image

На Закарпатті колишній нардеп, а нині священик розповів, що не може позбутися угорського громадянства

Єпископ Мукачівський і Карпатський Віктор Бедь на прес-конференції розповів, що вже два роки бореться за те, щоб позбутися угорського громадянства

Бедь розповів, що ще 8 років тому здав документи на отримання паспорта закордонних угорців і питання вирішилося позитивно. З його слів, він тоді не був держслужбовцем і не був священиком. Зараз Віктор Бедь каже, що йому не подобається політика Орбана та й не личить священнику мати подвійне громадянство і він хоче позбутися угорського громадянства.

"Я подав заяву про вихід тому, що змінився мій соціальний статус, який вимагає врегульованого статусу громадянства України", — розповів Віктор Бедь.

Але ось вже два роки йому в цьому відмовляє влада Угорщини. Його заяви ігнорують.

Як ми повідомляли, Віктор Бедь має антиугорські позиції. Саме з його подачі сателітні до нього націоналістичні організації заблокували встановлення пам'ятного хреста загиблим від комуністичних репресій закарпатським угорцям на кладовищі по вулиці Капушанській в Ужгороді.

Встановлення цього хреста було погоджене обласною владою та владою міста, але різка заява українських націоналістів з оточення Бедя остаточно перекреслила сподівання закарпатських угорців, бо наша влада, щоб зняти напругу, пригальмувала плани угорців. 

Нагадаємо, що Віктор Бедь був народним депутатом Верховної Ради України першого скликання. Після того, як пішов у священики певний час очолював Тернопільську єпархію Української автокефальної православної церкви, але його звідти звільнили. Очільник УАПЦ митрополит Макарій (Малетич) тоді пояснив, що таке рішення прийняв архієрейський собор УАПЦ. Щодо причини відсторонення єпископа від керівництва Тернопільською єпархією, він пояснив: "Владика Віктор (Бедь) вмішувався у справи усієї Церкви, за що покараний".

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com