image

У Закарпатті зріє бунт проти Москаля

Ще ніколи невдоволення роботою голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля не було таким критичним

Фактично в Закарпатті Геннадій Москаль не мав серйозних опонентів. Серйозно проти нього виступав лише політичний клан Віктора Балоги, ЗМІ якого час від часу піддавали критиці Москаля за його непрофесіоналізм, називаючи Геннадія Геннадійовича «фестивальним генералом». Можливо, через те, що той пропагував проведення фестивалів у всіх районах області, але повністю провалював роботу соціально-економічного напрямку.

Ми повідомляли про те, що вперше за час роботи Геннадія Москаля на посаді голови Закарпатської ОДА і будівлі обласної влади відбулися акції протесту проти того, що обласна влада гальмує процеси децентралізації, не підписуючи висновки щодо об’єднання громад. Понад сотня людей в середині будівлі влади з плакатами в руках скандувала «Ганьба!», а сам «губернатор» спочатку сховався від мітингувальників, а потім накинувся на них з матюками.

Експерти в такому демарші Москаля щодо децентралізації вбачають його боязнь втратити вплив на населені пункти.

Як нам стало відомо, діями обласної влади Закарпаття вже занепокоєні в Кабінеті Міністрів. В уряді навіть готують окрему постанову, яка передбачатиме можливість прийняття пакету документів щодо об’єднання громад безпосередньо в Кабміні, оминаючи обласні держадміністрації, які гальмують процеси децентралізації.

Саме намагання обласної влади «зарубати» процес об’єднання громад, змусило піти на активний протест проти таких дій не лише головних політичних опонентів Москаля від клану Балог, але й політичних союзників Геннадія Геннадійовича від «Відродження» та Опозиційного Блоку. Окрім того, час від часу критичні коментарі щодо дій Геннадія Москаля почав поширювати і екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк, який завжди у своїй ЗМІ ставився до голови Закарпатської ОДА з шаною.

Варто також відзначити, зріє бунт і в середині обласної адміністрації. Все через те, що численному чиновницькому апарату заборгували зарплати. Влада області це визнає і навіть поширила відповідний пес-реліз у виправдання. «Станом на 1 липня цього року Держказначейська служба зафіксувала кредиторську заборгованість за заробітну плату працівникам місцевих державних адміністрацій Закарпатської області в сумі 4,8 мільйона гривень. До 1 вересня заборгованість збільшилася ще на 3,5 мільйона гривень (або на 72,9%) і становить 8,3 мільйона гривень, із яких прострочена кредиторська заборгованість – 615,7 тисяч гривень.

Зараз держслужбовцям на Закарпатті фактично немає чим виплачувати зарплату, і така ж ситуація спостерігається по всій Україні. Причина в тому, що видатки на здійснення виконавчої влади в теперішніх потребах не закладені в Державний бюджет України на 2016 рік. За невиплату зарплати до платника застосовуються штрафні санкції й нараховується пеня. Крім адміністративних стягнень за це порушення передбачена й кримінальна відповідальність», - пише прес-служба Закарпатської ОДА.

Сьогодні ж ця прес-служба, розуміючи, що пахне смаженим, поширила ще один цікавий прес-реліз. У ньому мова йде про те, що рейтинг Геннадія Москаля серед всіх голів ОДА України виріс на дві сходинки. «Москаль – серед лідерів «Рейтингу губернаторів» України!», - пафосно рапортує прес-служба Закарпатської ОДА і пише з цього приводу:
«Український впливовий тижневик «Ділова столиця» оприлюднив рейтинг голів облдержадміністрацій за перше півріччя 2016 року, складений на підставі 24 найбільш значущих показників Державної служби статистики. Як ідеться в публікації, по деяких показниках дані за півріччя були оприлюднені тільки на початку вересня, однак за багатьма критеріями є вже цифри й за 7 місяців. На переконання «Ділової столиці», загальна картина дозволяє досить упевнено говорити про позитивну динаміку соціально-економічного розвитку країни після трирічного спаду, який почався ще в часи Януковича-Азарова.
Рейтинг складений на підставі даних 23-х мирних регіонів України – без окупованого Криму та напівокупованого Донбасу.
Порівняно з першим кварталом цього року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль піднявся на дві сходинки й зайняв шосте місце в «Рейтингу губернаторів».
Таким чином він покращив свої позиції у групі лідерів керівників регіонів України. Закарпаття ввійшло в четвірку кращих за динамікою реальних зарплат (зростання на 9,5%), промислового виробництва (+7,5%) та експорту, а також за рівнем народжуваності. Разом із тим область займає останні місця по об’єму капітальних інвестицій на душу населення та інтенсивності будівельних робіт».

Власне з цього повідомлення стає зрозумілим, що по головним показникам розвитку регіонів ми на останніх місцях, а маємо динаміку зростання щодо реальних зарплат. Власне, що означає цей показник? Справа в тому, що динаміка росту у тому випадку, коли з дуже низької зарплати хоч трошки є її ріст, то динаміка буде високою. Але при цьому прес-служба так і не вказала, що за зарплатами наша область все ще серед тих областей, де середня зарплата найнижча. Ну  і ще один абсурдний показник: «рівень народжуваності». Вибачте, а яка роль Геннадія Москаля у цьому показнику? Може він презервативи продірявлював?

Одним словом, діями Геннадія Москаля вже мало хто задоволений. Його популізм не є переконливим і в уряді також є лобісти, які пропонуватимуть Президенту поставити керувати в Закарпаття когось більш ефективного. Ну і чутки про переведення Геннадія Геннадійовича послом до Румунії таки мають підставу.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com