image

Москаль протримався рік на популізмі та шантажі

Завдяки чому Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль протримався на своїй посаді рік 

Минає рік з того часу, як на Закарпаття було призначено головою облдержадміністрації Геннадія Москаля.   Якщо пригадати, то причиною призначення Геннадія Москаля стала тоді гучна подія зі стріляниною між бійцями «Правого Сектору» та «людьми» нардепа Михайла Ланя. Москаль повинен був «вирулити» ситуацію, збивши пил з гарячих голів праворадикалів, а також нівелювати вплив в області Віктора Балоги.

Обидва ці завдання офіційно від центральної влади чомусь звучали так: «побороти контрабанду».

Згодом центральна влада вже навіть пожалкувала, що надала Геннадієві Москалю забагато повноважень. Фактично він отримав під собою цілком контрольованих правоохоронців.  Що стосується ОДА, то тут було складніше, бо не було з кого обирати. Майже всі чиновники були свого часу або під Віктором Балогою, або під  Олександром Ледидою. Людей Ледиди Москаль вирішив не ображати, а от люди Балоги швидко позбулися посад. І майже без скандалу.

З праворадикалами Геннадій Москаль довго не церемонився. «Правий Сектор» відразу опинився в опалі. Для націоналістів влаштували ще одну провокацію. Цього разу на Драгобраті. Ніхто досі не знає другу сторону конфлікту, але головне, що «правосеки» опинилися за гратами.

Будь які потуги націоналістів провести якісь акції, відразу ж наштовхувалися на супротив від влади. Зрештою, не вдалося нічого путнього ні з блокування російських фур на перевалі, ні антиугорських акцій і навіть смолоскипна хода обернулася для націоналістів переслідуванням.

Щодо нівелювання впливу Віктора Балоги. Тут було важче. Але формально завдання Москаль виконав і мав чим похвалитися вищому начальству на Банковій.  Бравада Віктора Балоги напередодні регіональних виборів багато кого дивувала, бо всі розуміли, що Москаль кістками ляже, але Балогу від влади відсторонить.  І це дійсно сталося. Більшість в обласній раді дійсно була сформована  промоскальська, а не пробалогівська. Але якою ціною? Москалю довелося в ноги падати  колишнім регіоналам і дарувати їм посади.

Геннадій Москаль пішов далі і почав бити Віктора Балогу на його ж малій батьківщині. Відмова фінансування закладів профтехосвіти в Мукачеві стала предметом судових засідань і, зрештою, виконавча служба відкрила провадження проти влади Мукачева, яке очолює Балога-молодший. Над Балогами висятьі можлива повна втрата останнього бастіону.

Щодо контрабанди. Можливо, її стало менше, але кажуть, просто пішов перерозподіл прибутків від неї. Москаль ще на публіку видає із себе борця з контрабандою і навіть шляхом шантажу відстоює вірного йому керівника обласної митниці.  Останній приклад показової боротьби з контрабандою – блокування 182-х вагонів з лісом, який «не зовсім дрова», як це задекларовано в документах.

А тепер підсумуємо, чи всі ці здобутки Геннадія Москаля пішли на користь закарпатцям. Та й, власне, йому самому.

Нагадаємо, що Геннадій Москаль мав понад 60% довіри в Закарпатті, коли прийшов сюди керувати. Пригадуєте лозунг: «Москаль прийде – порядок наведе!»? Ну-ну.

Один із партійних штабів не так давно провів соціологічний зріз настроїв та симпатій закарпатців. Для власного користування. Так от, рейтинг Москаля, якимось дивом, ще залишається найвищим, але це вже навіть не половина того, що було. Просто немає альтернативи. Наразі немає яскравого і мудрого лідера. Ну і фактор загальної апатії закарпатців до політики також вплинув на результат опитування.

Адже по всьому фронту Геннадій Москаль лише набув ворогів.

Його ненавидять націонал-патріоти через боротьбу з «Правим Сектором».

Його терпіти не можуть чиновники, які потрапили під чистку.

Якого ненавидять сотні митників та прикордонників, яким перекрили прибутки з контрабандних хабарів.

Його не люблять тисячі працівників лісового господарства, які залишилися без роботи.

Плюють в його бік тисячі закарпатців, які зрозуміли, що вся діяльність  Москаля на посаді голови ОДА не є конструктивною та корисною для області, а рівень життя падає.

З нього сміються інтелектуали, які бачать у Москалеві рагуля-простака.

Його не люблять закарпатські патріоти, для яких Москаль чужинець-прийшляк.

Його ігнорує бізнес, бо підприємці розуміють, що у цій голові «мєнта по духу і суті» не можуть виникнути глобальні ідеї для бізнес-привабливості області і це не та людина, яка може мислити стратегічно щодо розвитку бізнесу в Закарпатті.

Його не розуміє здорова і політично підкована частина населення Закарпаття, яка готова гнати в шию Москаля за те, що той побратався в обласній та інших радах з людьми Януковича та бандитами.

Його готові «брати на вила» прості закарпатські селяни, бо вони, на свій хлопський розум», не тямлять, як перейменування центральної вулиці села із Колгоспної на Січових Стрільців може покращити інфраструктуру в селі та добробут самих селян. Від перейменування вулиці Леніна на Леннона дорога не відремонтується і в школі дах не перестане протікати, - кажуть вони.

А ще Москаля не люблять ті, хто не любить владу центральну. Бо Москаль цю владу тут представляє.

То хто ж тоді любить губернатора?

Та ще є трохи тих, хто любить таких як Москаль і подібного йому Ляшка чи інших популістів. Люблять ті, хто любить слухати те, що миле вуху, хоч воно й далеке від реальності і прагматизму.  Особливо люблять не в Закарпатті, а в столиці, бо там фраза від Москаля з матюком прирівнюється до заклику Леніна штурмувати «Авророю» Смольний. Тому і загальноукраїнський рейтинг Геннадія Москаля значно вищий від рейтингу закарпатського. І саме цей високий рейтинг в Україні дає змогу Москалю ще більше шантажувати владу. Бо важко президентові та главі уряду «гнітити» того, у кого мало не всеукраїнська любов та повага.

А от в Закарпатті вже більшість зрозуміла, що Геннадій Москаль доволі порожній і малокорисний. Геннадію Геннадійовичу варто провести соціологічний зріз на предмет довіри закарпатців і чемно написати заяву на звільнення. Він трошки підчистив Авгієві стайні і тепер повинен дати дорогу чиновникам нової прогресивної генерації. Тим, хто будує, а не ламає. Чомусь здається, що скоро так і станеться.

Федір Мартон для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com