image

1910 року в Ужгороді половину населення становили угорці

Принаймні такі дані відображені на пропагандистському плакаті т 1920 року із інфографікою етнічного складу населення міста Ужгород. Не вірити плакату можна, однак перепис населення теж наводить переважння угорського населення. 

Про це поідомляє на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук спільнота Transcarpathian Heritage. Для переконливості плакату, наводять дані перепису:

"Якщо хтось сумнівається в цифрах, то дарма. Співвідношення приблизно відповідає даним раніших переписів за часів Австро-Угорщини. Там все відносно правильно. Просто слід розуміти, як проводилися австро-угорські переписи населення. 
До тої чи іншої національності відносили не за самоідентифікацією окремих індивідуумів, а за мовною ознакою — якщо людина розмовляла угорською, то її і записували до угорців. Тобто, це були переписи не національностей, а носіїв мов.
Наприклад, у 1910 році в Ужгороді загалом було 16 919 жителів, з яких 13 590 угорців, 1151 німців та 1219 словаків. Конфесійний зріз — 5481 римо-католиків, 4473 греко-католиків та 5305 юдеїв. Очевидно, частину євреїв, що розмовляли на ідіші, записали до німців, а іншу, що володіла угорською — до угорців.
Опа! І тут сюрприз! Разом виходить 9778 греко-католиків та юдеїв, які навряд чи були етнічними угорцями, тобто це русини-українці та євреї. 16 919 - 9778 = 7141 — це максимальна кількість етнічних угорців, яка могла бути на той час в Ужгороді. Цифра майже вдвічі менша за кількість носіїв угорської мови.

Тут треба розуміти, що угорці не були виключно римо-католиками. Значна частина належала до протестантів-реформатів. Тому точну кількість етнічних угорців важко вирахувати".

Серія «Magyar towns under foreign rule / Les villes magyares sous la domination ètrangère» («Угорські міста під іноземним пануванням» складалась з восьми плакатів восьми колишніх міст Угорського Королівства — Брашов, Кошиці, Клуж, Тиргу-Муреш, Печ, Братислава, Тімішоара та Ужгород, які після Тріанону увійшли до складу Чехословаччини, Румунії та КСХС (Королівство Сербів, Хорватів та Словенців).

Автор серії плакатів — угорський художник-графік Тібор Польо (угор. Pólya Tibor).

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com