image

Ужгород страждає від анархії активістів (ОНОВЛЕНО)

Ми повідомляли про те, що активісти громадського конвенту Ужгородського Євромайдану закликали ужгородців не дати владі міста провести сесію міськради, на якій було заплановано віддати під приватизацію 48 комунальних об’єктів міста.

Сесія дійсно була зірвана. Але відбувалося все в дивний спосіб. Сесійна зала була заповнена людьми, які себе називають активістами і представниками Громадських рад, але всі ці люди занадто підконтрольні. Один із них навіть витягнув картку для голосування мера Ужгорода Віктора Погорєлова.

Ця сесія була схожа на вакханалію анархістів, які не оперують контраргументами, а діють виключно в силовому брутальному полі: «А баба Яга проти!».

Відразу після проваленої сесії один із активістів Громадського конвенту Євромайдану Ужгорода, який закликав ужгородців не дати владі приватизувати комунальні об’єкти, Юрій Світлик щиро визнав, що всі ці люди в сесійній залі, які зірвали сесію, були підконтрольними певним політикам та політичним силам.

«Враження від сьогоднішньої сесії міської ради.

З ким пропонуєте об'єднуватись: Харченком (самодопомога-Ратушняк), Данацком (без коментарів), Пересоляком (Андріїв-Погорелов), Бакі (Пересоляк), Белецький (Лунченко-Волошин), краще життя-світле життя (Чубірко-ЄЦ), ініціативна група Самопомочі (Білецький-журналіст (Ратушняк) і Терембець (молоді Регіони), Європейський Ужгород (Цап-ЄЦ), Броді-Хаустов (Антикорупція-Медведчук-Волошин), Пагулич (Погорелов), Желізняк (Шаранич)?

Після сьогоднішньої клоунади у мене навіть промайнула думка, що наступний депкорпус міськради може бути на порядок гірший ніж сьогоднішній.

Цілком серйозно, на жаль...

Правда забув згадати про найбільш прогресивну-реформаторську ригівську "команду" регіонала Чурила-клуб молодих реформаторів Nadiya Popadyuk. Лошарьте лохів. Поки є кого лошарити!», - написав Світлик.

Таким чином Громадський конвент дав зрозуміти, що так звані активісти тільки й шукають приводу, щоб влаштувати самопіар і нічого спільного з конструктивними силами, які прагнуть змін в обласному центрі, не мають.

Звичайно, перераховані так звані активісти вдалися до гнівних коментарів, оправдовуючи свої дії в сесійній залі і переконували, що діють незалежно і не контролюються політиками. Один із них, а саме Олександр Пересоляк, навіть написав офіційну заяву, у якій відмежувався від підконтрольності владі.

«Моя відповідь Юрію Світлику.

З приводу необгрунтованих тверджень Юрія Світлика про відношення моєї громадсько-політичної діяльності до окремих керманичів міста нагадаю, що з середини 2013 року я очолюю обласний осередок партії Демократичний Альянс. А чи може пан Світлик нарешті оприлюднити політичну силу, з якою Він планує крокувати на місцевих виборах у 2015 році?...

Відкритість нашої політичної сили була підтверджена і моїми діями, коли я, на відміну від переважної більшості кандидатів у депутати Верховної Ради України, оприлюднив остаточний звіт про фінансування та витрати на передвиборчу кампанію. Хотілось би побачити аналогічний документ кандидата у депутати до Верховної ради п. Світлика, який був зданий до територіальної виборчої комісії.

Щодо закидів про співпрацю з діючим мером міста та іншими посадовими особами відповім так: оскільки ці люди (нагадаю: обрані громадянами міста на вільних виборах!) і жодним чинним юридичним документом як от рішення ради або суду наразі не встановлено незаконність їх перебування на посаді. Тому дані чиновники повинні відповідати за життя нашого міста саме зараз. Вони мають працювати належним чином, а ми (зокрема громадська рада при УМР та інші громадські активісти) повинні їх контролювати, підказувати та при потребі змушувати працювати на благо міста. Досягти цих цілей є неможливим, не ведучи жодного діалогу з ними.

Вважаю негідним громадського та політичного діяча паплюження громадських активістів та діячів інших політичних сил. Адже метою кожного з нас має бути покращення життя людей нашого міста та краю, а засобом досягнення цієї мети – об’єднання усієї громади, усіх здорових громадських та політичних об’єднань міста», - йдеться у заяві.

Доволі слабкі аргументи. А причетність інших перерахованих Світликом так званих активістів, які зірвали сесію, до тих чи інших політиків навіть не потребує доказу. Це цілком очевидно.

Таким чином, цілком благородний заклик Громадського конвенту не дати міській владі приватизувати об’єкти комунальної власності перетворився в балаган, який лише викликав неприємні відчуття в мешканців Ужгорода і в самих організаторів акції.

Зважаючи на те, що підконтрольне заступнику мера Ужгорода Івану Волошину інтернет-видання викликало пафосний радісний спалах з приводу зірваної сесії, то є переконання в тому, що одним із замовників зриву сесії був Волошин, який наразі є політичним опонентом мера Погорєлова.

Присутність серед найбільш активних блокувальників сесії Павла Федаки та В’ячеслава Харченка (який вирвав картку для голосування мера Погорєлова) свідчить про певну зацікавленість у зриві сесії і Сергія Ратушняка, до якого близькі ці так звані активісти.

