image

Закарпатська влада вже відмовляється від прийнятого нею ж звернення про самоврядність

Закарпатські чиновники налякалися українських націоналістів і вже не хочуть самоврядності

Як ми повідомляли, вчора Закарпатська обласна рада переважною більшістю голосів (фактично, всі присутні в залі) прийняли звернення до центральних органів влади щодо необхідності змін до Конституції України для децентралізації.

Звернення пройшло обговорення в комісіях і було одностайно прийняте без будь яких особливих суперечок.

Однак українські націонал-патріоти Закарпаття помітили в цьому зверненні загрозу цілісності України і бажання створити автономію в краї.

Праворадикальна організація «Карпатська Січ» розповсюдила заяву, у якій йдеться:

«В ході засідання сесії Закарпатської обласної ради 05.04.2016 р. депутатський корпус ухвалив відверто сепаратистське звернення до центральної влади з вимогою визнати Закарпаття «спеціальною самоврядною адміністративною територією».

Платформою для відповідної вимоги використовують дані референдуму, проведеного в пострадянському Закарпатті 1 грудня 1991 р., коли більшість скомунізованого населення висловилась за проголошення Закарпатської області спеціальною самоврядною територією як суб’єкта в складі незалежної України. Через два десятки років, коли Українська держава перебуває у фазі війни, а сотні закарпатців зі зброєю в руках захищають її цілісність і суверенітет та гинуть на східному фронті, в їх рідній домівці у тилу плюють на могили і честь усіх полеглих за Вільну Україну Героїв, сіють розкол та прагнуть відділити Закарпаття від материка. Якщо до цього моменту сепаратизм розводили підпільні проугорські та прокремлівські діячі, то зараз він відкрито пропагується і підтримується у владній системі області».

Ультранаціоналісти наголошують у заяві, що для них «незрозумілою залишається мовчазна позиція…очільника області Геннадія Москаля». У заяві ще багато різного націоналістичного пафосу, але націоналісти «Карпатської січі» зловили кураж і ту ниточку, за яку можна трошки понервувати ненависного їм голову ОДА Геннадія Москаля та депутатського корпусу Закарпатської облради. Адже саме Геннадій Москаль був ініціатором порушення справи проти «Карпатської січі» за анти угорські лозунги і депутати облради його підтримали в цьому.

Голову «Карпатської Січі» Тараса Деяка підтримав його товариш, екс-депутат Ужгородської міськради, журналіст з націоналістичними ідеологічними поглядами Павло Федака.

Федака в соцмережах нагадав історію закарпатського референдуму 1991 року. Точніше, нагадав точку зору українських націоналістів та членів тодішнього Народного Руху України на ці події:

«З кінця 80-х років ХХ ст. КДБ, розуміючи неминучий розвал СРСР, готувало базу для майбутнього відновлення імперії. В союзних республіках створювалися етнічні конфлікти та закладалися підвалини сепаратистських рухів. На Україні точками дестабілізації радянськими спецслужбами було обрано Закарпаття та Крим, де під егідою обкомів Комуністичної партії готувалися референдуми про автономію. Так, 12 лютого 1991 р. — за результатами «всекримського референдуму» (відбувся 20 січня 1991), який бойкотували кримські татари, Кримська область перетворена в Кримську АРСР у складі УРСР.

На Закарпатті процес затягнувся, але 27 серпня Мукачівська міська рада та Берегівська районна рада звернулись до обласної Ради з проханням про проголошення Закарпатської області Закарпатським автономним краєм України. 1 вересня у Мукачеві Товариство карпатських русинів провело мітинг під антиукраїнськими гаслами, звинувачуючи центральну владу в насильницькій українізації русинів, а також прийнявши заяву з вимогою автономії та обласного референдуму.

В області колишньою партноменклатурою, разом з агентурою Кремля здійснювалося тотальне маніпулювання суспільною думкою про окремішність і особливий статус закарпатців, з наданням можливості агітації сепаратистським силам.

В таких умовах 31 жовтня 1991 року на сесії Закарпатської облради було ухвалено рішення «Про проведення обласного референдуму». 1 грудня 1991 року на ньому 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6%, віддали свої голоси «за» проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією, як суб’єкта в складі незалежної України. Тоді центральна українська влада проігнорувала результати обласного плебісциту, зробила вигляд, що нічого не відбулося. Аналогічно до нього поставилось і міжнародне співтовариство.

Але "міни" сповільненої дії, закладені СРСР, мають тенденцію спрацьовувати. Спочатку це сталося в Криму, на черзі Закарпаття?

Дивує беззуба позиція СБУ та прокуратури Закарпатської області, очільники яких були присутні на сесії і не висловили до цих пір свою позицію з цього питання, а гаранта додержання в області Конституції України Геннадія Москаля депутаський корпус, очевидно, має за приїзджого лоха, котрий повинен для них очистити край від людей Балоги, та дати можливість самим ділити ласий бюджетний пиріг», - написав Павло Федака.

Звичайно, що українські націоналісти трошки перебільшили значимість звернення депутатів Закарпатської облради і у зверненні мова взагалі не йде про автономію і підкреслюється, що Закарпаття незмінно залишається у складі України. Більше того, подібні звернення щодо необхідності децентралізації приймали й інші обласні ради України, щоправда, без вимог самоврядності. Тим не менше, резонанс пішов.

Дивно, але доволі розумний політолог, керівник Інституту політичної освіти закарпатець Олександр Солонтай, також побачив у зверненні нотки автономізму і в соцмережах написав:

«Рішення облради Закарпаття про «спеціальну самоврядну адміністративну територію» з закріпленням такого спец.статусу в Конституції буде скасовано. Для цього я та інші громадяни подамо до суду, адже звернення облради є відвертим сепаратизмом, яке прикривають децентралізацією та самоврядуванням. Притому, самі депутати під час ухвалення рішення порушили діючий закон про місцеве самоврядування!

Але в облради є ще спосіб уникнути позову, зокрема оприлюднити текст (в залі голосувалися зміни, тому кінцевий варіант не співпадатиме з проектом) без вимоги автономії для Закарпаття. Тобто, якщо текст виправлять, то декларативний папірець можна проігнорувати. Але в протилежному випадку, рішення треба скасувати, адже це частина інформаційної війни та розпалювання реального, а не паперового сепаратизму!».

А згодом задню почали давати і представники влади. Зокрема, керівник управління інформації Закарпатської ОДА і фактично рупор голови ОДА Геннадія Москаля Ярослав Галас повідомив, що Москаль наразі поїхав у відрядження за кордон і не може коментувати вчорашнє голосування ради, у якому він сам брав участь, але трапилося якесь непорозуміння. Мовляв, голосували всі питання пакетом, тому ніхто не звернув уваги на те, що в тексті звернення є нотки сепаратизму.

А соратник Геннадія Москаля, депутат облради від фракції Блоку Петра Порошенка Денис Ман навіть сказав, що з тексту приберуть згадування референдуму про референдум 1991 року.

Тим не менше, в тексті звернення згадування референдуму, якого так бояться націоналісти, ще є.

Цікаво, як поведуть себе депутати облради. Чи дійсно вирішать зняти зі звернення абзац про референдум, або ж будуть таки відстоювати той текст, який був прийнятий на сесії. Адже референдум таки був. І за самоврядність таки проголосувало понад 78% закарпатців. А те, що націоналісти розповідають про руку КДБ і Кремля під час референдуму важко довести і брати за аксіому. Наш прогноз - центральна влада натисне на владу регіональну і ті змушені будуть дати задню.

Степан Форкош для prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com