image

Протистояння мера Ужгорода Погорєлова з першим заступником Волошиним

В Ужгороді визрів серйозний скандал між мером міста Віктором Погорєловим та його першим заступником Іваном Волошиним.

Ужгородська міська влада періоду кінця 2014 початку 2015 років може стати темою окремого розділу в історії нової України. За цей період мери мінялися як шкарпетки. Революціями, судами, голосуваннями.

Наразі місто очолює Віктор Погорєлов, який був відновлений на посаді судом, однак хто реально керує містом, однозначно сказати важко.

Формально Віктор Погорєлов – у відпустці, а обов’язки мера виконує Богдан Андріїв. Однак доволі агресивною управлінською політикою в місті займається перший заступник Погорєлова Іван Волошин. Як відомо, Іван Волошин посів посаду заступника мера на сесії міськради 20 листопада 2014 року і на той час Віктор Погорєлов ще не був відновлений на посаді, а обов’язки мера виконував Богдан Андріїв.

Між Погорєловим та Волошином доволі складні стосунки, але вони були завуальованими і на публіку не виносилися. Прорив стався буквально минулого тижня, коли на виконкомі Ужгородської міськради в перевагу в один голос було протягнуто питання фактичної ліквідації вуличної торгівлі в місті, а також оголошення конкурсу на обслуговування житлового фонду в місті, що передбачало ліквідацію ЖРЕРів та створення єдиного підприємства.

Іван Волошин перед винесенням на виконком цих питань «підготував» читачів своєї сторінки у Facebook пафосним постом про те, як вулична торгівля псує наше місто і як уже остогидли ЖРЕРи. Тобто, бив в «інтимні» місця, опираючись на схвалення читачів його кроків, бо ужгородці дійсно не задоволені певним безладом в торгівлі в місті, а про ЖРЕРи вже й говорити не варто.

У свою чергу Віктор Погорєлов через свої інформаційні ресурси та газету екс-мера Сергія Ратушняка «РІО» також вдарив  нижче пояса, пояснивши, що  в період кризи радикально ліквідовувати вуличну торгівлю є неправильним, бо багато хто з цієї торгівлі годує свої родини.

Віктор Погорєлов пішов навіть далі. В інтернеті з’явилися копії законопроекту про відсторонення Івана Волошина з посади заступника мера Ужгорода.

Формально піти на такий крок Віктора Погорєлова мотивували результати  громадських слухань 12 березня, щодо дотримання ужгородськими чиновниками законодавства при здійсненні управлінських функцій. Учасниками зборів було прийняте рішення щодо звільнення від своїх обов’язків ряду посадовців міської ради, серед яких і є І. Волошин та в.о. головного архітектора М. Івегеш.

На громадські слухання було запрошено цілу низку посадових осіб ужгородської мерії і, зокрема, Івана Волошина, однак він не прийшов на ці збори.

Як повідомляє сайт «Закарпаття онлайн»,  «На зборах піднімалися питання  питання організації та виділення земельних ділянок на площі Петефі «під гаражі» та на вул. Електрозаводській, до яких напряму причетний перший заступник міського голови Іван Волошин. Знову ж таки, були озвучені питання щодо того, в який спосіб згаданий чиновник може бути засновником будівельних фірм або власником підприємств, при цьому виконуючи функції посадовця, адже в такому разі йдеться про яскраво виражену корупційну складову у вигляді конфлікту інтересів.

Йшлося і про прибудинкові території, які міськими депутатами віддаються у приватні руки без попереднього обговорення такого кроку із мешканцями прилеглих будинків і доведення інформації до їхнього відома. І про роздачу земель із природно-заповідного фонду чи зелених зон, як от у Боздоському парку та парку 40-річчя Перемоги. У цьому контексті громадські активісти зазначали, що сквери і парки не паспортизовані, а значить, не обліковуються навіть як зелені зони, що дає змогу депутатам розпоряджатися ними на власний розсуд.

Говорили на громадських слуханнях також і про депутатську етику, згадуючи поведінку першого заступника і заразом депутата міської ради Івана Волошина під час останньої сесії, коли той кидався на присутніх активістів з образами. І про безсоромне голосування депутатів чужими картками один за одного навіть і у присутності фото- й телекамер, без відповідного реагування на очевидне правопорушення з боку правоохоронних органів».

