image

Чому чинний мер Ужгорода Андріїв у будь якому випадку програє ці вибори

Найбільшою інтригою були вибори голови міста Ужгород

Від самого початку було зрозуміло, що боротьба буде точитися між трьома кандидатами - чинним мером Богданом Андріївим, його головним конкурентом Віктором Щадеєм та екс-мером Сергієм Ратушняком.

Також було зрозуміло, що Сергій Ратушняк не зможе конкурувати зі своїми конкурентами, бо занадто пізно включився в кампанію, а також Андріїв та Щадей витрачали в рази більші ресурси на рекламу.

І якщо з Андріївим було зрозуміло - він має достатньо коштів, як офіційно зароблених, так і отриманих з різних оборудок, то Щадея щедро обдарювали грошима його меценати зі Слуг Народу та Рідного Закарпаття. Лише на рекламу у Фейсбуці Андріїв та Щадей витратили тисячі доларів.

За кілька днів до виборів нерви не витримали у Щадея та Ратушняка і в інтернеті вони поширювали один проти одного купу фейкового компромату. При цьому, фейки від Щадея про змову Ратушняка та Андріїва транслювалися навіть в день тиші та день голосування. 

Як відомо, на виході з дільниць проводилися опитування (ексзит-поли Савіка Шустера). Результати цих екзит-полів показали, що Андріїв та Щадей таки відірвалися від Ратушняка і питання мера Ужгорода вирішуватиметься в другому турі.

08b5222-uzhgorod-golova

Віктор Щадей написав, що результати екзит-полу будуть неточними, бо їх не проводили на циганських дільницях, де, на думку Щадея, виборці з табору були куплені його конкурентом Андріївим. Хоча, насправді, у списку партії Рідне Закарпаття, яка підтримала офіційно саме Щадея, є чинний депутат міськради, циганський активіст Мирослав Горват. Тому цигани, які довіряють Горвату, голосували саме за Щадея.

І все ж, у другому турі таки більше шансів саме у Щадея. Про це свідчить те, що більшість голосів, які були віддані іншим кандидатам зі списку, перейдуть до Щадея, а не Андріїва. Але це за умови правильних домовленостей і активності виборців.

Та навіть якщо Андріїв стане головою Ужгорода, він таки програв. У нього не буде підтримки у раді. 

Ось результати екзит-полу по партіям:

1b18718-uzhgorod-rada

Зрозуміло, що Батьківщина Андріїва набрала доволі багато голосів. Це не з раптової любові ужгородців до Юлії Тимошенко, а через те, що Андріїв та його команда комунальників і деяких голів ОСББ палко опрацьовували електорат. Електорату, головним чином пенсіонерам, які залежні від прихильності голів ОСББ та комунальників, втовкмачували, що голосувати потрібно не лише за Андріїва, але й за партію Батьківщина. Не дарма ж пенсіонерам роздавали спеціальні шпаргалки для голосування.

Однак, як бачимо, Батьківщина не матиме більшості в раді. А от Рідне Закарпаття та Слуги Народу, які підтримують Щадея, керуватимуть всіма процесами і у випадку обрання мером Андріїва, той не матиме шансів на будь які рішення, які йтимуть в розріз з позицією партій більшості. Принаймні, красти масштабно лише для себе вже не вдасться, а хабарі для депутатів від Слуг Народу та Рідного Закарпаття доведеться давати занадто великі. 

Ну і не потрібно забувати, що протягом двох тижнів, які залишаються до другого кола, явно підключить всі свої ресурси і СБУ-шник Олексій Петров. І не виключено, що знайдеться багато приводів нарешті покарати корупціонерів від команди Андріїва, бо справ кримінальних відкрито багато, а покарання поки немає.

Василь Поляк для Prozak.info

 

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com