Сам мер міста Віктор Погорєлов обурився діями протестувальників і навіть написав з цього приводу заяву.

«Дуже шкодую, що соціальні та фінансові питання, які важливі для ужгородців, не вдалося прийняти на сесії міської ради.

На жаль, політиканство, особисті інтереси та амбіції, бажання дорватися до влади на наступних виборах нині затьмарили очі багатьом.

Але для мешканців міста ці поняття другорядні - людям важливо, чи чисто в місті, чи нормально функціонують усі служби, оздоровлення дітей, допомога онкохворим тощо. Сьогодні на продовженні сесійного засідання питання, яке викликало дискусії — про продаж комунального майна -- на прохання громади було зняте з порядку денного.

Проте, зокрема, планувалося виділити кошти на завершення ремонту хірургічного відділення ужгородської центральної міської клінічної лікарні, внести доповнення до комплексної програми відновлення будівель історичного центру, відкоригувати організацію літнього відпочинку дітей тощо.

Однак вирішити нагальні для Ужгорода соціальні проблеми не дали деякі політики-аферисти. Вони цинічно і брутально використали осіб, незадоволених своїм фінансовим становищем, особистими негараздами. У брудних іграх ці люди навіть використовують війну, яка триває на сході нашої країни.

Постійна присутність найнятих крикунів на сесіях призвела до того, що депутати просто уникають зустрічей з ними і не приходять на засідання. Ніхто не хоче вислуховувати незаслужені публічні приниження.

Навіть сьогодні в залі були депутати, які в гаморі, метушні не зареєструвалися. Серед них, наприклад, Олександр Доктор, Тетяна Козак, Сергій Травницький та багато інших.

Що ж до депутатів, які постійно не ходять на сесії, то, на мою думку, вони повинні скласти мандати і дати працювати іншим.

Хочу також звернути увагу на роботу правоохоронних органів, які б мали більш якісно проводити роботу з дотримання правопорядку під час сесії та виконання своїх обов’язків керівниками міста. Сьогодні ще раз усі переконалися: дії так званих «активістів» межують із криміналом, однак міліція залишалася бездіяльною.

Я намагався максимально толерантно спілкуватися з людьми, що увірвалися до президії, адже в залі просто могла б спалахнути бійка. Будь-хто з ужгородців може відстоювати свої громадянські права, але кожен зобов’язаний дотримуватися норм законодавства.

В Ужгороді багато активістів, але вони доносять свою думку зверненнями, громадськими слуханнями, спілкуються з керівниками структурних підрозділів різних служб, вносять пропозиції. Тільки такий - конструктивний - механізм укладається в норми закону і моралі і прийнятний для всіх європейських країн, до спільноти яких прагне увійти Україна.

Це звичайна провокація пройдисвітів від політиків, які намагаються зайняти в майбутньому посадові крісла в міській раді і використовувати владу на свою користь, а не в інтересах розвитку Ужгорода», - заявив мер Погорєлов.

У цій заяві багато популізму. Мер намагається звинуватити активістів у прийнятті важливих для міста та ужгородців соціальних питань, але насправді він лише показав свою слабкість. Мер дійсно не впливає вже на ситуацію в місті. З наближенням місцевих виборів ситуація буде лише загострюватися. Не виключено, що будь яка сесія міськради вже може бути зірвана, бо так званий рух активістів став безконтрольним. Політики обзавелися своїми кишеньковими громадськими організаціями та активістами і тепер під гаслами «порятунку Ужгорода» кожен з політиків буде влаштовувати шоу «придворних підгодованих активістів». А справжні активісти, які свого часу щиро піднімали Ужгород на Майдан, залишилися в тіні і не при справах.

Сергій Форкош, Prozak.info

Юрій Світлик вирішив видалити свій запис у соцмережах. Він це пояснив так: 

"Видалив пост про ручних активістів і їх патронів.
Бо читати безкінечний понос кількох фігурантів поста набридає і не цікаво.
Може й не варто було писати цей пост взагалі. Написав бо дістало до ручки паразитування іменем Майдану, Революції Гідності і війни.
Хто давав право політичним проституткам, холуям і маргіналам прикриватись ідеалами, які для мільйонів людей є святими, швирятись направо й наліво Небесною Сотнею і загиблими воїнами. Це не ширма бл.. для політичних лозунгів, це людські життя і діти-сироти, молоді вдови і батьки, котрі хоронять дітей...
Ніхто з нас (кому повезло і живе) не має права маніпулювати людським горем.
І кожен з нас (кому повезло і живе) має чітко усвідомити, що він боржник на все своє життя перед братами і сестрами, котрі лежать у землі, перед їх рідними і їх діточками...
Можете домовлятись із ким завгодно--ригами, бандюками хоч із чортом лисим. Але перестаньте використовувати людей у формі для паскудного політичного піару, перестаньте згадувати у своїх брехливих пасквілях Героїв Небесної Сотні і перестаньте називати нелюдів, відповідальних за сьогоднішню розруху, легітимною владою, обраною на "вільних" виборах.
Ніякої легітимної влади в місті нема. Є криміналітет, відповідальний за розруху і безлад, багаторічне розкрадання землі, майна і фінансів і причетний до організації антимайдану.
Ці особи давним давно мали дивитись на небо в кліточку".

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com