближчих півроку передумов поки що немає. Що буде з зарплатами у другому півріччі 2015 року, розповідають експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Економічні умови в країні, які спричинили впровадження оптимізаційних заходів в компаніях, відбилися насамперед на зарплатах українців. Минулий рік ознаменувався зниженням зарплат. Вдалися до таких непопулярних методів 14% компаній.

Найбільш впевнено почували себе лише деякі співробітники. Зокрема, найменше постраждали від кризи IT-спеціалісти. Їх зарплати не лише не скорочувались, але й в деяких випадках підвищились. Як правило, українські компанії IT-сектору працюють над аутсорсинговими проектами з іноземними компаніями. Це дозволяє їм не лише відчувати себе стабільно в момент кризи, але й прив'язувати розмір зарплат співробітників до курсу долара.

Проаналізувавши зарплатні тенденції та динаміку ринку праці, експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна припускають, що в найближчі півроку збережуться тенденції минулого року. Наприклад, в 2014 році багато компаній відмовились від фіксованої оплати праці, впровадивши гнучку оплату. У цьому випадку зарплата працівників вираховується щомісячно відповідно до реального внеску працівника до бізнес-результатів компанії. Залишиться актуальною також тенденція вибіркового підвищення окладу лише деяким співробітникам, які регулярно показують високу ефективність. У минулому році 35% компаній підвищили зарплату виключно цінним співробітникам, яких роботодавці хочуть утримати.

Більшість компаній утримає зарплату на колишньому рівні в гривні. Можуть підвищити зарплату всім без винятку працівникам не більше 15% роботодавців. Найбільше шансів відчути позитивні зміни є в тих галузях, які найменше були схильні до впливів кризи. Це IT-сфера, агросфера, роздрібна торгівля, сфера видобутку сировини.

Кардинальних змін в зарплатах українців не передбачається ще й тому, що, зіткнувшись із труднощами на ринку праці, пошукачі знизили в цьому році свої фінансові побажання.

Сьогодні середня офісна зарплата по Україні становить 3-4 тис. грн, в Києві цей показник трохи вище – 6-7 тис. грн. При тому, що позитивні зміни можливі, розмір надбавки, швидше за все, не компенсує українцям збитки від інфляції.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com