Про ці факти почули і присутні на зборах керівники міської прокуратури та міліції.

У підсумку понад двогодинних громадських слухань було схвалено резолюцію. Документом громадські слухання, насамперед, рекомендували міській раді достроково припинити повноваження першого заступника міського голови І. Волошина, а міському голові Ужгорода – звільнити із займаної посади т.в.о. головного архітектора М. Івегеша. Також громадські слухання вирішили звернутися в управління СБУ, Генпрокуратуру, до керівництва партії "Народний фронт", у МВС і податкову стосовно перевірки діяльності згаданих осіб.

Наразі рішення про припинення повноважень Івана Волошина на посаді першого заступника міського голови м. Ужгород винесено на розгляд під час третього пленарного засідання ХХVІI сесії Ужгородської міської ради VІ скликання, яке відбудеться 9 квітня.

У свою чергу Іван Волошин на це подання Віктора Погорєлова прореагував доволі різко. Знову ж таки на своїй сторінці у Facebook він написав:

«Міський голова В.Погорелов вніс на наступну сесію проект рішення про зміну кількісного і персонального складу виконкому! Причиною такого побажання нашого мера, є те, що члени виконкому на минулому засіданні підтримали рішення про ліквідацію в Ужгороді такого явища як на фото! (на фото зображені «неестетичні» приклади вуличної торгівлі.

Дане рішення було ініційоване мною, опрацьоване спеціалістами та одноголосно підтримане після моєї доповіді та пояснення юристів, які вказали про незаконність!

Про істерику, яку влаштував мер напередодні цього голосування, я вже згадував в одному із своїх постів, але все ж таки я мав надію, що добре подумавши, він все ж таки, поставить інтереси нашого міста вище своїх власних та ще ряду представників сьогоднішньої та минулої влади, які прикрасили Ужгород такою "красою".

Натомість Погорелов, маніпулюючи патріотичною риторикою, почав розказувати у своїх ЗМІ (та ЗМІ Ратушняка, ще одного "патріота"), про те як він переймається малим бізнесом та інтересами ужгородців (oh my god!!!!).

Так ось, для розуміння ужгородців: я і всі інші заступники міського голови  та чинні на сьогоднішній день члени виконавчого комітету, були одностайні в цьому рішенні, а Погорелов рахує, що Ужгород має виглядати так і надалі!

Варто додати, що я прийняв всіх підприємців, яких стосуватиметься дане рішення і які хотіли з'ясувати як їм працювати далі! Всі отримали роз'яснення та погодившись з нашими аргументами пішли готуватись до нового порядку.

Мушу заявити : хабарів я не просив , долю також, свої будки ставити не планую, ламати бізнес людей не збираюсь» .

Звичайно, що протистояння між Віктором Погорєловим та Іваном Волошином не буде короткотривалим. Ще не відомо, чи підтримає сесія міськради звільнення Волошина, бо до 9 квітня буде тривати «обробка» депутатів з обох сторін. Фактично, саме це голосування і визначить частку депутатської підтримки опонуючих чиновників.

«Підігнути» під себе депутатів вже буде не так легко, бо вони розуміють масштаби розголосу справи. Саме тут варто сказати, що важливою буде інформаційна складова у цьому протистоянні.  Головний інформаційний ресурс Івана Волошина – це сайт «Вся Закарпатська правда». Щоправда, на його боці можуть бути й деякі інші інтернет-видання з обойми соратників.

 У Віктора Погорєлова є свої ресурси – сайт «7 Днів», газета «Унгвар» та «дрімаючий» наразі «Перший кабельний» телеканал.

З останніх інформаційних повідомлень видно, що на бік Погорєлова можуть стати й інформаційні  ресурси Сергія Ратушняка. За іронією долі, неформально на боці Погорєлова й інтернет-ресурс Олега Диби «Закарпаття онлайн» і це не через любов до Погорєлова, а через жорстку неприязнь саме до Івана Волошина.

Одним словом, інформаційна складова у цьому протистоянні дуже важлива і багато чого залежить, наскільки ефективно опоненти зможуть її використати.  У свою чергу це протистояння негативно відіб’ється на іміджі Ужгорода, але буде позитивним для ужгородців, бо це процес очищення влади.

Сергій та Степан Форкоші, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com