image

«Бій без правил»: як борються «рідні» з фаворитом на голову Виноградівської ОТГ Іваном Бушком (ФОТО, ВІДЕО)

Проведення фейкового соцопитування, просування через сторінки в соцмережах та причетність до псування білбордів – це лише частина вже брудних технологій, до якої причетне «Рідне Закарпаття».

Передвиборча агітаційна кампанія добігає кінця. Вже за три дні електорат визначиться, кому довірить кермувати своєю громадою у наступні 5 років. Загалом на Закарпатті було спокійно в інформаційному полі, а опоненти тримались в рамках моралі та етики. Виноградівщина стала чи не єдиним винятком.

Проти головного фаворита перегонів на голову Виноградівської ОТГ Івана Бушка, застосовують не тільки давно відомі методи, а і не використовувані раніше на Закарпатті технології. Акцент роблять на «чорному піарі», в який втягують сім'ю та соратників політика.

Також «чорний піар» був присутній в анонімному телефонному соцопитуванні, котре мало ознаки агітації і яким жителів Виноградівської громади «тероризували» два дні.

«Коріння» більшості інформаційних атак веде до головних опонентів кандидата – виноградівського крила сателіта «Рідного Закарпаття». І хоча у Виноградівській громаді політсила офіційно не висунула свого кандидата, ресурс партія віддала чинному міському голові Степану Бочкаю, котрий балотується на голову ОТГ як самовисуванець.

Агітаційний тероризм від «рідних»

В перші вихідні жовтня сотням мешканців Виноградівської громади почали надходити телефонні дзвінки від «чорних соціологів» з прихованою агітацією під виглядом анонімного соцопитування.

Оператори компанії «Роботизовані телесистеми» пропонували прийняти участь в анонімному соцопитуванні із запитанням «за кого з кандидатів на голову Виноградівської ОТГ Ви б проголосували, якщо вибори відбулися б завтра?». Пропонували обрати поміж трьох кандидатів: самовисуванців Івана Бушка та Степана Бочкая, та Марії Сігеті з «Команди Андрія Балоги». Сценарій соцопитування був таким, що при виборі Івана Бушка чи Марії Сігеті, виборець чув про кандидатів негатив, при виборі Степана Бочкая – позитив про неіснуючі здобутки.

ТОВ «Роботизовані телесистеми» зареєстроване за тією самою адресою, що і політична партія «Київська громада» до того, як у лютому 2020 року, вона стала політичним проектом під місцеві вибори нардепів-мажоритарників Валерія Лунченка, Василя Петьовки, Роберта Горвата і Владіслава Поляка «Рідне Закарпаття».

Вартість одного дзвінка, схожого як здійснювали оператори «Роботизованих телесистем», до 30-ти гривень в залежності від діалогів. Наприклад, пакет зі 100 діалогів коштує 3000 гривень, а з 2000 – 50 000 гривень. Термін виконання «замовлення» 1-3 тижні. У період виборів ці терміни скорочуються, що впливає і на ціну послуг в рази. Тоді один дзвінок може коштувати близько 100 гривень.

Обмалюю і зірву!

Агітацію кандидата Івана Бушка нищили протягом усієї передвиборчої кампанії. Розмальовували непристойними символами та просто зривали з поверхонь. Перші - одразу після того, як політик оголосив про участь у змаганні за пост голови Виноградівської ОТГ, 24 вересня. Останні – в ніч на сьогодні, 22 жовтня. В обох випадках зловмисників зафіксували камери спостереження.

«Нічними художниками», які розмальовували білборди, виявились місцеві мешканці, наближені до команди виноградівського народного депутата з «Рідного Закарпаття».

А це вже «хронологія» 22 жовтня.

Пройтись по родині і розрекламувати? – легко!

