image

Новий голова Закарпатської ОДА вже місяць вважає себе закарпатцем

Новий голова Закарпатської ОДА Олексій Петров розповів, що вже місяць вважає себе закарпатцем

Про це він повідомив в інтерв'ю Укрінформу.

Зокрема, він сказав, що вважає себе найбільш закарпатським закарпатцем після того, як довелося захищати права громад після ухвалення урядом Перспективного плану утворення ОТГ на Закарпатті, у який чомусь були внесені певні зміни, що призвело до обурення мешканців кількох населених пунктів. 

Петров також визнав, що в роботі на Закарпатті є певні складнощі, але вони, скоріше за все пов'язані з тим, що у нинішнього голови ОДА не було досвіду адміністративної роботи.

"Щодо складнощів, які є на Закарпатті – так, вони є. Але вибачте, я до цього ще не займав політичних посад, тому мені нема з чим порівняти — де важче і складніше. Складно, так, але це мотивує, додає азарту", - сказав Петров.

Голова ОДА також сказав, що не бачить ніякого угорського сепаратизму в області і Берегівський район став одним із перших, який він відвідав. Окрім того, Петров мав доволі конструктивні розмови з Йожефом Барто, який є заступником голови облради.

Що стосується угорців, то Москаль був дуже прихильним до цієї національної меншини, але наші стосунки з Угорщиною різко погіршилися через прийняття деяких законів, які обмежували право на освіту представників нацменшин рідною мовою.

А тепер йде тенденція до покращення стосунків між Україною та Угорщиною і у Петрова проблем з місцевими угорцями бути не повинно.

Що стосується місцевих політичних еліт, то Петров зізнався, що не зустрічався ще ні з Віктором Балогою, ні з Валерієм Лунченком, ні з Робертом Горватом. Але з їхнім баченням розвитку області буде рахуватися, бо ці політики мають авторитет і були обрані закарпатцями. 

Якщо проаналізувати реакцію соцмереж, то до Петрова ще немає якогось різкого ставлення. Його не критикують, але й особливо не підтримують. Триває очікування. Дехто каже, що людині потрібно дати попрацювати 100 днів, щоб побачити результат.

Звичайно ж, йому таки доведеться рахуватися з думкою місцевих еліт, бо за деякими закарпатськими політиками стоять не просто маси людей, але ці політики мають інформаційний вплив у регіоні, володіючи багатьма ЗМІ. Ніхто серйозно по діяльності Олексія Петрова ще критично не пройшовся, якщо не враховувати дописи у Фейсбуці екс-заступника голови ОДА Геннадія Москаля Ярослава Галаса. Однак в ОДА критику Галаса сприймають, як тенденційну, бо він був представником попередньої влади. 

Можна не сумніватися, що за діяльністю Петрова уважно стежать і Віктор Балога, і Валерій Лунченко. І якщо у Балоги вже доволі слабкий інформаційний вплив, бо він втратив контроль на телеканалом М-Студіо і закрив через брак фінансування телеканал Сіріус. Все що залишилося, то доволі популярні веб-сайти. 

У Лунченка (разом з Петьовкою, Горватом та Поляком) інформаційний вплив значно сильніший. Щоправда, Лунченко абсолютний конформіст і на відкритий конфлікт з головою ОДА йти побоїться. 

До речі, Олексій Петров може легко налагодити хорошу співпрацю з іншими ЗМІ, які не є в орбіті згаданих політиків і мати плацдарм не лише для захисту, але й нападу. Тут вже повинна попрацювати його піар-служба, якщо така є взагалі.

Ну і дивно також, що поки немає соціологічного опитування на предмет того, як самі закарпатці сприймають не закарпатського голову ОДА. Єдине опитування в цьому плані є на сторінці у Фейсбук соціолога Влада Мартона. Щоправда, там доволі низька репрезентативна вибірка - всього 80 відповідей. 

Питання звучали так: 

1. Закарпаттям повинні керувати закарпатці, бо вони знають економічні особливості регіону, його історію, культуру, національну різноманітність, ментальність людей.

2. Закарпаттям повинен керувати не закарпатець, бо він буде незалежним від впливів місцевих еліт.

3. Все одно, хто буде керувати Закарпаттям, головне, щоб не стало ще гірше.

Результати опитування. 63,75% опитаних вважають, що керувати Закарпаттям повинен закарпатець.
Рівно 30% вважають, що може бути будь хто, лиш би не було ще гірше, ніж є.
А 6,25% вважають, що керувати Закарпаттям повинен хтось із не закарпатців, щоб не бути під впливом місцевих еліт.

Можливо, питання поставлені не зовсім коректно, але навіть при більшій репрезентативній вибірці результати опитування були б приблизно такими ж. 

Тому, Олексію Петрову потрібно буде більше показувати свою лояльність до нашої області. І не обов'язково так, як це робив Геннадій Москаль, коли відроджував етнографічні фестивалі в області і радо одягав на них автентичний закарпатський одяг. 

Василь Поляк для Prozak.info

Як ми повідомляли, президент Зеленський призначив головою Закарпатської ОДА генерала СБУ Олексія Петрова.

Також стало відомо, що заступниками голови ОДА також будуть не закарпатці. 

 

 

 

 

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com