image

Як голосували закарпатці: Результати та особливості

Короткий аналіз голосування в першому колі президентських виборів на Закарпатті

Про Закарпаття знову заговорили. Ми проігнорували ці вибори. Якщо в цілому по Україні проголосувало понад 63% виборців, то на Закарпатті ця цифра не дотягнула і до 50%.

Дехто вважає, що закарпатців багато на заробітках, але це не є головною причиною, бо не менше людей на заробітках зі Львівської, Івано-Франківської та інших областей, але там відсоток тих, хто проголосував перевищує навіть загальноукраїнський.

Тому тут ще причина в тому, що, до прикладу, угорці Закарпаття проігнорували ці вибори. А тепер ще згадайте сюжети на телебаченні перед виборами, коли люди в деяких селах говорили, що навіть не знали про вибори, бо у них після відключення аналогового телебачення ніякого іншого телебачення немає і взагалі інформаційний голод відчувається.

Ну і плюс додайте інфантильність закарпатців через зневіру у владі України.

Відзначають також ще один момент. Наразі на Закарпатті йде масове переселення селян у міста. Здебільшого до Ужгорода. Подивіться лише на мікрорайон Боздош, який хаотично забудований багатоповерхівками і будинки тут виростають по декілька щороку. Більшість мешканців цих будинків – мешканці майже з усіх районів області. Люди, які переїхали, не змогли отримати відкріпних талонів, щоб їх внесли в реєстр для голосування в Ужгороді. Це потребує певної бюрократичної тяганини, а людям воно не потрібно.

Щодо результатів голосування, то трошки виділяється результат по виборчому округу №68 з центром в Ужгороді. По-перше, це єдиний округ на Закарпатті, де на другому місці Петро Порошенко і у нього понад 13 тисяч голосів, що становить понад 15%.

Окрім того, тут колишній регіонал Юрій Бойко має лише шосте місце, а в інших округах він має або 4, або 5 місця. Тобто, в Ужгороді, попри те, що тут було сконцентровано багато регіоналів, реваншу колишніх таки не хочуть.

Примітно також, що із усіх округів саме в Ужгородському дуже низько розмістився Олег Ляшко, який аж на сьомому місці. Тобто, тут люди більш критично сприймають популістів.

Тим не менше, лідером симпатій на окрузі №68, як і по всій області, є таки Володимир Зеленський. Це український феномен. Людина, яка доволі недалека розумово, немає жодного досвіду адміністративної та державної служби, яка не вміє висловлювати думки, у якої відсутня програма дій, перемагає у першому колі виборів. Це свідчить про те, що закарпатці, як і всі українці, вже готові й за дурня голосувати, лиш би не бачити при владі тих, хто лише меле язиком, говорить про високі матерії і щось обіцяє. Тобто, це був протест проти старої політичної еліти України.

 Що стосується округу №69, то тут результати виборів доволі специфічні.

По-перше, недовіра до чинного президента ще відчутніша. Він тут лише третій. І взагалі тут  регіонал Бойко обійшов Гриценка та Смешка. Це пояснюється тим, що саме депутат облради Іван Чубірко опікувався розкруткою Бойка. Чубірко є кумом одіозного Віктора Медведчука, який був в одній упряжці з Бойком на цих виборах. З інформаційних ресурсів у Чубірка є «Перший кабельний», який регулярно піарив Бойка та Медведчука. До речі, Бойко та ще один регіонал – Вілкул – вкупі тут мали б стільки ж голосів, як Порошенко.

Щодо екс-регіонала Бойка, то Закарпаття дало йому понад 7%. Дехто каже, що це сором для західноукраїнської області. Насправді, не зовсім так, бо у Чернівецькій області Бойко набрав аж 9% і також мав чітке четверте місце. 

У цьому контексті варто нагадати, що на виборах президента у 2014-му році Бойко на Закарпатті мав 0,2%. І так було по всій Україні. Навіть у неокупованій частині Донецької області Бойко набрав лише трошки більше одного процента. Там люди просто не йшли голосувати. Ось скільки цей кандидат набрав у 2014-му році:

Boiko_2014(PR)

 

Це зараз у Донецькій області проголосувало в чотири рази більше виборців, ніж в 2014-му. Тобто, ті, хто після Майдану принишкли, зараз уже спокійно не просто голосують, але й сміливо висловлюються про підтримку явно проросійських кандидатів. 

На цих виборах фактично був у тіні Віктор Балога, який так і не зумів знайти порозуміння з жодним із штабів і не підтримував жодного кандидата. Саме відсутність впливу Балог на цих виборах не дало Мукачеву якоїсь оригінальності і відмінності, окрім згаданого високого місця проросійського кандидата Бойка.

Округ №70 з центром у Сваляві має свою особливість. Це – високий відсоток підтримки Юлії Тимошенко. Юля мала по цьому округу тверде друге місце і набрала аж 20% голосів, через що Зеленський тут хоч і переміг, але мав лише 31%. Успіх Тимошенко пояснюється тим, що Свалявщина є батьківщиною лідера обласної «Батьківщини» Олександра Кеменяша і він непогано попрацював на її імідж.

Також доволі багато набрав у цьому округу регіонал Бойко. Тут попрацював депутат обласної ради від Опозиційного блоку генерал Віктор Русин, який активно агітував за Бойка. Багато набрав Бойко і в Полянській ОТГ. Наприклад, у самому курортному селищі Поляна у Бойка перше місце і понад 30% голосів. Як відомо, очолює Полянське ОТГ колишній регіонал Іван Дрогобецький.

