image

Нардеп Балога натякнув, що дії центральної влади лише сприяють окремішності Закарпаття

Ігнорування центральною владою Закарпатської області може мати недобрі наслідки

Питання ігнорування центральною владою Закарпаття піднімалося вже не один раз. Свого часу було декілька гучних скандалів, коли закарпатський політикум натякав Києву, що якщо центральна влада і надалі ігноруватиме Закарпаття, то може втратити область, бо людям це набридне.

Якщо пригадати 2016 рік, то таке попередження центральній владі України зробив навіть голова Закарпатської обласної влади Михайло Рівіс.  Тоді сталося так, що уряд дозволив прикордонним областям брати частину коштів з перевиконання плану митних надходжень на ремонт доріг, але в цей експеримент чомусь не включили Закарпаття. Це розізлило всіх провідних політиків нашої області, а голова облради Михайло Рівіс тоді сказав: «Я розумію це так: якщо уряд хоче бачити Закарпаття у складі України, то вони повинні не забувати, що наш край існує…».

Читайте також:  Яка ціна ігнорування центральною владою Закарпаття

 

Вислів Рівіса тоді наробив галасу. Але він мав підтримку серед закарпатців.

За свого колегу заступився тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

"Нестабільний фінансовий стан в області провокує постійний відтік кваліфікованих кадрів за кордон, деякі медичні та освітянські заклади в прикордонних районах знаходяться на межі закриття через брак спеціалістів. Тому слова голови облради мають не політичне, а економічне підґрунтя. Це спроба звернути увагу на реальний фінансовий стан області, який дійсно бажає бути набагато кращим", - зазначає Москаль. 

Навіть колишній мер Ужгорода Сергій Ратушняк, який до цього ніколи не висловлював прихильність до голови облради, цього разу його абсолютно підтримав і сказав таке:

"Насправді сепаратизмом є дії Київської влади, що за 20 років не спроможна збудувати в Криму, Закарпатті тощо ні садка, ні школи, ні сучасної дороги чи тунелі і мости вже не кажучи про сучасні підприємства але постійно вимагає любові, відданості і поваги до себе. А так не буває. Тому я погоджуюсь з М. Рівісом, що якщо центральна київська влада хоче бачити Закарпаття в складі України, вона зобов'язана пам'ятати, що є такий край і що неприпустимо фінансувати його потреби в десятки разів менше, ніж сусідньої Львівської області".

А тепер найцікавіше. Тоді різко проти висловлювання Михайла Рівіса виступив нардеп Віктор Балога. 

"Якщо Банкова проковтне сепаратистську заяву голови Закарпатської облради, значить це і є їхньою політикою. Звичайно, кошти на дороги Закарпаттю потрібні так само, як і всім областям України. Але не ціною шантажу і подібних заяв", - сказав тоді Балога.

І ось зараз стало зрозуміло, що центральна влада знову ігнорує Закарпаття. Стало відомо, що в новому бюджеті не передбачено багатьох субвенцій, які були обіцяні і не передбачено фінансування багатьох проектів. Вже відбулося багато сесій місцевих рад із закликом до уряду врахувати потреби Закарпаття. Така сесія відбулася сьогодні і в Мукачеві. А сам нардеп Віктор Балога, який був обраний завдяки саме мукачівцям, просто обурений, що в бюджеті не передбачили жодної копійки на будівництво аеропорту в Мукачеві, хоча це було обіцянкою міністра інфраструктури і глави уряду.

"На жаль, курс на ізоляцію Закарпаття, розпочатий попередньою владою, продовжується. Іншого пояснення, чому в проекті бюджету на 2020 рік немає жодної копійки на будівництво в нашій області нового аеропорту, просто немає", - написав Балога на своїй сторінці у Фейсбук. 

Він вважає, що у центральній владі "вирішили, що ми й так проживемо. Бо у нас одні заробітчани та контрабандисти, яким ані нормальних доріг не треба, ані більше потягів, ані тим більше аеропорту". Балога побачив, що "нічого не міняється, до нас продовжуються ставитись, як до придатка".

Тобто, Балога зараз мало не слово в слово повторив висловлювання голови облради Рівіса, якого тоді за такі ж вислови звинуватив у сепаратизмі і вимагав покарати.

Просто зараз ігнорування Закарпаття центральною владою зачепило і самого Балогу, син якого є мером Мукачева і проект по будівництву аеропорту в цьому місті міг сприяти надходженню крупних інвестицій. 

До речі, питання ігнорування Закарпаття центральною владою може мати продовження. Вже стало відомо, що проект із укрупнення регіонів вдарить по Закарпаттю. Уже зараз деякі управлінські органи від Закарпаття перебирають до Львова. Наша область може стати просто провінційним придатком (як пише той таки Балога) і навряд чи це сподобається не лише політикуму Закарпаття, але й простим закарпатцям, які ментально не готові "лягти під Галичину".

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com