image

Замість елітної історичної будівлі в центрі Ужгорода - довгобуд зі скандалами

Наш дописувач Генріх Розман з жалем говорить про те, що Ужгород отримав черговий довгобуд в самому центрі

Над "Короною" в Ужгороді однозначно висить нездорова карма. Побудована угорцями в 1910 році вона стала улюбленим місцем місцевої еліти. За чехів її перейменували в "Коруну", але все одно тут "звисали" здебільшого заможні ужгородці. Вона була виготовлена та оздоблена з добротних матеріалів. Тут була чудова атмосфера, офіціанти в білих рукавичках та жива музика. А потім прийшли комуністи...

Примітиви з комуняцькими мізками перейменували "Корону" на "Верховину". Відразу після анексії сталіністами Закарпаття в "Корону" навідувалися російські офіцери, які внесли свій люмпен-колорит - п'яний угар, брутальність, вульгарність...

За України "Корона" ще якось трималася, хоча згасала. Якимось чином частину "Корони" взяв собі майже в безкоштовну оренду богослов-політик Віктор Бедь. Але було очевидно, що комплекс потребує реконструкції, тобто вливання немалих коштів. 

Тоді й почалося. За мера Віктора Погорєлова за дуже сумнівною схемою "Корону" придбали собі дивні "інвестори". Всього за 8,5 млн. грн. Одним словом, "за копійки".

Потім виявилося, що за інвесторами стоїть наближений до Яценюка хлібний магнат Роберт Бровді, а будівництвом займається депутат від Єдиного Центру Іван Волошин. Щоправда, згодом Волошин зіскочив від Балоги в іншу політичну силу і зараз очолює маргінальну Європейську партію.

Було багато скандалів навколо непрозорого аукціону і навколо малої ціни, яку виставило місто за "Корону". Але все потихеньку рухалося. Активісти, які опиралися, навіть наривалися на кулю від Волошина.  Та все одно реконструкція тривала.

Але раптом все зупинилося. Ужгородці очікували отримати чудовий реконструйований комплекс в центрі міста та й поміняну бруківку на Театральній, як це було зазначено в угоді, а натомість за парканом все стихло.

Згодом заговорив той, кого називали інвестором - Роберт Бровді. Той повідомив, що інвестори довірили вести реконструкцію та розпоряджатися коштами депутату Волошину, а він гроші "свиснув" і не довів все до кінця.

Пішли чутки, що Іван Волошин навіть втік до США з грошима і повертатися не думає. 

Аж тут вигулькнув і сам Волошин. Той на своїй сторінці у "Фейсбук" запевнив, що дійсно перебуває в США, але скоро повернеться і розповість всю правду про Бровді. Мовляв, скоро всі дізнаються, який він інвестор і в кого він брав гроші. 

Дехто запасся попкорном і вирішив спостерігати за битвою колишніх партнерів, очікуючи на сенсаційні компромати. Але власне більшості ужгородців вже не цікаво, що хто і які гроші куди вклав чи звідки вкрав. Ужгородці хочуть охайну площу Театральну - бо вона в самому центрі історичного Ужгорода. Ужгородці вже хочуть функціонуючу "Корону", а не замотану плівкою та обнесену парканом недореконструйовану легендарну історичну будівлю. 

Та, на жаль, ми отримали довгобуд в центрі міста. Вже навіть суд арештував це будівництво та реконструкцію.  А суди можуть тривати роками. 

Які можуть бути сценарії. Волошин та Бровді знайдуть спільну мову, бо обидва солідарно несуть відповідальність перед головними інвесторами, які, як кажуть, причетні до кримінальних кіл екс-влади Януковича. 

Або ж Бровді зможе в короткі терміни юридично відсторонити від будівництва Волошина і продовжити будівництво з іншим партнером. 

Або ж суд за невиконання договірних умов поверне будівлю в комунальну власність і "Корону" буде продано іншому інвестору.

Як буде насправді - ніхто не береться прогнозувати. Шкода тільки, що від цього всього втрачає місто та його мешканці.

Генріх Розман для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com