image

Сесію Закарпатської облради перенесено на суботу. Коаліція більшості повернеться до старого формату

Опоненти знову стали партнерами

Як ми розповідали, на останньому засіданні сесії Закарпатської обласної ради депутати більшістю голосів відправили у відставку голову облради Олексія Петрова.

Петров спочатку призначив сесію і виніс на її розгляд питання так званого реформування медичних закладів та закладів культури, але коли зрозумів, що його питання не пройдуть, то за 15 хвилин до початку сесії вирішив її перенести на місяць.

Однак депутати не повелися на такі дії і сесію таки провели. Більше того, проголосували за відсторонення Петрова з посади голови облради, а нового голову запланували обрати 4 листопада.

Після цього почали відбуватися дивні речі. Опоненти Петрова заявили, що його люди вночі намагалися пролізти в деякі приміщення облради, щоб зняти інформацію з сайту ради про відсторонення голови. У свою чергу люди Петрова звинуватили опонентів у тому, що ті незаконно проникли в систему і без погодження з апаратом ради внесли інформацію на сайт ради про відсторонення. Навіть було відкрито кримінальне провадження і поліція опечатала кабінети.

А потім почалися заяви. Петров заявив, що він відсторонений не законно і не має наміру здаватися, а інформація про те, що він вже написав заяву про самовільне звільнення з посади голови облради є брехнею.

Потім за Петрова заступився його протеже, голова партія «Слуга Народу» на Закарпатті Микола Тищенко, який заявив, що на Закарпатті сталося збройне захоплення влади сепаратистами. На цю заяву відповіли ветерани АТО, які були в той день на сесії, але були без зброї і владу не захоплювали, а тільки мали намір виступити проти намірів Петрова і його прибічників ліквідувати медичні заклади та засудити дії Петрова із виселення з будівлі облради організації репресованих.

Потім нардепи від «Слуг Народу» виступили із спільною заявою і також назвали події на Закарпатті спробою певних політичних груп узурпувати владу в області.

У той же час в Офісі Президента йшли жваві перемовини. Інформація була різною. Йшлося про те, що Петрова таки не варто залишати головою облради, але новим головою має бути хтось від «Слуг Народу». Поступово мінялася риторика і по відношенню до представників фракції «Рідне Закарпаття». «Слуги» спочатку називали їх зрадниками, але потім ці звинувачення припинилися, а потім в соцмережах взагалі появилася фотографія, на якій тиснуть один одному руки «слуга» Тищенко і засновники «Рідного Закарпаття» нардепи Лунченко та Петьовка.

Стало зрозуміло, що ці нардепи від фракції «Довіра» таки домовилися зі «Слугами», що краще таки дружити і повернутися до старого формату коаліції в облраді. Але це сподобалося не всім. Саме тому сьогодні, 4 листопада, голову облради вирішили не обирати, а зробити це 6 листопада. Щоб був час обговорити. І скоріше за все, в облраді буде нова коаліція більшості, а точніше - стара, у якій "Слуги Народу" знову будуть разом з "Рідним Закарпаттям" і візьмуть собі когось у союзники.

Депутати таки зібралися, щоб проголосувати за перенесення сесії і це питання пройшло. Але сталася ще одна знакова подія. Перед будівлею облради сталися сутички між двома групами ветеранів АТО. Одні з них були за Петрова і "Слуг Народу" і вони стали на вході в будівлю, щоб не пропустити туди іншу групу ветеранів АТО, яка просто прийшла зробити заяву, у якій вимагали у Тищенка попросити вибачення за те, що той назвав ветеранів АТО озброєними сепаратистами. Протистояння між ветеранами припинила поліція. Від цього ветеранського протистояння залишився гіркий осад, бо дуже не хочеться, щоб політики задля власних політичних амбіцій використовували ветеранів війни на Донбасі.

Василь Поляк  для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com