image

Провокація чи типове хуліганство Правого сектору?

Правий сектор Закарпаття побив волонтерів за спробу проникнути на штаб-квартиру. Конфлікт стався у ніч на 3 лютого. 4 лютого обидві сторони дали прес-конференції, під час яких пояснили свої дії. 

Четверо відомих на Закарпатті волонтерів Тетяна Дюрдь, її подружка, Павло Павлов і Віктор Ковач серйозно постраждали від правосекторівців, яких вони називають озброєним бандитським формуванням. Про це вони заявили під час прес-конференції у прес-центрі “Нове Закарпаття” 4 лютого.

Годиною раніше Правий сектор теж дав прес-конференцію, на якій назвав дії волонтерів провокативними, для розпалювання ворожнечі у регіоні. 

"Оперативна група Правого Сектору моментально нейтралізувала, обеззброїла та затримала нападників. В злочинців було вилучено пістолет та два ножі, які вони активно застосовували. Затриманих осіб було передано ОСГ міліції, яка також прибула на місце події. Особи злочинців встановлено. Ними виявилися так звані "активісти" Павло Павлов, Віктор Ковач, Тетяна Дюрдь та ще одна особа. З місця події в присутності понятих була вилучена зброя та речові докази - пістолетні гільзи калібру 9 мм.", - написав на сторінці у соцмережі Фейсбук речник ПС Володимир Гласнер.

ПС заявляють про те, що вони не застосовували зброю до нападників. Натомість під час прес-конференції волонтери стверджують протилежне і показують сліди побоїв на обличчі. “У нас є міліція, чи немає? По мені скакали, ходили, ставилися, наче до футбольного м’яча. Потім ніхто не подивився, чи я живий. ПС – це бренд Майдану, революції. І так зіпсувати його ім’я – я таке не розумію. Нам сказали, що ми прийшли робити захват. Покажіть травми, якщо я комусь щось зробив. Я в минулому чемпіон боксу, а ПС розповсюджує фото, що я ті тушка. Ми кожні 2 тижні на передовій, а вони сидять тут. Для чого ми стояли на Майдані, аби тепер Правим сектором прикривалися хулігани, брали хабарі і так далі?! ”, - обурюється Павло Павлов, один із волонтерів. 

Побиттю передував інцидент із міліцією, за яку ніби-то заступився волонтер Павло Павлов. "2-го лютого, близько 21.30 Павлов Павло проїжджав площу Корятовича. На вул.Фединця позаду Плази він звернув увагу на велике скупчення людей. Вийшовши з машини Паша побачив патрульні машини працівників міліції та кілька машин з наліпками Правого Сектору. Він підійшов розібратись в чому справа і побачив таку картину: чотири міліціонери стояли оточені бійцями буцімто ПС Закарпаття(хоч в Закарпатті такого не існує) при цьому на високих тонах про щось сперечались. Павло, як громадський активіст запитав в чому справа, на це в свою сторону почув хвилю обурення і нецензурних слів в бік міліції. Паша запитав в міліції, що сталось. Йому відповіли, що вони зупинили підозрілого мужчину і попросили в нього документи (в наш військовий час це абсолютно правильно), на це звідки не візьмись приїхали близько 20 людей в камуфляжі, обступили їх і заважали виконанню їхніх обов’язків. Коли ж на місце інциденту приїхав наш друг Вітя Ковач, один з «бійців» крикнув: «Знімаємось» , посідали в машини і поїхали, - описує події на сторінці у Фейсбуці Тетяна Дюрдь.

Дівчина розповідає, що коли хлопців почали бити надворі, вона сильно кричала. Хтось із сусідів штаб-квартири ПС почув і викликав міліцію. Натомість волонтерів завели всередину, примушували одягнути балаклави, бо в приміщенні було багато зброї. А самі ПС неодноразово стріляли з Калашникова, зазначає Тетяна. 

Наразі триває розстеження у справі.

Речник УМВС у Закарпатській області Олег Подебрій після прес-конференції повідомив, що розпочато службове розстеження відносно посадових осіб міліції Ужгорода. Матеріали активістів проходять службове розстеження. Також розпочато розстеження щодо незаконного застосування зброї. 

Оперативна слідча група працювала на місці події. Були знайдені гільзи, відібрані заяви учасників події. Сьогодні зареєстровано, за попередньою кваліфікацією, злочину, який передбачає позбавлення волі чотирьох волонтерів. Крім того, волонтерів направили для проходження медичного засвідчення у судмедексперта. 

Нагадаємо, що це не перший випадок за участі ПС, який викликає більше запитань, ніж відповідей. На початку грудня правосекторівці налякали працівників ректорату, виламавши двері у кабінеті проректора, також погрожували йому і хотіли вкинути у сміттєвий контейнер. 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com