image

Жінки-підприємці із Закарпаття і Словаччини обмінювалися бізнес-ідеями

 

Під час воркшопу-тренінгу, який тривав у словацькому селі Лесне з 24 по 26 червня обговорювали проблеми жіночого підприємництва, а також представляли успішні бізнес-ідеї, які вже реалізували жінки. Воркшоп тривав у рамках проекту Програми ЄІСП ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна «Інструменти розвитку можливостей для самореалізації жінок у бізнесі».

Локацією для проведення тренінгу невипадково обрали село Лесне у Словаччині, а також «Ферму під горкою», власницею якої є пані Євчикова. Учасникам воркшопу вона розповіла про умови ведення такого бізнесу, а також те, з чого все починалося.

Родинний бізнес «Lesy servis» базується на комплексному розвиткові первинного господарства. Сьогодні ми сподіваємося на внесок кожного члена родини і вимагаємо цього від своїх працівників. Об’єднуємося і навколо любові до природи, зокрема, леснянської гірки. Найголовніше для нас те, що наші клієнти повертаються сюди – придбати вироби чи просто відпочити, зазначила пані Євчикова.

Першим проектом родини Євчикових став "Лесне - туристично-рекреаційний центр", а другим - «Ферма під гіркою». У центрі сьогодні є 12 ліжкомісць, тут можна орендувати сауну, є винний підвал, велосипеди напрокат, а також поруч із розводять оленів для звіринців і фермерських потреб. Надають і послуги полювання.  На «Ферму під гіркою» запрошують і школярів для відпочинку, ознайомлення з природою. Також тут виробляють м’ясні продукти, зокрема, з дичини, за сучасною рецептурою.

Щодо негативу у веденні бізнесу жінкою, пані Євчикова називає емоційність у прийнятті рішень і близьке сприйняття негативу, а також невпевненість у законодавстві, бюрократію.

Начальник відділу організації профорієнтації та профнавчання Закрапатського ОЦЗ Лариса Маргітич у рамках воркшопу представила доповідь про форми та методи мотивації безробітних на започаткування власної справи шляхом отримання ОВДБ.

У рамках проекту також створили бізнес-план початку власного бізнесу у Словаччині. Його презентувала фахівець з графічного дизайну Дарина Туткова. Дівчина зізнається, що ніколи не думала про приватне підприємництво, але пішла на це завдяки проекту. Вона розробила бізнес-план для початку власної підприємницької діяльності і захищатиме його перед комісією. Після захисту їй повинні надати фінансову допомогу у центрі зайнятості для розвитку справи. Затим розпочнуться реальні дії Дарини як приватного підприємця, зокрема, їй доведеться звітувати перед податковою. Чого вона раніше ніколи не робила. Дівчина буде розміщувати потфоліо в Інтернеті, щоб заявити про себе. Сьогодні вона вже має кількох клієнтів, зацікавлених у послугах графічного дизайнера.

Під час воркшопу кілька жінок-учасниць із Закарпаття розповідали про запоруки ведення успішного бізнесу. Яна Сиволожська з Ужгорода розповіла під час воркшопу про свій ресторан «Господа», який спеціалізується на словацькій, угорській, чеській кухні. «У мене були різні бізнеси, на щастя, успішні. Я вважаю, що в бізнесі головне – мати ідею, бо вона притягує гроші і вдячність людей. Тому бажаю всім тим, хто починає бізнес, успіху й хороший ідей». – зазначила Яна.

Про власний бізнес-проект розповіла й Надія Денисова, яка майже рік назад приїхала на Закарпаття з Донецька. Вона – вчитель французької мови, й оскільки одразу не змогла знайти постійну роботу в Ужгороді, розпочала власний бізнес за допомогою онлайн платформи. Сьогодні її учні є в усьому світі, оскільки навчання відбувається за допомогою скайп-зв’язку.

У рамках проекту Програми ЄІСП ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна «Інструменти розвитку можливостей для самореалізації жінок у бізнесі» буде видано посібник для підприємців із ведення бізнесу. 

 

Наталія Каралкіна

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com