image

Чому скандал навколо участі команди Закарпаття на Чемпіонаті світу з футболу серед невизнаних республік є даремним

Навряд чи участь команди з назвою Karpatalja заслуговує на такий скандал

Ми повідомляли про те, що угорська команда Karpatalja (Підкарпаття - угорською) стала чемпіоном світу з футболу серед невизнаних республік. Чемпіонат проходив у Лондоні під егідою міжнародної федерації CONIFA.

Свій протест проти участі такої команди на цьому чемпіонаті вже висловив міністр МЗС Клімкін  та міністр молоді і спорту Жданов. СБУ вже пообіцяла поговорити з учасниками команди, а особливо з її куратором Тібором Феєшем. Справа в тому, що у цій команді є вихідці із Закарпаття, але всі вони мають угорські паспорти, а от Тібор Феєш є чинним депутатом Берегівської райради.

Але якщо розібратися, то скандал цей доволі малоперспективний. Справа в тому, що CONIFA є цілком легальною організацією. І чемпіонат цей називається не чемпіонатом невизнаних республік, а тим більше не чемпіонатом сепаратистів. CONIFA була створена цілком офіційно і зареєстрована в Швеції у 2013-му році. Навіть на цьому чемпіонаті в Лондоні фінальну гру судив знаменитий рефері Марк Клаттенбург, який обслуговував фінальні матчі Ліги Чемпіонів та Чемпіонату Європи в 2016 році. І якщо в українських спецслужб та влади є якісь претензії, то звертатися потрібно за поясненнями в саму федерацію CONIFA, чому вони допустили до участі команду з назвою Підкарпаття. 

А там дадуть відповідь, що федерація була створена не для сепаратистських республік, як дехто це тлумачить, а для територій з національними меншинами та людей без громадянства. І ніякого сепаратизму тут немає. І важко уявити, щоб уряд Італії був проти участі команди Паданія на цьому чемпіонаті. Паданія - велика територія на північному сході Італії. Команда Паданії займає друге місце в загальному рейтингу CONIFA. Або важко, до прикладу, уявити, щоб уряди США та Канади протестували проти участі команди Каскадія на цьому чемпіонаті. Каскадія це крупна територія, яка знаходиться і в США, і в Канаді. Команда Каскадії також брала участь на цьому чемпіонаті. Або візьміть той таки Тибет. Пів Європи вимагає від Китаю незалежності Тибету. Навіть на урядових рівнях. Та й в Україні часто проходять акції Free Tibet. Не попахує подвійним підходом до проблеми?

Що може нас ображати, так це те, що до федерації входять команди ЛНР та ДНР. Але якщо розібратися, то участю саме в цій федерації ЛНР та ДНР самі підписали вирок на свою неповноцінність. Було б значно гірше, якби ці окуповані території претендували на участь в офіційних чемпіонатах під егідою ФІФА. До речі, зрозуміло, що Росія окупувала наш Крим та східні території, то чому наша влада не вимагає виключення цієї країни з офіційних спортивних федерацій? 

Повернемося до команди Karpatalja. В Угорщини у цій федерації є чотири команди: Karpatalja, Szekely, Felvidek та Delvidek. Все це території, на яких компактно проживають етнічні угорці на сучасних територіях України, Румунії, Словаччини та Сербії. Звичайно, що самою реєстрацією таких команд у федерації CONIFA Угорщина створює певну провокацію, нагадуючи про те, що до Тріанонської угоди це були її землі. Тут є певний політичний підтекст. Тому Угорщина і використала таку можливість реєстрації команд у CONIFA, яка не заперечувала членства територій з національними меншинами. Але де тут замах на територіальну цілісність України, як стверджують деякі наші урядовці? Саме цим і буде займатися СБУ. Але ще раз повторюю, це довготривала та малоперспективна справа. Тим більше, що CONIFA вже зробила заяву щодо намагання української влади та спецслужб тиснути на гравців та тренерів команди Karpatalja. І в цій заяві чітко вказано, що у випадку такого тиску будуть задіяні всі міжнародні інституції. І навряд чи Україні потрібні зайві міжнародні скандали.

Василь Коваль для Prozak.info 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com