image

Трагічна перестрілка контрабандистів та закарпатська політична еліта

Закарпатські політики у трагічній перестрілці контрабандистів на Тячівщині звинувачують один одного

Ми повідомляли про те, що в Тячівському районі сталася перестрілка між контрабандистами, у результаті чого четверо осіб зазнали вогнепальних поранень і один із поранених у важкому стані. Деякі бандити втекли і їх розшукують, а ті, хто був госпіталізований з пораненнями вже дають свідчення. Правоохоронці вже вилучили автомобілі учасників перестрілки і виявили там багато сигарет, які готувалися для переправлення контрабандою до Румунії.

Вже відомо, що розбірки сталися між мукачівською братвою, яка контролює контрабанду, та місцевими контрабандистами. Що вони не поділили, стане відомо пізніше, але голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль першим надав цьому інциденту політичного підтексту, повідомивши, що в перестрілці брав участь депутат Тячівської райради від партії Віктора Балоги «Єдиний Центр».

 «Управлінню національної поліції в Закарпатській області дано доручення в стислі терміни затримати всіх учасників стрілянини. До речі, один із представників «тячівської групи» – це діючий депутат Тячівської районної ради від Єдиного центру», - заявив Москаль, але прізвище не назвав.

Згодом стало відомо, що цим депутатом є Юрій Покорба.

Звичайно, що лідер «Єдиного Центру» Віктор Балога не зміг просто так проковтнути таке обвинувачення, тому миттєво відреагував доволі довгим коментарем.

«Стосовно стрілянини в Тячівському районі Закарпаття можу сказати наступне:

1. Кажуть, що один із можливих учасників бандитських розборок була особа, яка балотувалася в Тячівську районну раду від «Єдиного Центру». Чи правдива ця інформація поки не відомо, але варто зазначити, що кандидатів у Тячівському районі рекомендував тоді ще позафракційний народний депутат, а зараз член провладної групи «Воля народу» Василь Петьовка.

Після його політичної зради, рекомендовані ним особи були виключені з лав партії «Єдиний Центр». Але, на жаль, вони залишаються депутатами, так як механізму їх відкликання немає. І це дає підстави губернатору області, який є одним із бенефіціарів контрабандного бізнесу, поливати нашу політичну силу брудом. Він так робить завжди, коли потрібно залишитися на посаді, або вийти сухим із води.

2. Іншою стороною конфлікту є угруповання, за словами голови Закарпатської ОДА, «просто народного депутата» Михайла Ланьо.

Він, як контролер партії «Відродження» на Закарпатті, є партнером влади у обласній раді. Зокрема, його помічник став заступником голови облради, яку очолює представник БПП, за що пан Ланьо публічно дякував пану Москалю.

В обмін на підтримку в обласній раді, він отримав повний карт-бланш на кримінальну діяльність. Зокрема – контрабанду.

Тому те, що відбулося в Тячівському районі, рано чи пізно мало статися. Бандити, які увійшли у владу і відчули повну безкарність, не бояться ні поліції, ні СБУ, ні Бога, ні чорта.

3. Хто у цьому винен?

Банковій будь-якою ціною був потрібен політичний союз, щоб не дати нам, як переможцям місцевих виборів, створити в обласній раді демократичну коаліцію. Тому, вони обрали своїми союзниками «Опозиційний блок» і партію «Відродження», наперед розуміючи, чим це може закінчитися. Але Банковій на ті ризик і на волю громади було начхати.

Бажання усунути сильного політичного опонента перемогло закон. Тому, менше ніж за рік, кордон з Євросоюзом було поділено між озброєними бандами, про що, зокрема, говорили представники угорської влади.

Так само у ВР їм потрібні голоси «Волі народу». Тому члени цього клубу також отримали карт-бланш на свої «теми» і «мутки».

І в результаті, на Тячівщині не зійшлися інтереси перших і других, які так і не зрозумівши у кого потужніша «криша» – Банкова чи голова ОДА, почали стріляти. І якщо нічого не зміниться, то так буде і надалі», - написав Віктор Балога в соцмережах.

