image

Чому чинний мер Ужгорода знову подався в градоначальники

Як ми повідомляли, чинного мера Ужгорода Віктора Погорєлова зареєстрували кандидати в мери Ужгорода, але буде він виключно «технічним»

Вчора наприкінці робочого дня стало відомо, що ТВК зареєструвала чинного мера Ужгорода Віктора Погорєлова кандидатом в мери. На нашу думку, він виконуватиме виключно «технічні» функції.

Варто нагадати, як Віктор Погорєлов став мером обласного центру у 2010 році. Навколо нього була сформована крупна команда. З фінансуванням сприяв Віктор Балога, який підключив до піару Погорєлова соціолога, експерта по туризму Федора Шандора. Зустрічі з виборцями забезпечували бійці кримінальних авторитетів Адилових. Інформаційним ідеологом Погорєлова був Віктор Щадей, який опікувався газетою «Наше місто».

Тоді ж у пресі з’явилася  інформація про те, що Віктор Балога був переконаний у перемозі Погорєлова і нарешті міг взяти обласний центр під повний контроль. Саме тоді і була побудована схема підкупу ужгородців.

Вся кампанія Погорєлова будувалася на тому, що мер Сергій Ратушняк пограбував Ужгород і зараз місто потребує порядку.

Підкуп, пафосний піар і інформаційна атака на чинного мера Ратушняка дала свій результат. Погорєлов переміг. А Ратушняк, який був впевнений у своїй перемозі, занадто пізно почав кампанію, програв з тріском. Потім він оправдовувався, що не мав наміру вкладати в ці вибори занадто багато ресурсів, бо для нього перемога не була важливою.

Згодом події розвивалися доволі швидко. Погорєлов зробив своїм секретарем і правою рукою Віктора Щадея, першим заступником балогівця Віктора Трикура, а представники партії Балоги Єдиний Центр мали повний карт-бланш. Але апетити були непомірними. Окрім того, підняли голову депутати від Партії Регіонів. Зрештою, Погорєлов зрозумів, що його повністю підсіли люди Балоги і почав шукати порятунку у «регіоналів». Все закінчилося тим, що з посад пішли і Віктор Щадей, і Віктор Трикур. Частина депутатів від ЄЦ перейшла під «регіоналів», а частина самоусунулася.

Однак влада «регіоналів» закінчилася після Майдану. Тоді Щадей, як один із активістів Майдану, влаштував помсту Погорєлову і усунув його з посади і фактично сів на його місце. Згодом суд відновив Погорєлова на посаді, однак навіть до цього часу Погорєлов залишається номінальним мером, а рада повністю не працездатною. Громадські активісти не дають проводити раді та Погорєлову жодного питання, яке є сумнівним.

Тим часом помітилася інформаційна активність Віктора Погорєлова. Разом із сином Андрієм він створює міську газету «Унгвар», яку роздають безкоштовно. Згодом придбав у Миколи Ковальчука «Перший кабельний» телеканал та створив інтернет-видання «7 Днів». Погорєлова запитали, чи має він намір йти в мери, на що той утримувався від прямої відповіді.

І ось зараз Віктор Погорєлов залишився без підтримки будь якої партії і вирішив таки йти на вибори самовисуванцем. Але цілком очевидно, що навіть наявних інформаційних ресурсів та коштів, які вдалося «назбирати» за час каденції мера, буде недостатньо, щоб повернути довіру виборців. Окрім того, Погорєлову чинна влада від «Солідарності» підсадила під боком першого заступника Івана Шкирту, у якого піар нічим не менший за Погорєлова. Навіть поговорювали, що Шкирту влада готує на мера Ужгорода. Згодом все перегралося і ставку зроблено на директора «Турбогазу» Михайла Качура, тому роль Шкирти буде лише технічною. І тепер таки виникло питання, чи не такою ж є роль Погорєлова. Віктор Погорєлов чудово розуміє, що поразка на цих виборах означатиме безславний кінець політичної та владної кар’єри.

Саме тому очевидним є те, що Погорєлов є технічним кандидатом. Для того, щоб гарно «піти», він повинен зробити яскраву заяву з подякою ужгородцям і оголосити про підтримку реального переможця на цих виборах. І цим кандидатом буде провладний кандидат Михайло Качур. У випадку перемоги Качура, Погорєлов отримає певний карт-бланш від влади у вигляді «недоторканості» бізнесу і майна, а його сини будуть представлені у владі.

Ось і вся гра Віктора Погорєлова. Гра, яка не варта серйозної уваги.

Сергій Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com