image

Ужгородські активісти збираються завадити будівництву у місті

У соцмережі Фейсбук зявилася публікація щодо будівництва будинку на набережній Незалежності. В активістів виникла думка необхідності організувати акції протесту з метою недопущення будівництва. 

Йдеться про територію неподалік площі Поштової. Сьогодні на цьому місці стоїть дерев’яний МАФ. 

У Фейсбуці фото паспорта, який повісили на місці будівництва, опублікував фотограф Сергій Денисенко. Пост активно коментують юзери. Думки ужгородців розподілилися "за" і "проти" проекту. Дехто вважає будинок гарним, але завеликим для цієї частини міста, або ж таким, що не вписується в історичний фасад. 

Автор посту Сергій Денисенко так прокоментував майбутнє будіництво: "1. Любой дом на этом месте будет лучше, чем тот рассадник крыс и бомжей, который там есть сейчас.
2. Единого архитектурного стиля у набережной нет, там все дома разные. Поэтому испортить архитектурный ансамбль сложно. (Но наши "архитекторы" умеют  )
3. Этот проект по стилю похож на дома чешского периода застройки того района.
А теперь что настораживает:
4. Реально построенные дома у нас обычно отличаются от нарисованных на проекте в худшую сторону.
5. Этот дом может выпасть из ансамбля не по стилю, а по размеру. В том ряду все дома 1-2-этажные, а тут уже 4. А наши строители еще любят пару лишних этажей достроить, есть уже несколько примеров".

Відома ужгородська дизайнерка Наталія Шталь вважає таку будівлю гарною: "Щоб оцінити проект, потрібні візуалізації із боку площі Поштової та з боку набережної. Маф там недоречний і затуляє вигляд на будівлю. Візуалізації робила якась дитина  Важливо бачити, як ця будівля вписується у простір і які матеріали плануються використовувати. На цій картинці нема на це відповідей. Сам по собі, це не найгірший проект, який я бачила. Будівля гарна".

Чимало коментаторів задають питання розміщення авто на набережній. "Проект нормальний, от тільки як показано на паспорті об’єкту - машини повсюду навколо. То що, тепер набка буде відкрита для парковки крутих авто?", - написав Петро Ренжин.

Автор проекту Михайло Дрик теж прокоментував пост про буділю у ФБ: "1. Будівля посажена на ділянку згідно всіх вимог будівельних норм і правил, що підтверджено відповідними висновками експертизи та підписом голоаного архітектора та 2ма містобудівними радами , міською та обласною
2. Так складається , що суспільна думка поділяється на за, проти і критиканство, це стосується будь якого проекту, тому не бачу змісту у захисті проекту перед вельмишановним панством, які як видно з коментів є неперевершеними експертами в сфері містобудування (навіть знають шо то є червона лінія , ого)
3. Тим не менш як було сказано вище даний проект являється переосмисленням чеського кубізму 30 років і органічно вписується в оточуючу забудову
4. Дякую за всі коменти , незгідних хочу заспокоїти : у вас психологічне несприйняття всього нового у вашому оточенні, ви звикли що ділянка пуста і відчуваєте дискомфорт але це пройде роки за 3 . Критиканам бажаю купити собі по ділянці в центі міста і збудувати дім своєї мрії, а я покритикую". 

Коментування під постом в цілому негативне. Ужгородські активісти проводять аналогію з проектом Володимира Павлея, за проектом якого була змінена площа Народна і налаштовані досить рішуче щодо нової забудови у центрі міста.  

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com