image

Чи покарають закарпатських колаборантів

Закарпатські політики тримають ганебну першість у вмінні перефарбовуватися

Були часи, коли в Україні захоплювалися Путіним. І вважалося, що нічого поганого в цьому немає.

Путіну симпатизували і дуже відомі закарпатці. І потім вони не раз перефарбовувалися, а найгірше те, що ніхто з них навить не покаявся за свої симпатії до російського тирана.

Зараз спецслужби України починають виявляти та карати колаборантів, але здебільшого карають дрібноту. На Закарпатті ж взагалі не чіпають навіть найближчих соратників кума Путіна Медведчука. 

Ось що з цього приводу написала газета РІО.

Після розпаду Радянського Союзу російські спецслужби намагалися вкорінити в нашій державі маріонеткову владу. З того часу в Україні було тисячі колаборантів, які служили Росії. І більшість з них нікуди не ділися.

Офіс генпрокурора на запит руху «Чесно» повідомив, що з 2014 року прокуратура розслідує понад 2 тис. фактів держзради. Але до суду дійшло лише… 18%. На ще один запит – скільки ж держзрадників засудили? – інформації так і не надали. Очевидно, їх дуже мало.

Навіть коли правоохоронцям вдавалося зловити і засудити колаборанта, згодом він міг принести до суду довідку, що у нього хворе серце – колаборанта випускали. Це питання до корупції і недовиконаних реформ, та й до державної політики в цілому.

Такі проросійські політики знову й знову створювали нові політичні проєкти, які фінансував Кремль. Жоден колаборант не має згодом бути обраним в органи місцевої влади чи парламент, які б нові проєкти вони не запускали. Саме тому важливо зафіксувати вже зараз всі прізвища у нашій політичній пам’яті.

Після Помаранчевої революції російська агентура працювала над реваншем. І їй вдалося шляхом чорних технологій та за допомогою пропагандистів у ЗМІ попрацювати з виборцями так, що президентом країни став держзрадник Віктор Янукович. Вся вища вертикаль контролювалася Росією.

Януковичу ДБР повідомило про підозру у скоєнні держзради лише 2020 року. А колишнього очільника уряду Миколу Азарова, який теж втік у Росію, ми заочно тримаємо під вартою лише з 2021 року.

Але якщо із Януковичем та Азаровим все було зрозуміло на старті, то є низка політиків, які дуже швидко перефарбувалися.

Те, що держава не змогла притягнути до відповідальності держзрадників і колаборантів, а дозволяла тривалий час працювати проросійським партіям, журналістам і церкві, привело до трагічних наслідків. Саме тому наразі одним із пріоритетних питань є виявлення та притягнення до відповідальності колаборантів.

Це стосується і закарпатців. Віктор Балога свого часу очолював на Закарпатті партію кума Путіна Медведчука СДПУ(о), а потім успішно працював в уряді Януковича і мав зустрічі з Путіним та його оточенням. Лише зараз правоохоронці зацікавилися, яким чином кум Путіна Медведчук отримав на Закарпатті десятки гектарів землі під резиденцію, але ж область тоді очолював соратник Балоги Гаваші. То чому по цій справі не допитати Гаваші та Балогу? Невже все закінчиться «цапом-відбувайлом» - тодішнім головою Воловецької райради?

baloga-putin

Зараз Балога спокійно сидить у Верховній Раді і навіть розпалює інтриги в обласній раді. І питань у правоохоронців до нього немає.

А чому у правоохоронців не виникає питань до Володимира Гісема. Той свого часу очолював соцпартію на Закарпатті, потім став "регіоналом" і про його політичну орієнтацію може свідчити те, що навіть в роки незалежної України в кабінеті висів не портрет Шевченка чи президента України, а портрет президента Росії Путіна. Невже хтось думає, що зараз у Гісема-старшого помінялася орієнтація?

гісем путін

Наразі нам відомо, що питання до закарпатських колаборантів уже виникли у правоохоронців зі столиці. Чекаємо на гостей.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com