image

Мер Ужгорода використовує свого першого заступника в ролі штучного опозиціонера

Видається на те, що команда мера Ужгорода Богдана Андріїва має намір використати першого заступника мера Іштвана Цапа у ролі штучної опозиції, щоб відібрати на найближчих виборах голоси у реального опозиціонера

Варто нагадати, що Іштван Цап був ідеологом у виборчому штабі Богдана Андріїва на попередніх виборах мера. Відповідно, на знак подяки йому дісталася посада першого заступника мера.

В принципі, непорозумінь між мером та заступником не було.

Аж поки Іштвана Цапа не звинуватили в отриманні хабара.

Нагадаємо, що ще наприкінці січня 2017 року Генпрокурор Юрій Луценко повідомив про те, що силовики провели спецоперацію по затриманню хабарників і один із фігурантів -   перший заступник мера Ужгорода Іштван Цап - втік за кордон.

Насправді, Цап нікуди не тікав і через день   прибув до прокуратури на допит. 

Згодом прокуратура просила від суду для Цапа обрання запобіжного заходу тримання під вартою без права застави, але суд визначив підсудному запобіжний захід домашній арешт.  У прокуратурі навіть оприлюднили відео, на якому було видно, що Цап натякав про отримання хабара. 

Понад два з половиною роки тривали судові засідання і остаточного рішення досі немає. 

Прокуратура і Цап звинувачували один одного у затягуванні справи. 

Після зміни влади в Україні  Іштван Цап навіть подав позов проти Генпрокурора Луценка, в принципі, знаючи, що той вже і так позбудеться посади. 

Про те, що його поновлено на роботі Цап повідомив ще в червні 2019 року в одному з інтерв'ю, однак, як виявилося, до кабінету повернувся лише наприкінці вересня того ж року.

На своїй  сторінці у Фейсбук Іштван Цап написав, що повернувся на посаду і був неприємно вражений, бо відчуває, що у порівнянні з 2016-м роком стався відчутний "відкат" назад. Він пише, що влада навіть не веде ніяких розмов про якісь стратегічні плани розвитку міста і пообіцяв поділитися враженнями згодом. 

Фактично, це був перший публічний виступ Цапа проти мера. 

Згодом почалася катавасія зі звільненням Цапа. На сесії приймали рішення про скорочення посади першого заступника мера Ужгорода, щоб не дати Цапу повернутися на посаду в мерію.

А цього тижня взагалі сталися події, які наштовхують на думку, що між мером Андріївим та Іштваном Цапом може бути домовленість про штучне опонування. 

На сесії Ужгородської міськради у четвер міські депутати розглядали два питання, які стосуються колишнього заступника міського голови Іштвана Цапа. Розглядали два проекти рішення: про введення посади першого заступника міського голови, яку ліквідували, щоб не поновлювати Іштвана Цапа на роботі. Іншим рішенням його хотіли призначили заступником Богдана Андріїва.

Таким чином міська рада збиралася виконати рішення Закарпатського окружного адмінсуду від 01 червня 2020 року про поновлення Іштвана Цапа на посаді першого заступника міського голови.

Перед голосуванням депутат міської ради Сергій Фрінт сказав: «Всі ми бачимо, який це викликало резонанс. Прошу не голосувати за це питання, оскільки ця людина не має ніякого морального права займати цю посаду». Таким чином, обидва ці рішення не були прийняті: Іштвана Цапа не відновили на згадуваній посаді.

І все ж логічно - посади немає, то як на ній поновлювати. Але чомусь суддям окружного суду це було не важливо. Поновіть і все.

А вже наступного дня Цап був відновлений на роботі без цих рішень сесії. "Верховенство судового рішення та імперативність його виконання стоять на першому плані у правовій державі і тому розпорядженням міського голови від 24.07.2020р № 116-р Цапа І.Ю. поновлено на посаді першого заступника міського голови", - пояснили в мерії.

І тепер Андріїв і Цап будуть сидіти в кабінетах поруч. І керуватимуть містом. І при цьому перший заступник мера Цап і надалі критикуватиме роботу мера. Бо так вигідно самому меру. Тому все частіше реальні опозиціонери Андріїва висловлюють припущення, що Цап виконує функцію "штучного" опозиціонера, щоб відібрати голоси у тих, хто дійсно протистоїть меру. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com