image

Представники всіх партій, які увійшли до Закарпатської облради, окрім Слуги Народу, засудили терор силовиків проти угорців Закарпаття

Представники та лідери всіх політичних сил, які на останніх регіональних виборах пройшли до Закарпатської обласної ради, висловилися проти тиску силових структур на благодійні фонди та культурні і наукові заклади угорців Закарпаття. Окрім Слуг Народу

Як ми повідомляли, сьогодні  СБУ вирішила провести обшуки в установах закарпатських угорців та помешканні лідера закарпатських угорців Василя Брензовича.

З цього приводу висловили свій протест всі політичні сили, які пройшли до облради. Не зробила цього лише провладна партія Слуга Народу.

Найбільш обережною були заяви Рідного Закарпаття, які є союзниками провладної партії Слуга Народу:

"Одним із головних пріоритетів партії «Рідне Закарпаття», зазначених у нашій програмі, є розвиток міжнародної співпраці, розвиток нашого регіону.

Саме тому «Рідне Закарпаття» різко засуджує дії правоохоронців, якщо вони дійсно мають політичне забарвлення!

Якщо ж у слідства є інші факти - вони повинні їх надати громадськості та довести справу до справедливого завершення.

При цьому дії правоохоронців точно повинні відбуватися за межами площини політичної кон’юктури", - йдеться у заяві партії Рідне Закарпаття.

Обережною була і заява чинного голови Закарпатської облради і новообраного депутата від Європейської Солідарності Михайла Рівіса, який зазначив, що питання безпеки та територіальної цілісності держави це не забавки в які можна гратись, однак, "це не та тема якою можна зловживати, або використовувати для тиску".

Голова облради переконаний, що якщо у справі дійсно є склад злочину, то слідчі дії можна і треба було провести негайно після реєстрації кримінального провадження, або потерпіти вже тиждень і не робити це так, щоб виглядало як банальний тиск після небажання угорцями продовжувати перемовини про підтримку провладного кандидата на посаду голови облради.

Звернувся до правоохоронців і голова обласного осередку партії "Батьківщина" Олександр Кеменяш.

Кеменяш на своїй сторінці у Фейсбук зазначає, що в жодному разі не збирається втручатися в роботу органів безпеки, але вважає обшуки силовиків в Товариства угорців Закарпаття політично вмотивованими.

"Наскільки мені відомо, кілька днів тому депутати від КМКС ухвалили певне політичне рішення, яке, очевидно, не зовсім співпадає з очікуваннями теперішньої влади.

...Подібні дії спецслужби в наші дні дають підстави для підозр, занепокоєння та викликають багато питань", — зазначає депутат облради Олександр Кеменяш.

Доволі різким був коментар депутата Верховної Ради Віктора Балоги. Його коментар можна вважати позицією і Команди Андрія Балоги, яка також буде представлена у новій облраді.

Віктор Балога вважає сьогоднішню провокацію спецслужб проти угорської меншини Закарпаття злочином проти інтересів держави та загроза злагоді та спокою в нашій області.

"Десятки раз говорив, що на Закарпатті немає сепаратизму, а угорська національна меншина - невіддільна частина нашого суспільства. Владі нарешті потрібно перестати лякати країну міфічним угорським сепаратизмом та штучно розхитувати ситуацію в області", — зазначає нардеп.

Віктор Балога вважає неприйнятним те, що анонсоване перегортання сторінок в стосунках з Угорщиною закінчилось силовим тиском на угорців Закарпаття.

"Такі дії влади однозначно матимуть негативні наслідки для відносин двох країн та можуть зіпсувати наші стосунки з Європейським Союзом", — підсумував Віктор Балога.

Лідери партій За Майбутнє та ОПЗЖ, які також будуть представлені в новообраній облраді, вважають дії силовиків тиском на угорців Закарпаття з метою привернення їй до провладної коаліції в облраді. 

"Обшуки в лідера КМКС Василя Брензовича є політичним тиском на політсилу КМКС щодо формування коаліції в Закарпатській обласній раді. Вчора відбулася зустріч 3 нардепів, губернатора щодо створення коаліції, але на цю зустріч не прийшли представники КМКС і де-факто відмовилися від створення коаліції з провладною силою, а сьогодні відбулися обшуки. Це спроба тиску для вирішення політичних подій на Закарпатті", — зазначив в коментарі "21 каналу" лідер обласного осередку партії За Майбутнє Олександр Ледида.

"Сьогоднішні обшуки на Закарпатті у лідера партії угорців КМКС Василя Брензовича і в партійних офісах, пов‘язую виключно з намаганням влади таким чином «загнати» фракцію депутатів КМКС у провладну коаліцію в Закарпатській облраді, яку « Слугам народу» не вдається сформувати майже на протязі місяця", — написав на своїй сторінці у Facebook лідер обласного осередку ОПЗЖ на Закарпатті Іван Чубирко.

Як ми повідомляли, угорська партія  КМКС оприлюднила заяву, у якій вказує, що це спланована провокація проти угорців Закарпаття за надуманими підставами. 

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com