image

Чому в Закарпатті знову заговорили про самоврядність

Вчорашня сесія Закарпатської обласної ради найбільше запам’яталася прийнятим звернення до центральних органів влади щодо децентралізації та самоврядності.

І хоч подібні звернення наразі вже приймалися кількома обласними радами України, закарпатське звернення має трошки інакший підтекст. Власне через нашу особливу історію.

Як все відбувалося. Текст звернення не був несподіванкою на самій сесії. Він готувався і обговорювався в комісіях ради. Текст був погоджений більшістю депутатів і, відповідно, прийнятий на сесії одностайною більшістю без будь яких політичних обмовок.

У зверненні депутати просять невідкладно внести зміни до Конституції та законів України з метою відходу від централізованої моделі управління та передачі органам самоврядування широких повноважень. Щось подібне приймали і в інших областях. Але в закарпатському зверненні депутати також вимагають відновити дію спеціальної економічної зони, необхідність і бажаність якої закарпатці задекларували ще у 1991-му під час обласного референдуму. Тоді, нагадаємо, 78% краян віддали голоси «за» проголошення області спеціальною самоврядною територією України. Депутати переконані: без якісних змін законів реальну дієву децентралізацію провести неможливо.

Ось текст:

"На двадцять п’ятому році існування сучасної Української держави знову стали актуальними питання, пов’язані з проголошенням та документально-організаційним закріпленням незалежності, а також з формуванням та нормативним забезпеченням державного устрою.

Невиконаними залишилися вимоги результатів загальнообласного референдуму 1 грудня 1991 р., чим проігноровано волю 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6%, які віддали свої голоси "за" проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією, як суб’єкта в складі незалежної України.

Результатом недолугої політики тодішнього керівництва держави стало повне спустошення та розкрадання Закарпаття. Сьогодні, на жаль, українське суспільство переживає "дежавю": промисловість буквально "лежить", народ катастрофічно зубожів, економіка уже на межі дефолту, ідеали Майдану цинічно знехтувані!

Остання можливість врятувати ситуацію в Україні – негайно надати реальну, а не декларативну, повну фінансову та адміністративну незалежність органам місцевого самоврядування. Саме ця вимога була однією з базових умов надання Президенту України та Уряду кредиту довіри українського народу під час Революції Гідності!

У цьому полягає суть державних реформ, спрямованих на передачу всього спектру повноважень на місцевий рівень управління, що є запорукою найбільш раціонального та ефективного використання потенціалу наявних ресурсів в інтересах територіальних громад.

Свого часу Закарпатська обласна рада 24 січня 1992 р. своїм рішенням затвердила і прийняла звернення до Верховної Ради України "Про внесення змін і доповнень до Конституції України", в якому в порядку законодавчої ініціативи звернулась до Верховної Ради України щодо внесення змін та доповнень до Конституції України. Зокрема, ч. 1 ст. 77 пропонувалося доповнити словами: "В Україні є спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття". Також пропонувалося доповнити Конституцію України ст. 75-2: "Спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття є складовою частиною України і самостійно вирішує питання, віднесені до її відання".

Депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання уже в 2016 році знову звертаються до центральних органів влади з вимогою нарешті виконати рішення представницького органу закарпатської громади від 24 січня 1992 р., внісши відповідні зміни до Основного Закону України та вжити негайних заходів з передачі відповідних повноважень щодо від центральних органів виконавчої влади до сфери місцевого управління".

За 25 років незалежності України будь яка наша влада при згадуванні закарпатського референдуму 1991 року все переводила в політичну площину. Якщо пригадати, ініціаторами додаткового питання в Закарпатті щодо самоврядності були русинські політичні рухи. Русинів засуджували і робили їх ворогами України за сепаратизм навіть у тих випадках, коли вони переконували, що прагнуть саморврядності лише у складі України і про якесь відокремлення мова не йде.

І ось зараз питання самоврядності Закарпаття знову піднялося. Але вже не русинами, а обласною владою. І ще один дуже важливий момент – причиною є не політика, а економіка.

Ось що з цього приводу сказав лідер Опозиційного Блоку в Закарпатті, депутат облради Олександр Ледида:

«В умовах децентралізації, яка була заявлена, 16 найпотужніших підприємств Закарпаття, на яких працює близько 15-ти тисяч людей, які платять податки на різні рівні,  близько півмільярда гривень переведені у Львівську область! Сьогодні в кожній області з держбюджету виділені мільярди на будівництво доріг, а в Закарпатській - нуль. Не кажучи вже про те, що прикордонне Закарпаття досі не включили в митний експеримент, де передбачено надпланові надходження платежів направляти на розбудову доріг регіону. І таких багато прикладів. Поки заяви вищого керівництва держави, на жаль, розходяться з реальними ділами, а з області намагаються зробити таку собі безправну сільську раду".

У принципі, Ледида озвучив те, що насправді мала б озвучувати наша обласна влада, бо це у неї повинна боліти голова за те, що Закарпаття повністю ігнорується центральною владою. Це обласна влада повинна бити на сполох через те, що в Україні втілюється якесь дивне адміністративне укрупнення, коли кошти зі зборів та податків переводяться із області до Львова, коли тут не вирішиш без згоди Києва жодне земельне питання, коли наша область є єдиною із всіх прикордонних областей, якій не дозволили брати кошти з перевиконаного митного бюджету на ремонт доріг.

Позиція Олександра Ледиди, принаймні, є послідовною, бо він і раніше виступав проти намагання влади нівелювати нашу область через недолугу адіміністративну реформу з її незрозумілими постулатами про укрупнення регіонів. А от тепер настала черга за всім депутатським корпусом облради, за виконавчою владою області та за закарпатськими нардепами.

Василь Поляк для Prozak.info

Читайте також: 

У смерті Закарпаття винні місцеві еліти

Чи готують деякі закарпатські політики грунт для відокремлення області від України

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com