image

Чому мер Ужгорода Андріїв знову повернувся до залишків Партії регіонів

Мер Ужгорода Богдан Андріїв не просто приєднався до політичної сили колишніх регіоналів, але й має всі шанси стати нардепом від регіоналів-опозиціонерів

Коли ми писали, що мер Ужгорода Богдан Андріїв фактично покинув посаду і подався до Верховної Ради, то навіть не уявляли, що він це зробить настільки брутально. 

Виявляється, Андріїву все одно, що про нього подумають його виборці в Ужгороді. Андріїв був у Партії регіонів і цей багаж не завадив йому стати мером міста. І нехай політологи кажуть, що відбулася примітивна скупка голосів за 500 грн. Можливо й так. Але ж тисячі ужгородців голосували за Андріїва без підкупу. Вони не аналізували його політичне минуле. Не аналізували те, що партія "Відродження" у яку він переметнувся після Майдану, зібрала в собі частину регіоналів. 

Багатьом було дивно, що уродженець Львівської області не має в собі національної гордості. Цікаво, як на його галицькій батьківщині прореагували б на те, що він є членом політичної команди Януковича? Чи зміг би він на Львівщині стати хоча б головою якогось задрипаного села, якби йшов під знаменами регіоналів? Та ніколи. А на Закарпатті це можливо.

Навіть голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю, який очолював обласний осередок Блоку Петра Порошенка Солідарність, Андріїв був близьким союзником. Москаль у судах брав Андріїва на поруки і чемно ходив на судові засідання, ніби в області більше інших проблем і не було. Може Москаль сподівався, що Андріїв буде на виборах президента відпрацьовувати таку турботу і "збирати" голоси під Порошенка?

Навряд. Бо Андріїв чітко усвідомлював, що у нього немає політичних перспектив з порошенківцями. Зрештою, виявилося, що і в Москаля немає з ними ніяких перспектив і той вийшов з партії. 

Співпартійці ж по "Відродженню" намалювали Андріїву іншу політичну перспективу - повернення в ряди екс-регіоналів. Це була багатоходівка. Спочатку Андріїв їде до Харкова і приєднується до партії промосковських мерів Кернеса та Труханова "Довіряй справам". А потім їде до Києва, де утворюється політичний блок партій «Опозиційний блок», «Наші», «Відродження», «Довіряй Ділам», «Партія Миру і Розвитку». Фактично об'єдналися екс-регіонали, які були під крилом олігарха Ахметова, а інше крило екс-регіоналів пішло в промосковське утворення Бойка-Льовочкіна-Медведчука "За життя".

 

Це дуже небезпечна тенденція, бо в разі проходження до парламенту обох цих сил ми можемо стати свідками реваншу команди Януковича. 

Щодо Богдана Андріїва, то він у списку ахметовського блоку взагалі в десятці. Тобто, в разі проходження цим блоком 5% бар'єру Андріїв гарантував собі місце в парламенті. Звичайно, що для нього буди нардепом це набагато вигідніше, бо не потрібно перейматися щоденними турботами міста, а просто час від часу навідуватися в залу Верховної Ради, що по команді "смотрящего" натиснути потрібну кнопку. 

Чи є ризик щодо політичних перспектив Андріїва? Є. У випадку, якщо його партія таки не подолає прохідний бар'єр Андріїв намагатиметься продовжити собі мерство в Ужгороді і докладе всіх сил та максимальні фінансові ресурси, щоб залишитися в керівному кріслі. Але грошей потрібно буде дуже багато, бо його політичний крен в бік екс-регіоналів похитнув довіру в нього навіть серед палких прихильників. Окрім того, Андріїв, отримавши півторамільярдний бюджет міста, так і не зміг реалізувати жодного потужного проекту. За його мерства не побудовано жодного інфраструктурного об'єкту, не побудовано жодної нової школи чи навіть дитячого садочка. Реалізовувалися виключно ті проекти, на яких можна було отримати приватний зиск у вигляді відкатів. 

І ще, навіть якщо Андріїв пройде до Верховної Ради, то тенденція така, що депутатську недоторканість таки буде скасовано, а прокурори та судді нарешті осміліють до того рівня, щоб завершити кримінальні справи щодо розкрадань владою Ужгорода міського бюджету. 

Саме тому у Андріїва не так все солодко і сховатися в стані соратників від Партії регіонів йому надовго не вдасться. Ну це в разі росту електоральної свідомості  і не допущення реваншу команди Януковича. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com