image

Навколо Ужгородського аеропорту більше політики, ніж практики

Піар та популізм

Ще в середині лютого 2016 року аеропорт Ужгород  закрили через недотримання правил безпеки. Але на початку березня він  знову відкрився і обласна влада влила в аеропорт чергові 57 мільйонів гривень. 

Аеропорт обслуговував всього один рейс: Ужгород-Київ та й то не щодня. Але з 6 червня  2016 року польоти знову припинилися. Влада області переконувала, що через нерентабельність, однак, згодом стало відомо, що окрім того   припинилася дія угоди між Україною та Словаччиною щодо обслуговування польотів наших літаків над територією Словаччини, а літаки в аеропорт «Ужгород» при зльоті та посадці перетинають повітряний простір сусідньої держави.

Було багато перипетій і дипломатичної роботи, щоб відновити роботу нашого аеропорту і ось у квітні минулого року  міністр інфраструктури  Володимир Омелян був на Закарпатті і обіцяв відновити роботу аеропорту до кінця 2018 року.

Те саме говорив і Президент України Петро Порошенко на зустрічі зі словацьким президентом Кіскою. 

Однак прийшов 2019-й рік, а польоти так і не відновили.

І лише днями нарешті було повідомлено, що вже 15 березня буде здійснено перший рейс з Ужгороду на Київ. 

Справа в тому, що ніхто  авіаперевізників не брався здійснювати польоти з Ужгорода на Київ через нерентабельність. Це доволі тривалий маршрут і цін тут не могли бути дешевими, а впевненості у заповнюваності літака пасажирами не було.

Нарешті знайшли соломонове рішення - маршрут з Києва буде здійснюватися компанією Мотор-Січ... через Львів. 

Ця дестинація є більш популярною і відсутність пасажирів з Ужгорода буде компенсовуватися львівськими пасажирами.

Наразі відомо, що польоти відбуватимуться поки лише по п'ятницям. Квитки коштуватимуть від 700 гривень до 3,5 тисяч гривень. 

Досі невідомо, чи приїде на відкриття першого реанімованого рейсу Петро Порошенко. Принаймні, він обіцяв, але Банкова досі мовчить. Дехто навіть каже, що перенесення рейсу було спланованим, щоб створити додаткову інформаційну піар причину ближче до виборів.

До речі. відновлення рейсу з Ужгорода прокоментував і найвпливовіший закарпатський політик Віктор Балога. І він також згадав Порошенка. Балога нагадав, що аеропорт припинив працювати саме з приходом Порошенка до влади. І дуже символічно, що відновить свою роботу зараз, коли влада Порошенка закінчується. "Дуже символічно, що аеропорт знову почне працювати, коли Порошенко йде. Шкода лише, що рейс на Київ буде один раз на тиждень, а не як раніше", - написав Балога у соцмережах. 

Тому коли влада рекламує свою причетність до відновлення роботи аеропорту "Ужгород", потрібно розуміти, що саме завдяки інертності влади цей аеропорт припинив роботу. Адже було цілком відомо, що дія міждержавної угоди між Словаччиною та Україною закінчується. То чому відразу наша влада не вжила всіх необхідних заходів для придбання всіх необхідних ліцензій, чому відразу не організувала моніторинг європейською структурою безпеки польотів нашого аеропорту на придатність? Чому тоді ж не було придбано все необхідне обладнання? Чому для цього потрібно було чекати 4 роки?

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com