image

Балога: Янукович вів правильну політику щодо угорців Закарпаття

Відомий закарпатський політик, депутат Верховної Ради Віктор Балога дав крупне інтерв'ю інтернет-виданню "Главком", в якому, зокрема, торкнувся і регіональних закарпатських проблем.

Видання: - Тема закарпатського сепаратизму – це більше міф, ніж щось реальне? Чи не підживлює його Угорщина, керівництво якої, до речі, іноді демонструє проросійську позицію.

Віктор Балога: - Угорщина – стратегічний сусід для Закарпаття з точки зору культурних і економічних стосунків. Закарпаття було угорським тисячі років, до 1944-го, доки Сталін не включив його до УРСР. Говорити про те, що Угорщина може підживлювати закарпатський сепаратизм – неповага як до Угорщини, так і до Закарпаття. Ми в дуже тісних робочих стосунках з Угорщиною і вони завжди були на користь всім сторонам.

У мого батька, який народився 1942-го року, в метриці записано, що він – русин, але це було при Угорщині. Матір народилася 1947 року – при радянській владі – і у неї в документах написано, що вона українка. І така ситуація в переважній більшості закарпатських родин. І я ніколи не надавав цьому значення. І закарпатці переважно вважають себе українцями. В 2008-му році президент Ющенко пропонував дати національність русинам, бо було багато звернень з цього приводу. Але я йому відповів – Віктор Андрійович, у нас стільки «друзів», особливо з правого політичного сектору, що від цього буде великий мінус як закарпатцям, так і особливо вам. Тому треба це питання засунути в велику шухляду і забути на декілька років. Мене зрозумів і він, і ті, хто це питання ініціювали.

Нагадую, що в 1991-му році обласна рада проголосувала за автономію Закарпаття, але приїхав Кравчук і це питання зняли з порядку денного. Коли країна буде сильна і ми будемо по базових показниках відповідати сусіднім країнам, можна повернутися до цього. Але на базі люмпена приймати рішення, куди якій території рухатись і як себе ідентифікувати, – це шкідливо для дуже молодої країни.

Видання: - Чим ви поясните те, що Закарпаття завжди більше голосувало за «регіоналів» та Януковича, ніж інші західні області?

Віктор Балога: - Закарпаття – це не Галичина і не західна Україна. Хоча це і найзахідніша область, за ментальністю вона – всеукраїнська. Якщо ми маємо чітку ментальність, наприклад, Галичини чи Рівненщини, то Закарпаття населяє велика кількість національностей. Багато росіян, угорців, які давали Януковичу найбільший відсоток голосів. Але він вів правильну політику щодо угорців – їх брали в список Партії регіонів і це давало свої плюси. Порошенко, до речі, врахував помилки минулих демократичних сил, взяв угорців у список своєї сили і отримав там результат.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com