image

Балога не зможе приватизувати палац Шенборна - рішення Верховного Суду

Верховний Суд прийняв рішення, яким вніс палац графів Шенборнів у селищі Чинадійово на Мукачівщині до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 

Ще в далекому 2008 році, коли нинішній нардеп із Закарпаття Віктор Балога очолював Секретаріат Президента, дві відомі історичні пам'ятки Закарпаття - замок Паланок та палац Шенборна - хотіли передати в комунальну власність. Паланок хотіли передати в комунальну власність Мукачева, а замок Шенборнів - в комунальну власність Чинадійовської ради.

Тоді ж почався протест проти таких намірів. Влада Закарпаття тоді повністю належала представникам клану Балог. Попри супротив Верховної Ради, замок Паланок таки передали в комунальну власність Мукачева.

Як ми повідомляли, згодом ще колишній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль звернувся до міністра культури  вжити заходів для того, щоб виконати постанову Верховної Ради про передачу замку "Паланок" під патронат уряду.

Потім він  вніс зміни в розпорядження представника Президента в Закарпатті, яким було передано цей замок в комунальну власність Мукачева.

Мер Мукачева Андрій Балога тоді саркастично сприйняв цю звістку і  сказав Москалю, що замок буде служити місту і надалі. 

Але Москаля сарказм Балоги лише розізлив і він видав черговий коментар, у якому переконував, що родина Балог мала намір зробити замок "Паланок" мало не приватним родинним маєтком, коли захотіли взяти його в оренду на 49 років. При цьому Москаль процитував газету "Дзеркало тижня" 2008 року, у якій було описано схему, за якою замок мав перейти  у власність Балог.

По іншій лінії проти приватизації Балогами замку "Паланок" боролися і правоохоронці.

У свою чергу, прокуратура Закарпаття проводила тривалу боротьбу з владою Мукачева, щоб внести замок до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Балоги тривалий час пручалися. Тут виконком не хотів виготовляти відповідну облікову документацію на замок. Адже внесення замку до Держреєстру пам'яток не давало можливість приватизації замку.   Прокуратура змушувала владу Мукачева через суди робити документацію. Балоги ж подали скаргу аж до Верховного Суду.

Але, як повідомили в прокуратурі Закарпатської області, Верховний Суд відхилив цю скаргу і тепер замок таки потрапить до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що дасть можливість його належним чином утримувати та зберігати.

Подібна історія трапилася і з палацом Шенборнів.

Ще у 2008 році Громадський рух Народна Самооборона проінформував, що 23 травня 2008 року Закарпатська обласна рада, не маючи на даний палац жодних прав, прийняла рішення про передачу палацу в комунальну власність Чинадіївській сільській раді Мукачівського району.

"І це незважаючи на те, що бюджет Чинадіївської сільської ради на 2009 рік становить 120 тисяч гривень, з яких 80% субвенцій із державного бюджету. Як може сільська рада утримувати цей замок, якщо коштів не вистачає навіть на виплату заробітної плати працівникам?", - зазначила Самооборона.
Прес-служба НС наголосила, що зроблено все, щоб потім, через відсутність фінансування, сільська рада відмовилася від утримання замку і виставила його для приватизації або передачу в оренду.
"Усі закарпатці знають про те, що за даним проектом стоїть глава Секретаріату Президента України Віктор Балога і його брат - перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога, які хотіли розмістити в цьому замку власні маєтки", - заявила Самооборона.

23 вересня 2008 року, також поінформували в НС, Закарпатська ОДА зверталася до Господарського суду Закарпатської області з позовом до санаторію Карпати про усунення перешкод у використанні майнового комплексу будівель палацу замку Шенборна.
"Дані кроки Закарпатської влади, яка вже давно знаходиться під контролем клану Балог, виходять не тільки за межі правового поля, але й здорового глузду, і не приборкується центральною владою у місті Києві", - наголосила Самооборона.

Згодом, коли Балоги почали втрачати владу, прокуратура Закарпатської області почала діяти, щоб не допустити передачу палацу в комунальну власність і внести його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

І тільки зараз Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Закарпатської обласної прокуратури, підтвердивши таким чином необхідність внесення палацу графів Шенборнів у селищі Чинадійово до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це  повідомляють в Офісі генерального прокурора.

Зробити це було також не просто, по був певний супротив клану Балог на місцях.

Влітку 2021 року Мукачівська окружна прокуратура з метою збереження культурної спадщини звернулась з цього приводу з позовом до Закарпатського окружного адміністративного суду, який був задоволений у повному обсязі.

Суд визнав протиправною бездіяльність виконкому органу місцевого самоврядування в частині невиконання вимог законодавства щодо виготовлення облікової документації на об’єкт та зобов’язав селищну раду зробити все необхідне. Крім того, було задоволено і вимогу щодо подання пропозицій про занесення палацу Шенборнів до держреєстру пам’яток.

Проте Восьмий апеляційний адміністративний суд за апеляційною скаргою відповідача скасував це рішення, прийнявши нову постанову, де у задоволенні позову відмовив. І лише зараз Верховним судом ця постанова скасована, а рішення Закарпатського окружного адмінсуду залишено в силі. Зазначається, що постанова вже набрала законної сили та не підлягає оскарженню.

Зазначимо, що колишня резиденція та мисливський будинок графів Шенборнів була внесена у список пам'яток архітектури Української РСР під охороною держави під №1128, однак до Державного реєстру нерухомих пам’яток України досі не включена.

Це палац, збудований у 1890-1895 роках у неоромантичному стилі, що поєднує романські та готичні мотиви. Біля нього також розбито сад-дендрарій. З 1946 року в будівлі розташовується санаторій "Карпати".

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com