image

Чи загрожує меру Ужгорода відставка і хто захоплює в місті владу

Мер Ужгорода Богдан Андріїв втримається при владі, але більшість в раді у нього дуже нестійка

Ми повідомляли про те, що в Ужгородській міськраді зареєстровано проект про відставку мера Ужгорода Богдана Андріїва.

Сам Андріїв каже, що це "фількіна грамота", бо тільки виборці можуть відкликати мера, тому у разі голосування в раді за відставку мера таке рішення буде неправочинним.

В принципі, свого часу вже депутати знімали мера Ужгорода Віктора Погорєлова і тоді суд визнав таке звільнення незаконним.

Або зовсім свіжий приклад з відставкою голови Великоберезнянської райради, коли суд через три роки визнав, що депутати зняли свого голову незаконно.

Тим не менше, на найближчій сесії це питання буде підніматися. Наразі в міськраді на сесіях чиняться вакханалії і можна здогадатися, що найближча сесія перетвориться у базар і не виключно, що з з елементами насилля.

Хто ж прагне відставки Богдана Андріїва і чиїми руками це робить? 

По-перше, робиться це руками колишнього союзника Андріїва, керівника фракції "Патріот" Михайла Чурила.

Ось відео, на якому сам Чурило вимагає для профілактики відставки соратниці Богдана Андріїва, секретаря міськради Андріани Сушко і як нервово мер Богдан Андріїв реагує на витівки Михайла Чурила.

ЗМІ повідомляють, що влада в місті потрібна тріо Іван Волошин - Роберт Бровдій - Андрій Стрижак. Останнім часом ця група дуже активізувалася. Це тріо є власниками багатьох об'єктів нерухомості в Ужгороді і їм потрібна абсолютна влада в місті. Окрім того, не виключено, що Ужгород стане плацдармом в народні депутати для Роберта Бровдія. Агітаційна робота в цьому руслі вже ведеться. Чого варта широко розрекламована мистецька акція "Срібний мольберт" за меценатством Бровдія. До складу журі увійшов мало не весь мистецький бомонд Закарпаття.

Подібних проектів буде все більше. Фактично ми є свідками певного ребрендингу Роберта Бровдія, коли з архетипу прагматичного бізнесмена піарники починають клеїти добряка-мецената з культурним нахилом. Це приціл на елітний електорат, бо за решту електорату боротися фактично не потрібно - все вирішуватимуть суми в конвертах.

Тепер багато хто очікує реакції на битву Андріїва з грошовитим тріо з боку голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та лідера "Відродження" Михайла Ланя. З одного боку партія Андріїва-Ланя "Відродження" є союзниками "Солідарності" Москаля в облраді і при хиткій ситуації Москаль може втратити там більшість і тоді облрада опиниться в руках головного політичного опонента Москаля - Віктора Балоги.

З іншого боку - депутати від "Солідарності" в Ужгородській міськраді здебільшого є прихильниками Валерія Пацкана, який в самій "Солідарності" на ножах з Геннадієм Москалем. Богдану Андріїву підтримка депутатів від фракції "Солідарність" просто необхідна. Без неї він не матиме необхідних для більшості 19 штиків. Зараз Андріїв має в раді 9 депутатів від "Відродження". Його союзниками поки є три депутати від "Батьківщини" і ті ж таки 5 депутатів від "Солідарності". Цього замало і ця ситуація дуже нестабільна. Тому саме зараз в раді тривають оперативні переговори щодо більшості. Андріїв змушений торгуватися з союзниками. Але посад на всіх не вистачає. 

Якщо ж мова про ресурси, то можна не сумніватися, що опоненти Андріїва Волощин-Бровдій-Стрижак грошей мають не менше мера.

У соцмережах йде жваве обговорення цієї війни за владу в Ужгороді. Здебільшого коментарі стосуються того, що війна точиться між злом і злом, тому цікаво, яке зло буде меншим. 

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com