image

Дещо про попередні підсумки голосування в Закарпатті

Попередній аналіз результатів виборів від нашого дописувача Василя Короля

Перше, на що варто звернути увагу, так це на доволі малу кількість тих, хто прийшов голосувати. Хоча й на фоні України Закарпаття ще більш-менше добре виглядає, але як для місцевих виборів це цифра замала: 48,6% по всій області. Найбільше проголосувало у Воловецькому районі – 66,74%, найменше у Тячівському – 35,79%.

Дивно, що Ужгородський район виявися другим по кількості виборців, які прийшли голосувати – 63,01%, при цьому у самому Ужгороді проголосувало 55,54%.

До речі, цифра по Воловецькому району трохи насторожує. Тим більше, що високе голосування там було з самого ранку, в рази перевищуючи показники інших районів, що попахувало якимось «вкидом».

А от найбільший район України – Тячівський розчарував. У першу чергу Віктора Балогу, бо саме його двоюрідний брат нардеп Василь Петьовка щедро «посівав» у цьому районі, а окрім того, в багатьох селах району було потенційне електоральне поле Олександра Ледиди з його Опозиційним Блоком. Скоріше за все, у Тячівському районі не просто інертні мешканці, але й дуже багато заробітчан.

Тепер щодо мерів. У Мукачеві безапеляційна перемога сина Віктора Балоги Андрія, якому нічого не міг протиставити колишній соратник Віктора Медведчука  , потім «регіонал», а нині представник «Відродження» Іван Чубірко.

Своїх мерів Єдиний Центр Балоги буде мати також в Іршаві, де переконливо перемагає Степан Бобик та Перечині, де відрив діючого мера Мирослави Гуранич над колишнім мером Іваном Погоріляком може скласти 10%.

Запекла боротьба за мера йде в Сваляві, де майже однакову кількість голосів мають нинішній мер Іван Ланьо – брат куратора закарпатського «Відродження» нардепа Михайла Ланя, та представник Балоги Іван Микульця. Тут уже зафіксовано декілька порушень, тому не виключено, що справа може дійти до суду.

Нардеп та екс-губернатор Валерій Лунченко таки зміг залишити ще на один термін мера Хуста Володимира Кащука.

Дуже переконливо на мера Берегова перемагає представник угорської партії нинішній мер Золтан Бабяк.

Ну і кілька слів про вибори мера Ужгорода. Тут буде другий тур. І поки що дані такі, що у другому турі будуть Богдан Андріїв від «Відродження» та самовисуванець Сергій Ратушняк. У фіналі через два тижні таки більше шансів має Богдан Андріїв.

Що стосується партій по Ужгороду, то сенсаційно зі значною перевагою в міськраду проходить «Відродження», а провладна «Солідарність» тільки на другому місці. До міськради також скоріше за все увійдуть «Батьківщина», «Патріот», Європейська партія, «Свобода», «Наш край», «Самопоміч» та Єдиний Центр.

А от до обласної ради ужгородці більше делегують представників «Солідарності» і лише другим йде проект «Відродження». Цікаво також, що ужгородці доволі активно голосували за угорську партію.

Звичайно, повні результати будуть пізніше, однак висновок можна деякий зробити. Попри те, що ряд політиків та партій закликали виборців не продаватися, значну роль таки зіграли гроші. За даними МВС України, найбільше випадків підкупу в Україні зафіксовано в Києві та Закарпатті. Найбільше грошима сіяла саме партія «Відродження». Адже це цілком штучний проект, у який увійшли головним чином колишні «регіонали», які не мали наміру світитися в Опозиційному Блоці.

Інший висновок – не можна довіряти місцевим соціологам. Оприлюднювали цифри соціологічного дослідження люди Віктора Балоги. Вони ж проводили екзит-поли. Як виявилося, аж два. І обидва показували зовсім різні цифри, які, в свою чергу, повністю різнилися від справжніх.

Василь Король, для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com