image

Жінок-підприємців зі Словаччини та Закарпаття навчали генерувати бізнес-ідеї

 

На Закарпатті відбувся спільний українсько-словацький семінар Проекту HUSKROUA/1101/221 «Інструменти розвитку можливостей для самореалізації жінок у бізнесі». Він став своєрідною відповіддю після подібного семінару-тренінгу, який відбувся  у червні в словацькому Лесне. Оскільки проект вже на завершальній стадії, учасникам представили результати досліджень, спільних напрацювань, а також провели тренінг з генерування бізнес-ідей.

Проект триває близько двох років і реалізовується на території Кошицького і Пряшівського краю у Словаччині і на Закарпатті. Він спрямований на активізацію підприємництва у прикордонному регіоні, усунення перешкод, які існують щодо жіночого підприємництва. Також у рамках проекту підготували посібник для жінок-підприємців, де будуть описані конкретні поради з ведення бізнесу й наведено позитивний досвід підприємців України і Словаччини.

На початку семінару, який тривав 22 жовтня неподалік Ужгорода, у готелі-ранчо «Золота гора», представили результати досліджень, здійснених у рамках проекту. Модерував засідання експерт проекту Євгеній Лукша.

У рамках проекту було здійснено анкетування для виявлення тенденцій підприємництва на території Кошицького, Пряшівського краю та Закарпаття. За результатами опитування, 70 % зазначають, що в суспільстві й надалі існує думка, що пріоритетною для жінки має бути її сім’я. 69 % опитаних респондентів погоджуються, що чоловіки-підприємці переважають у веденні бізнесу, а 82 % стверджують, що успішних жінок-підприємців небагато з тієї причини, що вони повинні займатися домашніми справами.

В Україні зі ста підприємств, 94 очолюються чоловіками. Натомість у глобальному вимірі жінки володіють близько 30 % бізнесу

Жіночий бізнес – це бізнес, заснований жінкою чи такий, що веде жінка. Серед переваг жіночого підприємництва: вміння моделювати й генерувати ідеї, здатність викликати більше довіри, інтуїція та передбачливість, вроджені господарництво і раціональність.

До негативних факторів і бар’єрів, які заважають розвитку жіночого підприємництва, належать дискримінаційні явища, психологічні бар’єри, невпевненість, занижена самоооцінка, мала кількість прикладів для наслідування, національні традиції.

Такі дані навів у своїй доповіді координатор проекту в Україні, голова правління агентства Місцевого розвитку «Європоліс» Олег Лукша. У результаті досліджень також вдалося визначити, що 45 % бізнесу на Закарпатті – сімейний, 42 % - власний бізнес. Адже й допомогу жінкам у веденні бізнесу надає в основному сім’я, натомість підтримка держави – низька. При цьому значний відсоток жінок змінили свою професію для ведення бізнесу.

«На Закарпатті ніхто не готує підприємців, немає підтримки від держави, все треба здобувати самостійно. Навички підприємництва можна здобути в університеті, але можливості для розвитку треба шукати самому. Щодо жіночого бізнесу, жінка не просто займається бізнесом, іноді вона змушена в такий спосіб годувати сім’ю», - розповів Олег Лукша і додав, що одна з найважливіших функцій у рамках проекту - налагодження контактів між підприємцями двох країн була успішно виконана.

Керівник проекту, керівник Місцевої дієвої групи «Душа» Ян Френа радіє, що завдяки проекту можна наблизити жіноче підприємництво по обидва боки кордону. У рамках проекту створили стратегію розвитку жіночого підприємництва, про що Ян розповів під час презентації.

Сьогодні можна конкретно сказати про відмінності ринку праці у двох країнах. Ще на вступній конференції у рамках проекту оприлюднили статистику безробіття у регіонах Словаччини й України. Наприкінці 2013 року було 50 % безробітних жінок у Словаччині. Уже в 2014 ситуація з працевлаштуванням покращилася. Над поліпшенням ситуації працює й Місцева дієва група «Душа», яка надає підтримку у розвитку підприємництва.

«Хочемо допомогти жінкам-підприємцям у вирішенні різних проблем – економічних, правових, технічного забезпечення, а також у маркетингу, адже дуже мало жінок використовують маркетинг для покращення продажу продуктів», - зазначив Ян Френа.

Під час семінару на Закарпатті про реалізовані бізнес-ідеї розповіли кілька жінок-підприємців. Зокрема, Альона Онда презентувала «Студію дизайну Наталії Шталь», а також авторські прикраси від цієї марки. До речі, учасники семінару отримали у подарунок прикраси від «Студії», а також придбати підвіски, браслети й сережки одразу на семінарі.

Затим перед учасниками виступила представниця підприємства «ЕКОсвіт», керівником якого є жінка, і де працює понад 90 % жінок. Після неї про ведення власного бізнесу розповіла Надія Денисова, яка за професією – вчитель французької мови. Після переїзду на Закарпаття вона зіткнулася з різними проблемами й відсутністю роботи. Тому знайшла себе у викладанні французької на онлайн-платформі, ідея якої полягає у тому, що викладачі й студенти можуть знаходитися у різних частинах світу.

Тетяна Річіна представила діяльність ріелторської фірми «Феміда», яка працює в Ужгороді понад 20 років.  А Любіца Френова розповіла про свій свою професію зубного техніка. Сьогодні вона – приватний підприємець , веде свій бізнес у Міхаловцях. Розвивати бізнес їй допоміг Ян Френа, також Любіца отримала допомогу від держави. Сьогодні вона працює сама на себе, не має найманих працівників. Ця робота є її хобі, тому дуже задоволена тим, що має. Також на семінарі були присутні жінки-підприємці, які є власницями магазинів одягу, закладів харчування, салонів краси тощо.

Друга частина семінару відбулася у формі тренінгів. Учасники вправлялися у генеруванні бізнес-ідей, які допоможуть їм під час відкриття чи активного просування власної справи.

 

Наталія Каралкіна

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com