image

Бунт у Хусті - серйозний екзамен для Москаля

У Хустському районі стався серйозний конфлікт, який може мати серйозні наслідки для голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля

Якщо коротко описати те, що сталося в Хусті, то в районі вирішили викинути владу Порошенка.

Останнім часом саме у Хустському районі тривали бунти людей проти будівництва каскаду міні-ГЕС на річці Ріка. Але ніхто не міг подумати, що конфлікти переростуть у політичну площину.

Більшість депутатів районної ради попри протест її голови Олександра Пацкана, який представляє провладний Блок Петра Порошенка, таки вирішили провести сесію. На сесію прийшли всі депутати, окрім провладних, які є в абсолютній меншості. 

Сесія вирішила не просто проголосувати за відмову щодо будівництва міні-ГЕС, але й розблокувати питання виплати зарплати техпрацівникам закладів освіти. Ну а на завершення депутати проголосували і за недовіру голові райради та його заступнику. Звичайно, що голова та заступник не мали наміру здаватися і нічого кращого не вигадали, як поїхати до Ужгорода і написати заяви в прокуратуру, СБУ та поліцію, щодо путчу у Хустському районі.

Що відбувалося на сесії, дивіться тут у відеосюжеті "УжІнформу"

 

Але у всій цій історії є кілька дивних моментів. В принципі райрада наразі у руках головного опонента Геннадія Москаля - Віктора Балоги. Саме Віктор Балога наніс потужний удар по Москалю, прибравши голову райради, який є ставлеником Москаля. Дивно, що один з провідних інтернет-ресурсів Балоги взагалі проігнорував подію з опальною сесією. Інший ресурс Балоги став на бік не депутатів Балоги, а голови райради. Ресурси, які є близькими до Москаля, різко розкритикували путч. А от колишній телеканал Балоги, який нині перебуває у сфері впливу Василя Петьовки та Роберта Бровді, опальну сесію підтримав.

Є інформація, що головним затійником путчу був не лише Балога, але й нардеп Валерій Лунченко. Але саме ці політики стоять за фірмами, які мають намір побудувати міні-ГЕС на Хустщині. Тоді як пояснити, що на сесії путчисти проголосували проти будівництва ГЕС. 

Серед усіх коментарів у пресі та соцмережах вартий уваги коментар журналіста Станіслава Данка, який є з Хустщини і добре знає ситуацію в районі:

 "Валерій Лунченко вирішив перетворити район у власну вотчину та володіння за всіма канонами пізнього Середньовіччя. Саме за цими канонами він ще з 2014 року почав розпоряджатися в тому числі і природними багатствами вотчини. Адже, нагадую, що саме навесні 2014 року, коли пан Лунченко перебував на офіційній посаді голови Закарпатської ОДА і почались активні дії щодо забудови Ріки малими ГЕС. Як наслідок - виросла Нижньобистрянська станція, яка вже встигла наробити лиха місцевим мешканцями, не принісши жодних покращень економіки чи інфраструктури у гірський край. 
І ось вже у 2016 році мешканці Хустщини, а точніше сіл, що прилягають до р. Ріка дізналися, що річку збираються перетворити у справжню бетонну конструкцію для отримання дивідентів із так званого "зеленого тарифу". Забудовники, а точніше місцеві п'явки та недобитки минулих режимів, знову переконували місцевих у тому, що дані ГЕС принесуть у їх села тільки благо: інвестиції, дороги. У цьому їх намагались переконати і журналісти М-Студіо, які вже, як виявилось, доволі довго ходять під новим цензором - Робертом Бровді, зі слухів добрим "корєшом" Лунченка. Та й сам Валерій Валерійович по телефону старався переконати нас, активістів, у тому, що заплановані міні-ГЕС - це ті самі "покращення вже сьогодні", що будівництво відбувається під "суворим" патронатом європейських інвесторів. Цікаво тільки, як "європейські інвестори" збиралися будувати ГЕС відповідно до європейських норм фірмою зі статутним фондом 10 тис. грн.? Як виявилося - не дарма. Адже за інсайдерською інформацією "з верхів" саме пан Лунченко разом з Павлом Балогою є останніми бенефіціаріями даних проектів. Тобто "капати" мало їм. 
Тим більше, що ще місяць тому все здавалося так просто і по-старому. Головам сільрад трохи накинути, депутатам, а особистий ставленик голова РДА Назарій Павлій забезпечить необхідний супровід та розпорядження. Сіра маса, "маржина", тобто громада, взагалі не бралася до уваги. Але світ перевернувся буквально недавно у головах Лунченка і Ко., бо виявилося, що є люди, яких не купити за гроші, не залякати насильством, і для яких Революція Гідності була не трампліном для отримання влади та узурпації старих "потоків", а справді щирим наміром змінити цю країну на краще. 
Одначе, там де замішані великі гроші, а тим більше вплив у регіоні,  Лунченко і Ко., не здаються. Відчувши як хитається владний стілець під ставлеником Лунченка і Білецького Назарієм Павлієм, вони вирішили узурпувати владу у районній раді, очільники якої Олександр Пацкан та Іван Рогач до останнього робили її оплотом супротиву волі Валерія Лунченка. 
І почалася гра... Спочатку Павлій штучно нагнітав обстановку із заборгованістю перед техпрацівниками освіти, а сьогодні, прикриваючись турботою про працівників освіти, усунув очільників ради з посад. А для ще більшої мінімізації іміджевих витрат перед плебсом ухвалили рішення щодо заборони будівництва ГЕС на р. Ріка, яке з таким самим успіхом, за тією самою незаконною процедурою, руками тих же "депутатів із вулиці червоних ліхтарів" можуть скасувати на наступній сесії. Адже за які рішення проголосують такі депутати завтра, які ухвалюють заборону будівництва, водночас висловлюючи недовіру не голові РДА Павлію, який всупереч волі громад, надав дозвіл на проектування міні-ГЕС, а голові ради, який завжди був активним противником будівництва".

Дивно, що голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, взагалі не коментує ситуацію в Хустському районі. Якщо людина Москаля, голова райради пішов із заявами до правоохоронців, то Москаль буде "підтримувати" саме цю лінію, щоб покарати заколотників. Загалом для Москаля Хустський район стає проблемним. Не маючи впливу на Мукачево та Іршаву, Москаль втрачає і Хустський район. Головним фронтом війни з людьми Балоги у цьому районі було Нижнє Селище, якому Москаль не дає можливість створити Об'єднану Територіальну Громаду лише через те, що там має вплив соратник Віктора Балог, екс-губернатор Василь Губаль. І ось зараз в опалі виявився весь район. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com