image

Про «знакові» рішення сесії облради

Короткий аналіз рішень, які були прийняті на сьогоднішній сесії Закарпатської облради

Загалом сьогоднішня сесія облради була певним лакмусом на стійкість коаліції. Голосування повинні були показати, чи має Геннадій Москаль зі своєю «Солідарністю» разом з «Відродженням», ОБ та угорцями перевагу над Єдиним Центром Віктора Балоги. А от «Батьківщину» Олександра Кеменяша вже ніхто не вважає серйозним гравцем.

Відставка Яценюка

Перевага є. Можливо, для піару, або для причин для написання критичних постів у соцмережах, Єдиний Центр на самому початку сесії висунув на голосування питання відставки глави уряду Арсенія Яценюка. Перевірка на «вошивість» не пройшла. Одного голосу для цього «рекомендаційного» питання в раді не вистачило. Так  само одного голосу не вистачило, щоб поставити це питання на голосування повторно.

Яценюку від цього ні тепло, ні холодно, а от для Віктора Балоги та його ЗМІ буде хороший привід написати щось на кшталт «депутатській більшості на чолі з Москалем подобається стан справ у країні та діяльність уряду Яценюка».

Дороги

З робочого питання сесії варто відмітити рішення депутатів включити Закарпатську область до переліку регіонів, у якому проводиться спеціальний «митний» експеримент, суть якого полягає у використанні надпланових коштів, які надходять від діяльності закарпатської митниці, на відновлення місцевих доріг.

Як не дивно, відповідну пропозицію на розгляд депутатів сьогодні вніс екс-губернатор, а нині депутат від Єдиного Центру Віктора Балоги  Василь Губаль. При цьому, за це рішення проголосували 53 присутні у залі депутати. Тобто, повна солідарність.

Як зазначив Геннадій Москаль, «на відміну від Одеської митниці, котра не виконує план, ми перевиконуємо його десь на 140%», натякаючи на те, що на ремонт доріг митниця нам може давати значні кошти.

Як ми повідомляли, ще на початку вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон про фінансування ремонту доріг у чотирьох прикордонних областях з митних зборів. Однак Закарпатської області серед тих областей чомусь не було. Можна сподіватися прийняте на сесії облради рішення зможе виправити становище.

Фракції

На засіданні сесії Закарпатської обласної ради її голова Михайло Рівіс поінформував, що в облраді створені депутатські фракції і визначені їх керівники і уповноважені особи.

Головою фракції Єдиного Центру став екс-мер Мукачева Золтан Ленд’єл, а уповноваженими представниками фракції екс-губернатор Закарпаття Василь Губаль і колишній керівник управління охорони здоров’я ОДА Василь Скрип.

Керівником фракції «Солідарності» став чинний голова ОДА Геннадій Москаль, а уповноваженим представником буде людина Валерія Лунченка Мирослав Білецький.

Фракцією «Відродження» керуватиме екс-начальник управління юстиції ( і нинішній кандидат на цю ж посаду замість Ігоря Фартушка) ОДА Петро Ільницький, а уповноваженим представником її буде Петро Грицик.

Головою фракції партії угорців КМКС  став Карло Резеш, а уповноваженим представником Гийза Гулачі.

А от депутати «Батьківщини» наразі не створили свою фракцію в облраді.

40 мільйонів на «порозуміння» між облрадою та обладміністрацією

На сесії депутати проголосували за прийняття програми «Підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ на 2016 – 2019 роки».

Головна теза програми – налагодити співпрацю між обласною радою та адміністрацією з місцевими органами самоврядування. На такі потреби обласній раді потрібні … 40 мільйонів гривень.

Гроші повинні піти на «сучасну комп’ютерно-технологічну, фінансову та матеріально-технічну базу в органах виконавчої влади, яка дозволить ефективно впроваджувати реформи та інформаційні технології, проведення семінарів, конференцій, нарад, навчань, практикумів, круглих столів» …

«Технічний» бюджет

Депутати обговорили проект бюджету Закарпаття 2016 року. За прийняття рішення за основу проголосували 50 депутатів.

24 грудня Верховною Радою має розглядатися державний бюджет, плануються зміни у Податковому і Бюджетному кодексах. Якщо вони будуть прийняті, обласна влада за 1-2 дні відкоригує обласний бюджет.

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс наголосив, що депутати голосують за «технічний» бюджет. Тобто, такий, який піддасться можливому корегуванню, якщо щось не так піде з бюджетом державним.

Як відомо, значна частина народних депутатів Верховної Ради, у свою чергу, закликати прийняти лише «технічний» бюджет у першому читанні, бо занадто мало часу на чого вивчення та обговорення. Поспіх з прийняттям бюджету при кризовій ситуації в Україні не виправданий.

Що стосується Закарпаття, то відповідно до бюджету області в новій редакції, доходи передбачатимуться у сумі 4 160 038,6 тис. грн., у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету  – 4 083 374,6 тис. грн, доходи спеціального фонду обласного бюджету – 76 664,0 тис. грн.

Видатки бюджету передбачаються у сумі 4 155 660,0 тис. грн, у тому числі видатки загального фонду бюджету – 4 042 264,6 тис. грн та видатки спеціального фонду бюджету – 113 395,4 тис. грн.

Профіцит загального фонду обласного бюджету планується у сумі 36 719,4 тис. грн., дефіцит спеціального фонду – 36 719,4 тис. грн. 

Програми

Закарпатська облрада прийняла Комплексну програму збереження та використання пам'яток культурної спадщини Закарпаття на 2016-2020 роки з загальним бюджетом у 53 млн. 200 тис. грн. З них у 2016 році заплановано 7,2 млн грн., у 2017 році – 8,5 млн грн., у 2018 році – 10,9 млн грн., у 2019 році – 12,1 млн грн., у 2020 році – 14,5 млн грн.

Окрім іншого, сьогоднішня сесія прийняла рішення про виділення більше 10,5 млн. грн. на утримання та обслуговування будівлі Закарпатської облради. З них понад 1,8 млн грн - для капремонту сесійної зали та обладнання її новою системою голосування.

Ще 1 млн 800 тис грн облрада передбачила на утримання автотранспортного господарства; понад 1 млн 100 тис грн – на заходи з протипожежної безпеки та охорони адмінбудинку; 1,5 млн – на відновлення проекту внутрішніх інженерних комунікацій адмінбудинку тощо.

Наступну  сесію Закарпатської обласної ради попередньо призначено на 30 грудня. Але це лише в тому випадку, якщо Верховна Рада прийме до цього часу державний бюджет на 2016 рік і наші обласні обранці затвердять прийнятий сьогодні за основу бюджет Закарпаття.

Степан Форкош, Prozak.info

P.S. Щойно стало відомо, що головою прес-служби Закарпатської облради стала Вікторія Сенгетовська. Свого часу вона працювала в прес-службі митниці і саме в той час налагодила зв'язки з нинішнім головою облради Михайлом Рівісом, який, як відомо, працював на Виноградівській митниці.

Останнім часом, інтернет-сайт Ужгород.нет, яким опікується мер Ужгорода Богдан Андріїв, а веде Вікторія Сенгетовська, проводив активну піар-кампанію Михайла Рівіса. Також на сторінці Михайла Рівіса у "Фейсбук" були виключно пости від Вікторії Сенгетовської.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com