image

Ужгородцям заборонять ходити на сесії міськради

Минулого та цього пленарного тижня ключовим питання порядку денного місцевого політикуму залишається новий регламент ради. Не земля і не обєкти приватизації збурюють громадську думку, а саме порядок доступу до засідань ради. 

Напередодні засідання ради на курултаї (неофіційне зібрання лідерів депутатських фракцій) за участі Михайла Чурила та Богдана Андріїва було узгоджено пакет критичних зауважень з 25 пунктів, які за задумом авторів мали повністю відновити законність та зняти напругу у громаді.

14 квітня Ужгородська міська рада відзначилась потрійним замінуванням. В перервах між повідомленнями про замінування депутати проголосували ряд рішень, однак не спромоглися ухвалити новий регламент.

Лідер фракції Патріот, Михайло Чурило, зажадав перерви для додаткових консультацій щодо критичних зауважень. Побічно виступив колишній міський голова Еміл Ландовський, який переконував присутніх, що в раді повинен бути порядок і потрібно обмежити доступ до ради як це було при ньому (СРСР авт.).

Усім присутнім стало зрозуміло, що за ніч після «курултаю» позиція депутатського корпусу змінилась і в сесійній залі розігрується спектакаль. Удаване замінування розглядається як ілюстрація та аргумент чому потрібно обмежити громадянські права ужгородців та запровадити паспортний контроль допуску до міської ради в супереч законодавству.

«Сьогоднішня сесія вчергове доводить, що її формат і роботу треба врегульовувати і змінювати» – ключове повідомлення головних змовників спектаклю – міського голови Богдана Андріїва та лідера фракції «Патріот» Михайла Чурила.

Ужгородці одразу почали насміхатись з головного режисера вистави у соціальних мережах

Редакція ПроЗаку звернулась за коментарем до відомого правозахисника Володимира Чемериса.

Згідно закону про місцеве самоврядування, засідання органів міської влади, у тому числі Ужгородської міської ради, повинні відбуватися відкрито. Тобто громадськість має право бути присутня. А згідно Європейської конвенції про захист громадянських прав та основоположних свобод, статті 10, громадяни мають право на вираження своїх поглядів. Згідно статті 11 мають право на мирні зібрання, – розповідає Володимир ЧемерисПриміщення міськради є громадським місцем. Адже приміщення міськради належить громаді. Отже, громадяни мають право бути присутніми на сесії міськради і висловлювати свою точку зору. Для того, щоб це не перетворювалося на шум і порушення громадського порядку, міськрада має право видавати якісь документи, які регламентують перебування громадян під час сесії. Але ці документи не можуть обмежувати право громадян на вираження своїх поглядів та право збиратися. Тому, для того, щоб не було якихось ексцесів на сесії міськради та порушення прав громадян, потрібно міськраді дати можливість висловлюватися представникам громадськості під час сесії свою позицію у цивілізованому форматі.

Сесія продовжить роботу 21 квітня 2016 року о 10.00 у великій залі міськвиконкому.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com