image

Чи справедливо закарпатський губернатор отримав догану від президента

Ще зовсім недавно голова Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль відвідав прифронтові регіони України. Почаював з бійцями 128-ї Закарпатської бригади,  зробив багато піар-фотографій, які активно розповсюджувала його прес-служба.  Хоча в першу чергу мав би перевірити, як наша область виконує план будівництва захисних споруд. Це нагальна вимога влади.

Однак, фото-піар у прифронтовій зоні губернатору Губалю не допоміг. Президент Петро Порошенко таки вліпив йому догану саме за провал у зведені захисних споруд.

Скоріше за все голова Закарпатської ОДА не очікував, що Президент так погано оцінить його роботу.

Все, що він міг пояснити то це фраза на сторінці у одній із соцмереж: «Взяв участь у селекторній нараді під головуванням Геннадія Зубка – віце-прем'єр-міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України. Тема була одна – стан будівництва фортифікаційних споруд на Сході. Як уже повідомлялося, участь у цьому бере і Закарпаття – відповідає за одну з ділянок, ідеться про всім оборонних об’єктів.

Доповів про дати, коли ми уклали угоди з підрядником та перерахували кошти - зробивши це одними з перших в Україні. Загалом деталі цих процесів не є публічними, бо стосуються оборони. Але зазначу: виконавши частину будівельних робіт на перших, ми вже взялися до третього з об’єктів. Уся сировина вже на місці, залучені люди, роботи тривають, завдання виконується. До слова, відповідальна особа з Міноборони відзначила прогрес Закарпатської області в цих справах. До кількох регіонів є нарікання щодо темпів виконання. Що стосується Закарпаття - тримаю на контролі. До речі, колектив обласного управління капітального будівництва вже четвертий тиждень - на місці»

А от близький до Василя Губаля нардеп від Закарпаття Віктор Балога став на захист закарпатського губернатора.

"У Києві знайшли крайніх в тому, що спорудження захисних споруд на Донбасі йде не такими темпами, як би це могло бути в Ізраїлі чи Південній Кореї. І це не секретар РНБО, якому ВР не так давно виписала купу додаткових повноважень для координації роботи усіх відомств. І не віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку і БУДІВНИЦТВА Геннадій Зубко.

А крайніми "призначили" - двох губернаторів. А саме - голову Донецької ОДА, і керівника найзахіднішої області України - Закарпатської. Іншими словами, все в кращих традиціях совка і попередньої влади.

Що я з цього приводу думаю. Ну, у нас зараз так заведено, що кожен у владі виконує не свої функції. Керівник ДСНС виконує роботу рядового рятувальника, Міністр внутрішніх справ - роботу дільничого, народні депутати - функції органів дізнання і т.д.. А якщо завтра "губернаторам" доручать робити аборти, можливо підключити і Президента?", - написав Балога.

Став на захист Губаля і його відомий земляк, науковець Василь Лемак.

«Не думаю, що треба захищати закарпатського губернатора від догани "за фортифікацію" на сході країни. Діло не в тому. Звернув увагу на інше - хіба оборонні роботи потрібно розкладати порціями на регіони?! Так було колись у феодальні часи. Хіба не ефективніше все це організувати на державному рівні?! Для цього й існують бюджетна система і повноваження вищих органів державної влади. Йдеться ж не про територіальну оборону, а про справи загальнодержавної ваги. Чи помиляюся?», - пише Лемак.

Були й інші коментарі на захист Губаля, щоправда, не зовсім переконливі, бо багато хто так і не зрозумів про які захисні споруди йдеться. Радикальний русин-сепаратист Петро Гецко взагалі написав, що українська влада занадто перелякана, якщо вже наказує рити фортифікаційні споруди в областях і на заході країни.

Більш-менш адекватний коментар з приводу догани губернатору Губалю написав закарпатський нардеп Валерій Пацкан:

«Вчора голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, як і його колега, глава Донеччини Олександр Кіхтенко, отримав догану від РНБО за зрив строків будівництва оборонних рубежів в зоні АТО

Не беруся судити, наскільки це покарання справедливе. Зрозуміло, що в кожного різні думки з цього приводу.

Хочеться сказати про інше. На Закарпатті, судячи з реакції окремих людей, досі не всі усвідомили, що інженерні споруди, які нині зводяться на сході України, - це питання захисту всієї держави. Дивує, коли чую, що закарпатці не повинні нічого будувати на Донбасі, що потрібно захищати власну область, а не "чужі".

Друзі, нині на території Донецької та Луганської областей будують захист і для Закарпаття також. Не дай нам Боже колись побачити захисні споруди під межами нашої області. Це означатиме, що ворог вже пройшов всю Україну.

Нагадаю, будівництво інженерних споруд відбувається за рахунок державного бюджету, а не обласних коштів, як дехто вважає. Кабінет міністрів виділив 850 мільйонів гривень для проведення цих робіт, а всім без винятку обласним адміністраціям делегували повноваження замовника щодо будівництва захисних об'єктів. Це загальнодержавна надзвичайно важлива для цілісності України справа. Тому закарпатці поряд із представниками всіх регіонів мають внести свій вклад у вітчизняну обороноздатність.

Дуже сподіваюся, що винесена догана не сприйматиметься Закарпатською адміністрацією, як образа. Натомість стане приводом для перегляду своєї роботи та усунення недоліків, і наш край гідно виконає обов'язки, які на нього поклала держава», - написав Пацкан.

Потрібно зауважити, що Пацкан міг би бути і більш критичним, бо між ним та Губалем свого часу виникла заочна перепалка навколо чуток про те, що саме Валерія Пацкана президент Порошенко має призначити губернатором Закарпаття замість Губаля.

Ну а Губалю дійсно не варто сильно перейматися відносно догани. Це все робочі процеси. Потрібно просто працювати, бо головну оцінку його діяльності дають люди, а не високі чиновники в Києві.

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com