image

Абонплата за газ, як можливість для піару для закарпатських політиків

Фактично всі закарпатські політики пропіарилися на темі введення абонплати за газ

Не буду перераховувати, хто піариться на темі абонплати за газ. Бо майже всі закарпатські політики. Навіть сесії позачергові скликають, бо це ж безкоштовна трибуна, а тема актуальна. Та що там закарпатські політики, навіть глава уряду Володимир Гройсман незадоволений цим нововведенням, тому, скоріше за все, цю абонплату відмінять, або відкладуть.

Але закарпатських політиків це не зупиняє і вони один поперед одного роблять заяви, щоб встигнути пропіаритися ще до відміни абонплати. І сесії проводять термінові-термінові. 

Далі всіх пішов Віктор Балога, партія якого не лише ініціювала проведення позачергової сесії Закарпатської облради, але юристи Балоги ще намагаються встигнути до офіційної відміни подати позов до Київського окружного суду щодо відміни абонплати.

Про це Віктор Балога написав у соцмережах.

"Бачу до частини влади дійшло, що «абонплата за газ» – це знущання з людей. Але сподіватися, що вони самі скасують це рішення – себе не поважати.

Тому, ми командою «Єдиного Центру» спільно з активістами готуємо позов до Окружного адміністративного суду Києва про скасування рішення НКРЕКП.

До рішення суду закликаю нікого не платити незаконну «абонплату». Це чистий грабіж. Більшість мереж були прокладені коштом споживачів. За підключення до газу теж кожен заплатив гроші. А якщо олігархам з владою не вистачає на яхти і літаки, то не за наш рахунок!", - написав Балога.

Ну а потім, коли уряд відмінить абонплату, Віктор Балога напише, як він своїм позовом та заявами на сесіях змусив владу капітулювати.

Не відставав від свого головного політичного опонента і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який, зокрема, заявив:

Якщо регулятор вирішив розділити вартість товарного газу та вартість послуг із його транспортування та розподілу, то це його справа. Однак у таблиці тарифів із транспортування газу, які для кожної області встановлені окремо, Закарпаття виявилося на першому місці. Для прикладу, в Тернополі щомісячна абонплата для споживачів із лічильниками G-4 (які обслуговують будинки та квартири з індивідуальним опаленням) становить 58 гривень, у Києві – 67 грн., у Дніпрі – 77 грн, а на Закарпатті – 204 грн.! Такої високої ціни немає в жодному іншому регіоні України.
Одне з головних обґрунтувань надвисокого тарифу – те, що в області постійно зменшується транспортування газу, у результаті чого «Закарпатгаз» недоотримує доходи. І дійсно, Закарпаття стабільно скорочує обсяги споживання газу. Якщо в 2009р. ми витратили 690,1 млн. кубометрів, то в 2016-му – 484,6 млн. кубометрів газу. Відбувається це за рахунок того, що Закарпаття перше в Україні відмовилося від громіздкого й неекономного централізованого опалення, за що нашу область завжди ставили в приклад. Приватний сектор, установи та організації за власні чи бюджетні кошти перейшли на індивідуальне опалення, яке споживає набагато менше газу порівняно з централізованим, а в результаті ми маємо платити найбільшу в Україні абонплату. Потім, у багатьох населених пунктах газопроводи прокладалися коштом самих місцевих мешканців, то чому вони мають платити таку виску плату за доставку газу? Нарешті, чому в тарифах не враховане географічне розташування області? Закарпаття – найзахідніший регіон України, і якщо ми отримуємо реверсний газ зі Словаччини та Угорщини, плата за його транспортування для нашої області має бути найменшою.
Надвисока абонплата для Закарпаття – це повний абсурд, із яким ми не збираємося миритися. Я направив звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та керівництва НКРЕКП із проханням переглянути тарифи і встановити нові, економічно обґрунтовані. Закарпатська область дотаційна на 76 відсотків, у людей не вистачає грошей на найнеобхідніше, тому теперішні тарифи нічого іншого, крім соціальних вибухів нам не дадуть.

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com