image

Штаби яких кандидатів у Президенти на Закарпатті є найактивнішими

Короткий аналіз обласних штабів кандидатів у Президенти України, їх лідерів та наявні ресурси

Виборча кампанія на Закарпатті проходить доволі пасивно. Час від часу навідуються в область самі кандидати, а все решта обмежується вже традиційними партійними наметами, білбордами і матеріалами в пресі.

Звичайно, що активність кампанії залежить від регіональних штабів та їх керівників.  Спробуємо розібратися, хто і як проводить кампанію в Закарпатті.

Почнемо зі штабу чинного президента Петра Порошенка. Тут ним займається сам голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. І хоч під час зустрічі з міжнародними спостерігачами заступник голови ОДА Ярослав Галас наголосив, що ОДА ніяк не впливатиме на хід виборів, цілком очевидно, що саме цей штаб використовуватиме адмінресурс.

Варто нагадати, що віднедавна влада втратила потужний інформаційний рупор. Мова про телеканал «Тиса1», який трансформувався у регіональне бюро «Суспільного». Фактично у Москаля залишився вплив на обласну газету «Новини Закарпаття», де редактором дружина вже згаданого заступника голови ОДА Ярослава Галаса — Мирослава. Також залишиться вплив на решту районних газет, які є умовно роздержавленими, бо кожне з цих видань і не планує бути незалежним і, позбувшись офіційного співзасновництва адміністрацій та рад, просто підписали з тими ж радами та адміністраціями угоди про інформаційне обслуговування і суми угод відповідають сумам, які виділялися адміністраціями та радами на підтримку газет.

Штаб Юлії Тимошенко на Закарпатті очолює депутат облради від фракції «Батьківщина» Олександр Кеменяш. Дуже давній соратник Юлії Тимошенко. Колись крупний підприємець згодом змушений був продати деякі свої активи і зараз має певні фінансові труднощі.  Кеменяш майже ніде не світиться і не є людиною публічною. Центральний штаб майже не фінансує обласний осередок. Власних інформаційних ресурсів тимошенківці на Закарпатті не мають, тому вся пропаганда за Тимошенко в регіоні — білборди та невеличкі «вкраплення» «джинси» у місцевій пресі.

Штаб Володимира Зеленського абсолютно молодий та інертний. На Закарпатті штаб очолює Ігор Кривошеєв. Гуморист із КВН. Тобто повністю в дусі «Команди Зе». Сам Кривошеєв перед цим був заступником керівника ужгородського штабу партії Кличка УДАР. А його колега — КВНник Ростислав Буланов — узагалі очолював обласний УДАР. Лише днями було повідомлення, що штаб Зеленського відкрив таки офіс в Ужгороді на Православній набережній. Жодних акцій штаб поки не проводить, а нещодавно в Ужгороді студія «95-й квартал» із Зеленським дала аж два концерти за один день. Як жартували тоді в Ужгороді, це єдиний кандидат у президенти, на зустріч із яким люди готові платити гроші. Інформаційних ресурсів команда Зеленського в Закарпатті немає і концентрується на агітації виключно в соцмережах.

Штаб Анатолія Гриценка зараз став одним з найгірш організованих. Свого часу Гриценком в області займався екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк і саме завдяки певному авторитету Ратушняка в області дізналися про існування самого Гриценка. Але згодом штаб очолив Роман Цендра, а зовсім нещодавно начальником штабу став колишній заступник голови ОДА Олександр Петік. Але тут є негативний шлейф, бо Петіка було звільнено з посади заступника голови ОДА  зі скандалом у березні минулого року. Звільнити Петіка вимагали ветерани війни в Афганістані і Москаль піддався ультиматуму.

Доволі цікавою є ситуація з «опозиціонерами» від колишніх «регіоналів». Наразі штаб Олександра Вілкула очолює колишній голова Закарпатської ОДА періоду Януковича Олександр Ледида. Колись у нього був доволі потужний медіа-холдинг, представлений телеканалом «21-й канал», газетою «Закарпатська правда» та Інтернет-виданням «Карпатньюс». Після відставки Олександр Ледида ще намагався балотуватися депутатом до Верховної Ради, але вибори програв. Зараз він є депутатом облради від Опозиційного блоку, а медіа-холдинг розвалився: газету було закрито, значну частку телеканалу продано угорцям.

Натомість штаб колишнього співпартійця, а нині конкурента Вілкула на цих перегонах Юрія Бойка навпаки запрацював активніше. Його в області очолив соратник Віктора Медведчука, депутат облради Іван Чубірко. Чубірко останнім часом активніший та публічніший за Ледиду і у нього є доволі солідні інформаційні ресурси — телеканал «Перший кабельний» та відповідне Інтернет-видання, яке має набагато більше відвідувань, ніж видання Ледиди «Карпатньюс». Щоправда, на Закарпатті зберігається певне несприйняття самого Медведчука, тому й зусиль для агітації потрібно значно більше.

Дивно, але попри активність самого кандидата в президенти Андрія Садового його штаб на Закарпатті залишається доволі слабким. Члени «Самопомочі» потрапляли в неприємні скандали. Зокрема, у Мукачеві сталася п’яна бійка активіста «Самопомочі», депутата міськради Юрія Кравчука. Зовсім нещодавно штаб Садового очолив Іван Сурмачевський з Рахівщини. Сам Сурмачевський був свого часу помічений у скандалах навколо підприємницької діяльності у Чехії, при цьому займаючи державну посаду у Рахові. Колись Сурмачевський був із «Нашою Україною», а потім посварився з Віктором Балогою і навіть ходив у «регіоналах». Сам штаб Садового інертний, власні інформаційні ресурси відсутні.

Трошки більше повезло Олегу Ляшку. Його осередок не так давно очолив керівник телеканалу М-Студіо Володимир Шубець. Шубець не був активним політиком, але запам’ятався його конфлікт із Віктором Балогою і, фактично, перемога в цьому конфлікті була за Шубцем. Ну і Ляшко звичайно ж у особі Шубця отримав інформаційний вихід на досить популярний в області телеканал.

На Закарпатті не погані  позиції у Сергія Тарути. Особливо після того, як штаб очолив відомий закарпатський фінансист Мирослав Гісем. Як кажуть місцеві експерти, нова партія, новий лідер. Мирослав Гісем починає об’єднувати людей справи в Закарпатті. Він є абсолютно неконфліктною людиною і його поважають навіть прямі конкуренти. Власних інформаційних ресурсів штаб не має, однак інформаційні продукти штабу без проблем публікують майже всі видання області. І це також здебільшого через повагу як до відомого українського промисловця Сергія Тарути, так і до фінансиста Мирослава Гісема. Щоправда, поки штаб майже не проводить публічних акцій.

Решту штабів аналізувати не варто. Переважна більшість кандидатів у Президенти не представлена в області ніяк. Ну хіба що слід відмітити, що штаб екс-глави СБУ Валентина Наливайченка очолює доволі солідна політична фігура - колишній голова Закарпатської облради Володимир Чубірко, але якоїсь особливої активності цього штабу не помічено.

Василь Король, для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com