image

Найбільше Закарпаття скуповувало подружжя Льовочкіних

Експерти ГО “Антикорупційний штаб” проаналізували закупівлі Закарпатської області впродовж 2017 року та дослідили, які народні обранці, стоять за компаніями-переможцями в тендерах.

Очолює рейтинг переможців закупівель на Закарпатті Льовочкіна Юлія Володимирівна. Загальна сума виграшів становить понад 430 млн. грн. Сума виграшів її брата - Льовочкіна Сергія Володимировича - становить 3,6 млн.грн. Він посідає третє місце в нашому ТОП-рейтингу, поступаючись Івахіву Степану Петровичу, сума закупівель якого становить 7,9 млн.грн. Майже 2 млн.грн тендерних закупівель виграли компанії нардепа Гереги Олександра Володимировича, 1,2 млн.грн - Загорія Гліба Володимировича, 1,2 млн.грн - Скрипника Олексія Олексійовича.

Родичі народних обранців також не нехтують бюджетними коштами та активно долучаються до тендерних закупівель. Варто зазначити, що досить успішно. Так, дочка пана Горвата Роберта Івановича (Агнеса Робертівна) перемогла в закупівлях на загальну суму майже 380 тисяч грн. Лунченко Марина Сергіївна, дружина Лунченка Валерія Валерійовича, здобула на держзакупівлях 120 тисяч грн, а дружина Петьовки Василя Васильовича (Петьовка Марина Іллівна) понад 265 тисяч грн. Депутатська родина Балог також потрабила до списку лідерів. Дружина Балоги Івана Івановича (Лілія Володимирівна) на закупівлях отримала майже 187 тисяч грн. Син Віктора Балоги - Павло Вікторович Балога - отримав 86 тисяч, а Балога Оксана Анатоліївна, яка спільно проживає, але не перебуває у шлюбі з Віктором Івановичом - 14 тисяч грн.

Розслідування проведено експертами ГО “Антикорупційний штаб” в рамках проекту “Приховані інтереси”. Для створення бази даних компаній, пов’язаних з депутатами та їх родичами, використано реєстр електронних декларацій Національного агентства запобігання корупції, Єдиний державний реєстр юридичних осіб та проведено моніторинг інформації, доступної у відкритих джерелах.

Презентація результатів дослідження бізнес-інтересів народних депутатів відбулась 30 травня та показала масштаби взаємопроникнення бізнесу і політики в Україні. Так, за даними Антикорупційного штабу з 423 нардепами та їх родинами пов'язано 2423 юридичні особи. Тобто в середньому кожна депутатська родина володіє майже 6 компаніями. У порівнянні з депутатами міських рад, цей показник більше в 1,5-2 рази.

На думку експертів ГО “Антикорупційний штаб” депутати інвестують у вибори, щоб після обрання з лихвою відбити витрачені гроші і заробити в рази більше. Один із способів такого заробітку з державного і місцевих бюджетів – перемоги на публічних закупівлях. Так, за останній рік депутатські родини виграли 12,5 тисяч тендерів на загальну суму понад 4 мільярди гривень. Найбільше з них виграно в Київській області - 1,3 млрд, Донецькій - 513 млн, Закарпатській - 448 млн, а також Харківській та Львівській - по 296 млн у кожній.

“Переважна більшість тендерів ідуть в кишені депутатів без жодної конкуренції. Саме у такий спосіб торік депутатські компанії отримали 2,8 млрд гривень, а це становить 94% від кількості тендендерів або дві третини в грошовому еквіваленті від сукупного “тендерного заробітку” депутатів. Ми впевнені, що ці дані повинні зацікавити правоохоронні органи України, зокрема НАБУ та ГПУ,” - заявила Голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Галина Янченко.

Цікаво, що три чверті цих закупівель виграють екс-регіонали: 49% - депутати групи “Воля народу”, 27% - представники фракції “Опозиційний блок”. Ще 15% - депутати від фракції “Блок Петра Порошенка”. Серед топ-10 нардепів, які заробляють на закупівлях найбільше: Степан Івахів - 1,6 млрд, Олексій Білий, В'ячеслав Бугуслаєв та Юлія Льовочкіна близько 450 млн кожен, понад 200 млн кожен заробили Олександр Герега, Максим Єфімов та Сергій Льовочкін, по 120 млн “натендерили” Дмитро Андрієвський та Богдан Дубневич. Десятку лідерів закриває Олександр Ревега з сумою в 38 млн.

На перемогах у публічних закупівлях відзначились і дружини народних обранців. Так, у другому десятку найбільш “успішних” депутатських родин, в шести випадках державні підряди отримували компанії депутатських дружин, зокрема йдеться про другі половинки Володимира Шкварилюка, Максима Микитася, Миколи Люшняка, Богдана Дубневича, Михайла Побочіха та Володимира Мельниченка.

anticor_shtab_interes_01 ВРУ загальна Закарпатська обл

Довідково: “Приховані інтереси” – це база даних фірм, пов’язаних з депутатами, топ-чиновниками та їхніми родичами. Інформацію можна з легкістю шукати через зручний пошук за іменем фігуранта, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії, а додаткова функція “автоматичний аналізатор” в шапці порталу протягом кількох секунд знайде збіг між базою депутатських компаній та змістом завантаженого вами документа. Так завдяки “Прихованим інтересам”, можна будь-який документ, як от стенограми, звіти публічних закупівель, проекти рішень тощо, перевірити на згадки в ньому депутатських компаній.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com