image

Екс-заступник голови Закарпатської ОДА назвав обіцянки Зеленського про велике будівництво брехнею

Заступник екс-голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля Ярослав Галас назвав обіцянки президента України Володимира Зеленського про "Велике будівництво" на Закарпатті брехнею.

Ярослав Галас на своїй сторінці у Фейсбук у своїх дописах розповів, що так зване "велике будівництво" нової влади є нічим іншим, як вкраденими проектами влади минулої.

Перший допис Ярослав Галас присвятив будівництву соціальних об'єктів.

"Я просто оглянув список об’єктів Національної програми Зеленського «Велике будівництво» і виявив дуже цікаві речі.

Усього в рамках програми до кінця року на Закарпатті має бути зроблено 17 об’єктів: 5 дитсадків, 5 шкіл і 7 стадіонів (спорткомплексів). Це може здатися неймовірним, але 11 із 17 об’єктів (усі 5 садочків, 4 школи і 2 спортивні об’єкти – басейн Ужгородської гімназії та спортзал у Діловому) взяті з передвиборчої програми Порошенка в 2019 році. Конкретні роботи там почалися задовго до президентських виборів!

Ще на трьох об’єктах (Тячівська ЗОШ №2, а також спорткомплекси у Воловці та Невицькому) реконструкція за кошти Держфонду регіонального розвитку (ДФРР) почалася ще при попередній владі в 2016 – 2018 роках.

Із озвучених Зеленським об’єктів є тільки три нові – спортивні споруди в Мукачеві, Міжгір’ї та Ракові (на Перечинщині). На них не те, що не виділено фінансування, а навіть проєкти не готові", - написав Галас.

Зі слів Галаса, ці проекти були озвучені Порошенком і затверджені в березні 2019 року на Раді регіонального розвитку в Ужгороді, а в квітні тодішній голова ОДА Москаль підписав розпорядження про План перспективного розвитку Закарпатської області на 2019 – 2021 роки, де всі ці об’єкти перераховані. 

"Ще на трьох об’єктах так званого «Великого будівництва» роботи почалися також при попередній владі.

Більшість із 17-ти об’єктів могла бути завершена ще в 2019-му, якби нова влада не завалила роботу. Наприклад, по 5-ти з озвучених Зеленським спорудах (у Воловці, Тячеві, Руському Полі, Яблунівці та Невицькому) через непрофесіоналізм керівництва ОДА за минулий рік безповоротно втрачені 8,8 мільйонів гривень ДФРР", - пише заступник Москаля Галас. 

З його слів, жоден із названих президентом об’єктів не підпадає під визначення «Велике будівництво». Бо тільки два з них насправді будуються – дитсадок у Нижній Апші і спорткомплекс у Невицькому. Усе інше – це реконструкція, ремонт та перепрофілювання.

Сім спортивних об’єктів ніяким чином не можуть бути в програмі президента «Будівництво стадіонів», тому що жоден із них не є стадіоном. Три – це звичайні спортзали в школах, один – басейн у гімназії, два – спорткомплекси і одна дитяча юнацько-спортивна школа. Причому шість об’єктів – це ремонт чи реконструкція старих будівель і тільки один – будівництво.

"У мене склалося стійке враження, що президент просто не розбирається в тому, що говорив на Закарпатті, інакше він не озвучував би на всю Україну відверті дурниці. Свій «амбітний» проєкт Зеленський прокоментував усього трьома реченнями (цитата із сайту президента):

ЯК НАГОЛОСИВ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, «ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО» ТРИВАЄ ПОПРИ КАРАНТИННІ ЗАХОДИ В УКРАЇНІ. «ПОБАЧИЛИ П’ЯТЬ САДКІВ ТА П’ЯТЬ ШКІЛ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ ГОТОВИМИ НЕЗВАЖАЮЧИ НІ НА ЩО, ЩОБ ПЕРШОГО ВЕРЕСНЯ ЩАСЛИВІ ДІТИ ПІШЛИ В НОРМАЛЬНІ УМОВИ. РОЗПОЧАТО БУДІВНИЦТВО СЕМИ СПОРТИВНИХ КОМПЛЕКСІВ – НАВІТЬ ТАМ, ДЕ ЦЬОГО НЕ БУЛО БАГАТО РОКІВ», – РОЗПОВІВ ПРЕЗИДЕНТ.

У кожному з цих реченні Зеленський збрехав принаймні двічі.

Насправді немає великого будівництва на Закарпатті. І воно не триває попри карантин – на більшості об’єктів роботи призупинені, а на деяких навіть не готова проєктно-кошторисна документація. П’ять садочків і п’ять шкіл точно не будуть готові до 1 вересня, у 7-ми з них навіть за проєктами орієнтовний термін здачі в експлуатацію – це жовтень і грудень. Але й до кінця року вони не будуть зроблені, оскільки не закладене фінансування. Тому щасливі діти не підуть у нормальні умови 1 вересня. А ще на Закарпатті не розпочато будівництво семи спорткомплексів, тим більше там, де цього не було багато років…

Якщо місцева влада напружиться, то реально завершити в обіцяний строк 2 – 3 об’єкти – це басейн в Ужгородській гімназії, дитсадок у Дротинцях і школу в Кірешах. Але до чого тут Зеленський, якщо ПКД, фінансування й роботи почалися ще в 2016 – 2018 роках?