Читайте також:

Балога та Москаль звинувачують один одного в кришуванні контрабанди

Москаль оприлюднив одну з контрабандних схем на Закарпатті

Таким чином, Віктор Балога відкрито звинуватив у конфлікті Михайла Ланя, з яким у нього серйозний конфлікт, та свого двоюрідного брата Василя Петьовку. З Петьовкою Віктор Балога розірвав ще тоді, коли той перейшов у «Волю народу» в парламенті. Згодом брати не поділили закарпатський телеканал "М-студіо", який свого часу заснували разом.

Василь Петьовка не здатен самостійно продукувати тексти для заяв і у нього відсутні грамотні піарники і слабка інформаційна підтримка. Саме тому від Петьовки офіційно нічого не було, але одне Тячівське онлайн-видання, за яким стоїть Василь Петьовка, таки видало заяву у виправдання. Щоправда, це була нібито заява від «громадськості району». Написана вона примітивно і, скоріше за все, з телефонного задиктовування Василя Петьовки.

«Всі ЗМІ в Україні говорять про події, що сталися в ніч з 30 на 31  серпня 2016 року. Резонансна стрілянина в Нижній Апші, в якій постраждали люди, викликала чималий розголос. Очільник Закарпатської ОДА Г. Г.  Москаль дуже швидко і оперативно  виклав свою версію причин конфлікту, тож медіа-простором і розповсюдилась «інформація» губернатора. До «фахових», а найчастіше фантастичних заяв Геннадія Геннадійовича, які часто-густо не відповідають дійсності та реальним фактам, закарпатці звикли давно. А от Віктор Іванович Балога  теж уподібнюється своєму візаві з ОДА - дивує «обізнаністю» у власних партійних справах. Як і пан губернатор, лідер «Єдиного Центру» робить   висновки, які вигідні тільки йому. Інформація, яку він подав виглядає, мов з кривого дзеркала.

Жодним слідством не встановлено, хто і з якої політсили перебував серед учасників тієї трагічної стрілянини. А якщо конкретніше: аби звинуватити когось у злочинних діях, потрібно,  принаймні мати достовірні факти.  Нагадаємо, напередодні місцевих виборів, списки кандидатів у районні депутати від «Єдиного Центру» ухвалювали на відповідних конференціях, і з цього ніхто  жодних таємниць не робив. Без погодження лідера партії ніхто депутатом стати не міг. Тож і не потрібно власні проблеми звалювати на інших. Тим більше, що «стиль» керівництва лідера «Єдиного Центру» добре знаємо.

Дуже цікавить громаду Тячівщини й інформація про позбавлення членства у партії. Якщо такі випадки є,  то ця інформація має бути оприлюднена  у ЗМІ.

Отже, звертаємось до Вас,  панове любителі інтернетної писанини! Спочатку наведіть достовірні факти, підтверджені висновками слідства та правоохоронних органів,  оприлюдніть імена «виключених» членів партії, а потім аналізуйте ситуацію. Інакше, хто повірить у ваші байки без достовірних, задокументованих згідно чинного законодавства України фактів», - йдеться у заяві громади Тячівщини, а точніше – Василя Петьовки та його оточення. Якщо коротко, то Петьовка каже, що не він формував списки кандидатів у депутати по Тячівському району, як про це заявив Віктор Балога.

На відміну від Василя Петьовки, інший нардеп, якого звинуватив Віктор Балога, Михайло Ланьо видав доволі короткий коментар.

«Ніякого відношення ні до тих людей, ні до ситуації я взагалі не маю. Вважаю, що даним питанням повинні опікуватися виключно правоохоронні органи. Без сумніву, винні мають бути покарані», – заявив він. 

Читайте також: Як Балога та Ланьо отримали поруч землю під час Революції Гідності

Поки мовчить Геннадій Москаль, якого Віктор Балога також звинуватив в «кришуванні» контрабанди. Але знаючи Москаля, можна не сумніватися, що він розслідування інциденту з перестрілкою взяв під контроль і згодом буде рапортувати про «викриття банди контрабандистів з оточення Балоги». Михайла Ланя чіпати не буде, бо той, як і казав Балога, політичний союзник, без якого Москаль не матиме більшості в обласній раді.

Степан Форкош для Prozak.info

Читайте також:

Хто насправді найвпливовіша людина в Закарпатті

Чому контрабандисти оголосили війну силовикам

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com