image

Перемога партії Орбана в Угорщині: Як вона вплине на Закарпаття

В Угорщині в неділю відбулися парламентські вибори і впевнену перемогу здобула партія нинішнього прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана - "Фідес"

Останнім часом стосунки між Україною та Угорщиною загострилися. Причиною став закон Про освіту, який прийняли в Україні. Попри те, що влада України запевнила закарпатських угорців, що закон буде прийматися в такій редакції, щоб не зашкодити угорцям Закарпаття, сталося все навпаки - сьома стаття цього закону нівелювала право нацменшин на здобуття освіти рідною мовою.

Це призвело до міжнародних скандалів. Угорщина почала блокувати поступ України до НАТО. Надію Україні давало лише те, що Євросоюз також ображався на Угорщину через небажання її влади виконати директиву ЄС щодо квоти на біженців. Угорщина навідріз відмовилася приймати у себе біженців навіть попри те, що ЄС загрожував крупними штрафами та санкціями.

Можливо, в української влади були інші очікування на результати парламентських виборів в Угорщині. Але Віктору Орбану таки вдалося знову перемогти. Його партія ФІДЕС знову матиме дві третини місць у парламенті, набравши понад 48 відсотків голосів. У опозиції була надія на те, що буде збільшення кількості тих, хто прийде на вибори, що могло завадити ФІДЕС здобути абсолютну перемогу, бо збільшення кількості виборців означало підключення до виборів демократичної молоді. Навіть коли вийшов час голосування, в Угорщині було дозволено проголосувати тим, хто стояв у чергах. Подеколи черги були величезні.

19823097_c6361c47b8b4cad72a7c1de06d44727f_wm

Однак значного стрибка відсотка кількості тих, хто взяв участь у виборах не відбулося. Доволі строкатим був Будапешт, де ФІДЕС не мала абсолютну перемогу, а от на решті території Угорщини саме партія влади мала більшість прихильників. Дві третини парламентських штиків дає Орбану абсолютний контроль над країною.

19825439_18b1d7bfda3068a06bf53975037ef508_t

І якщо влада України однозначно засмучена таким результатом в Угорщині, а наш президент затримався із привітанням переможців виборів в Угорщині, насправді нічого страшного не сталося.

По-перше, передвиборча риторика має свою агітаційну специфіку. Заяви представників влади Угорщини перед виборами були різкими, бо так потрібно було для агітації. Влада Угорщини не є камікадзе і не буде остаточно сваритися з сусідами. А тим більше - з Євросоюзом. Після виборів все буде значно спокійніше і прагматичніше.

По-друге, Угорщина апелювала доволі раціонально до України. Вимоги Угорщини були цілком логічними і тепер просто варто сісти за стіл переговорів і вирішити у прагматичному руслі всі слизькі питання.

Ну а що стосується Закарпаття, то нам взагалі найкраще підходив варіант саме перемоги партії ФІДЕС.

Віктор Орбан вже подякував саме закордонним угорцям за підтримку. Експерти в Угорщині кажуть, що 93% закордонних угорців були за ФІДЕС. Навіть попри протиріччя з центральною владою України, Угорщина надавала величезну допомогу Закарпаттю. І це стосувалося не лише угорської меншини. Пригадайте хоча б, як Угорщина врятувала нашу область від поширення епідемії кору, надавши безкоштовно вакцини.

Угорщина також надає кредити закарпатським фермерам. За програмою Егана закарпатські фермери отримали десятки тракторів та іншої техніки. Угорщина ремонтує та будує дитячі садочки та школи в Закарпатті, надає допомогу медичним закладам, стажує спеціалістів. Таких прикладів багато. 

Власне опозиція, яка протистояла Орбану, була проти такої прискіпливої уваги уряду до закордонних угорців. Більше того, опозиція висловлювалася за те, щоб Орбан відмінив пенсії для закордонних угорців, які пропрацювали в інших країнах, а зараз живуть в Угорщині і отримають пенсію з угорського бюджету.

Власне, продовження терміну влади Віктора Орбана та його команди негативного відбитку на нашу область не матиме. Тому дивує деяка панічна реакція в соцмережах українських політиків та політологів. 

Степан Форкош для Prozak.info

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com