Цілком вірогідно, що президент навіть не підозрює, у що перетворюють його «амбітну» програму на місцях, крадучи об’єкти «від попередників» і подаючи ремонти спортзалів та дитсадків як «Велике будівництво». Це просто ще один доказ того, що навіть через рік після виборів Зеленський не розбирається в справах і стає заручником підлеглих, котрі, щоб вислужитися, підсовують йому жирну свиню і виставляють на всю Україну звичайним обманщиком", - пише Ярослав Галас.

У своєму другому дописі Ярослав Галас торкнувся проблеми будівництва доріг.

"Голова Укравтодору Кубраков, який прилетів на Закарпаття у складі президентської делегації, пообіцяв у рамках «Великого будівництва» Зеленського відремонтувати в області до кінця року 370 км державних і 164,2 км місцевих доріг (разом 534,2 км). А за ним це повторив президент.

При цьому Кубраков назвав тільки кілька доріг: «Мукачево – Львів» (більш звична назва «Мукачево – Рогатин»), «Львів – Самбір – Ужгород» (усі 84 км в межах Закарпаття), «Долина – Хуст» (у межах Міжгірського району), «Іршава – Виноградів» (у межах Виноградівського району), «Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я». І ще 130 км без назв.

Але вибачте – і «Мукачево – Рогатин», і «Іршава – Виноградів» (у межах Виноградівського району), і «Нижні – Ворота – Воловець – Міжгір’я» ремонтуються з 2017 – 2018 років. Це знає все Закарпаття. Вкрити верхнім шаром сотні кілометрів, які зроблені в попередні роки, і казати, що це Велике будівництво Зеленського – безсоромна брехня!

У озвученому списку тільки дві нові (та й то умовно) дороги. «Долина – Хуст», де тендер проведений ще у 2018 році, і де дійсно можуть початися роботи. І «Львів – Самбір – Ужгород», відремонтувати яку обіцяно на всіх 84 км у межах Закарпаття. Але це неможливо! Тому що на цю дорогу не виділено коштів, її немає у відповідній постанові Кабміну на 2020 рік, а на ремонт навіть не проведено тендер", - написав Ярослав Галас.

"Наступна обіцянка відремонтувати до кінця року 164,2 км місцевих доріг – теж безсоромна брехня! Дорожній фонд на 2020-й для Закарпаття становить 406 мільйонів гривень, із них 50 мільйонів розподілено на експлуатацію.

До цього часу один кілометр поточного середнього або капітального ремонту коштував 4 – 6 мільйонів гривень. Зараз ціни постійно зростають, хоча паливо і бітум дуже сильно впали в ціні (не хочу пояснювати причини – розумний зрозуміє з пів слова). Тому навіть за максимально сприятливих умов і максимально низьку ціну за 356 мільйонів можна відремонтувати близько 80 км доріг, що вдвічі менше від обіцяного. Плюс 10 – 15 км за інші кошти (насамперед ДФРР).

Обіцяти відремонтувати 164 км – це хіба внести в список місцеві дороги, які ремонтують із 2016-го, і подати як «Велике будівництво» Зеленського", - переконує Галас.

"А зараз найважливіше. Є дуже реальна загроза, що ремонт місцевих (обласних і районних) доріг на Закарпатті, якими опікується ОДА, у 2020-му буде повністю провалено через непрофесійні дії самої ОДА.

Останні два роки місцевими дорогами займалося комунальне підприємство «Будкомплектторг», яке виступало замовником робіт, проводило тендери, слідкувало за якістю виконаних робіт тощо.

Але в кінці 2019-го новий голова ОДА Бондаренко, а за ним і в.о.голови Гетманенко вирішили поміняти замовника і створили нову структуру – ДП «Служба місцевих автодоріг у Закарпатській області», яке спеціальним розпорядженням визначили замовником робіт", - каже Ярослав Галас. 

На його думку, це рішення є шкідницьким і воно призвело до того, що нова структура змушена була заново оголошувати тендери на роботи, які були вже проведені старим підприємством. "Далі – більше! Коли на кількох тендерах перемогли підрядники, які не сподобалися «кришталево чистим особам», тендери просто скасували! У результаті робота з ремонту місцевих доріг в області фактично паралізована. І знаєте, на якому місці зараз Закарпаття за використанням коштів Дорожнього фонду на ремонт місцевих доріг? На останньому! А вже середина травня. Як гадаєте – використають гроші Дорожнього фонду до кінця сезону ремонту доріг, який закінчується восени? Звичайно, що ні", - пише Галас. 

"І ще один дуже важливий нюанс. Дорожній фонд, кошти з якого спрямовуються на ремонт державних та місцевих доріг, наповнюється за рахунок акцизу на ввезене в Україну й реалізоване пальне. В останні місяці і ціни на пальне, і його реалізація дуже сильно впали, тому надходження в Дорожній фонд різко зменшилися. Ще до кінця «ремонтного» сезону уряд змушений буде урізати витрати Дорожнього фонду. І з кого знімуть гроші? Звичайно, із аутсайдерів – у першу чергу із Закарпаття.

Та навіть якщо припустити, що цього не станеться, відремонтувати й побудувати на Закарпатті понад 500 км доріг до кінця року однозначно не вдасться. Це фантастика, а якщо більш приземлено – звичайна брехня", - констатує колишній заступник голови ОДА.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com