Багато набрав Бойко і у виборчому окрузі №71 з центром в місті Хуст. Тут колишній регіонал ледь не випередив Порошенка. Всього 700 голосів йому не вистачило, щоб посісти третє місце вслід за Зеленським та Тимошенко.

А ще характерністю цього округу є те, що тут генерал Смешко обійшов полковника Гриценка.

Загалом, Хустський округ трошки здивував, бо тут доволі сильні національні традиції, але при цьому кандидат від націоналістів Кошулинський набрав лише трошки більше одного відсотка. Взагалі Закарпаття за українського націоналіста Кошулинського на всіх округах дало занадто мало голосів.

Виборчий округ №72 з центром в Тячеві мало чим відрізнявся від інших округів. Тут також переміг Зеленський, другою була Тимошенко і третім – Порошенко. І в цьому окрузі також високий відсоток за регіонала Бойка, який лише 200 голосів програв Ляшку, який став четвертим.

Характерністю цього округу є те, що тут більше трьох відсотків набрав Олександр Шевченко. Шевченко обійшов тут навіть Смешка. А ще тут чомусь не люблять Гриценка, який поступився крім лідерів ще й Бойку та Ляшку і набрав лише трохи більше трьох процентів, що наполовину менше, ніж на окрузі з центром в Ужгороді.

Ну і нарешті округ №73 з центром у Виноградові. У цьому окрузі проживає багато угорців, які просто проігнорували вибори. Тут голосувати прийшло найменше виборців, а ті що прийшли, віддали свої голоси здебільшого Зеленському, який набрав майже 45% від усіх голосів, що є рекордом в Закарпатті. І саме цей округ виявився найпровальнішим для Порошенка, за якого тут віддали свої голоси всього 7% виборців.

В цілому картина по Закарпатській області виглядає так:

Явка:   47 %   

Кількість голосів:      443 330

Зеленський 38,4 %

Тимошенко Юлія 15,7 %

Порошенко 11,4 %

Бойко 7,5 %

Ляшко 6,3 %

Гриценко 5,1 %

Смешко 4,7 %

Вілкул 2 %

Шевченко Олександр 1,4 %

Кошулинський 1 %

Тимошенко Юрій 0,9 %

Бондар 0,8 %

Шевченко Ігор 0,3 %

Наливайченко 0,3 %

Богомолець, Литвиненко, Балашов та Безсмертний по 0,2 %

Богословська, Петров, Тарута, Журавльов, Каплін, Дерев’янко, Кармазін, Мороз, Скоцик, Ващенко та Новак – по 0,1%.

Інші набрали ще менше.

Що стосується фактичної поразки Петра Порошенка на Закарпатті, то він повинен розуміти, що люди всі негаразди перекладають на одну фігуру – президента. І ці негаразди можуть стосуватися і виключно регіональних проблем. Таких, наприклад, як дороги. А ще Петро Порошенко повинен був хоча б за рік до виборів зробити заміну голови ОДА на Закарпатті. Було ж очевидно, що Москаль вже давно втратив запал агітатора. Та й просто втратив авторитет.

До речі, як завжди, Закарпаття різко відрізняється від сусідів. У нас немає стільки українського патріотизму та розуміння державності. Ось, до прикладу, десятка у сусідній Львівській області. Тут Бойко далеко в списку, а Порошенко переконливо переміг. Тут не сприймають популістів, і Тимошенко та Ляшко поступилися Гриценку. Та й націоналіст Кошулинський на рівні Смешка і має майже 5%:

Явка:   69 %   

Кількість голосів:      1 324 932

Порошенко 35,3 %

Гриценко 19 %

Тимошенко Юлія 14,8 %

Зеленський 12 %

Смешко 4,7 %

Кошулинський 4,7 %

Ляшко 3,5 %

Бойко 1,3 %

Тимошенко Юрій 0,7 %

Шевченко Олександр 0,6 %

Наливайченко 0,3 %

Вілкул 0,3%.

Трошки інша картина в іншій сусідній області – Івано-Франківській. Тут також Зеленський лише третій і всього на відсоток випередив Гриценка. Але що цікаво – лідером стала Юлія Тимошенко, а націоналіст Кошулинський взяв майже 7%.

Тимошенко Юлія 22,5 %

Порошенко 21,3 %

Зеленський 16,1 %

Гриценко 15,2 %

Кошулинський 6,9 %

Ляшко 4 %

Смешко 3,9 %

Шевченко 3,7 %

Тимошенко Юрій 1,1 %

Бойко 1%.

Яким буде другий тур? Здається, у Петра Порошенка зовсім мало шансів. У суспільстві вже нівельовані відчуття загрози з боку Росії. Нівельований сам страх війни. Так було і в США в період війни у В’єтнамі, коли одні гинули в Азії, а інші на батьківщині робили сексуальні революції і насолоджувалися плодами прогресу. Але В’єтнам був далеко, а у нас війна зовсім поруч. Люди забувають героїв Майдану, бо розчарувалися у тих, кого цей Майдан привів до влади. А окрім того, суспільство у нас так і залишилося малосвідомим і совкові рудименти час від часу тягнуть нас назад від поступу. І це також відчувається на Закарпатті.

Василь Поляк для Prozak.info 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com