Зіпсовані білборди не єдиний метод так званого «чорного піару», який застосовують опоненти Івана Бушка. Замовні статті найчастіше з'явились в онлайн-ЗМІ «UA-Репортер», «Закарпатський Інсайдер», «Новини Закарпаття». В одній із статтей автори зачепили дочку кандидата, виставивши фото з її акаунту в Інстаграмі. Ці світлини, які є в публічному доступі – фотозвіти з відпочинку дівчини. Через Фейсбук-сторінку «Закарпатського Інсайдера» ці публікації активно рекламується самим же виданням.

Згаданий інформаційний ресурс називають афільованим до лідерів «Рідного Закарпаття». Тут же з'являється «джинса» чотирьох закарпатських нардепів, а також рекламуються піар-статті Степана Бочкая.

Можливості просування реклами через Фейсбук, дозволяють самостійно робити вибір щодо аудиторії та географії реклами. Наприклад, максимальна реклама по Закарпаттю, що дозволяє охопити від 43 до 126 тисяч чоловік, на 4 дні коштує 1000 доларів. Куди дешевше тримати тролів, котрі розганяють по мережі потрібні статті, дописи та пишуть коментарі. Оренда одного акаунту коштує 2-3 тисячі гривень у місяць. Для ефективної роботи потрібно кілька десятків таких «працівників».

Редактор сайту або людиною, що має до нього безпосереднє відношення є ужгородськй журналіст Віталій Смірнов. Підтверджує це відношення також мобільний застосунок «Getcontakt», який при пошуку за мобільним телефоном видає, як підписаний той чи інший абонент у телефонній книзі інших людей.

У 2017 році журналіст «Закарпатського Інсайдера» Віталій Смірнов отримав до Дня журналіста грамоту Закарпатської обласної ради.

Столичні актори у головних ролях

Одними статями замовники «чорного піару» не обмежилися і випустили кілька відеоматеріалів. В одному з них зачепили політичне минуле Івана Бушка, використавши для емоційного забарвлення загибель воїна АТО з Виноградівщини та, знову, зачепивши сім'ю кандидата.

В другому випадку відео, з натяком на політичну сатиру, замовили у колишніх акторів київського «Драмтеарту на Подолі». Зокрема, головну роль у ролику зіграв актор Геннадій Шевчук.

В обох випадках ролик поширювали в Фейсбук-мережі зі сторінок тролів. Майданчиками слугували місцеві пабліки, котрі адмініструють наближені до «Рідного Закарпаття» виноградівці.

Місія: добити сайт DDOS-атаками

Інформагенція Голос Карпат - одне із найпотужніших онлайн-ЗМІ Закарпаття. Тому в період цієї виборчої кампанії, опоненти Івана Бушка намагались забрати у закарпатців можливість читати новини, з протилежною думкою ніж та, яку намагається формувати влада на місцях.

Для цього застосували віртуальний інструмент – DDOS-атаки, від яких на початку жовтня онлайн видання потерпало майже тиждень.

Замовний характер атак визначали технічні показники. Наприклад, щодня з 20-ої години кількість запитів на сервер, на якому знаходиться сайт, стрімко зростала - до близько 5 тисяч запитів у секунду. А сумарна потужність таких атак складала 153 Мегабіт у секунду.

Експерт з інформаційної безпеки та директор компанії «Berezha Security» Константин Корсун, до якого журналісти звернулись за коментарем, оцінив вартість згаданих атак у 15-20$ на годину. Протягом згаданих днів атаки починались о 20-ій годині вечора та тривали до 10-ої ранку наступного дня.

Крім усього згаданого у виноградівському ФБ-сегменті вже рік працює потужна ботоферма. Причетним до її створення називають «політтехнолога» Артура Шерегі, котрий працює з «Рідним Закарпаттям». У 2020 році ботоферма розширила географію акаунтів тролів: окрім Виноградова, працюють люди з Хуста, Мукачева, Ужгорода. Відслідковується це за активністю тролів в локальних ФБ-сегментах названих міст.

goloskarpat

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com