image

Народного депутата Балогу звинувачують у провокаціях проти закарпатських угорців

Стало відомо, чому народний депутат Віктор Балога почав тиск на етнічних угорців Закарпаття

Як ми повідомляли, влада Мукачева в особі голови ОТГ Андрія Балоги та за сприяння його батька - нардепа Віктора Балоги почала шалений тиск на угорців Закарпаття.

Головною причиною тиску вважалося те, що голова угорської фракції у Мукачівській міськраді Степан Шинк відмовився від входження до коаліції з фракцією Балоги. Шинк є директором угорської школи імені Ракоці в Мукачеві і після такого демаршу у міськраді Балога не знайшов інших аргументів і звільнив Шинка.

Потім дісталося селу Дерцен, яке входить до Мукачівської ОТГ. Це здебільшого угорськомовне село. Тут Балогами було звільнено з посади керівницю Палацу культури Вікторію Королович та її чоловіка Жолта Короловича, який керував відомим на все Закарпаття хеографічним ансамблем.

Більше того, влада Мукачівської ОТГ почала знімати угорськомовні інформаційні таблички в угорських селах, хоча закони та Конституція України гарантують національним меншинам право на встановлення поруч з українськими і таблички мовами нацменшин у населених пунктах, де ці меншини проживають.

Зняли навіть табличку з Дерценської футбольної академії.

Проти тиску Балог виступили представники угорських організацій області. Заяву у стінах Закарпатської обларди зачитала депутатка облради Юдіта Петеї.

І вже наступного дня розгорівся скандал. ЗМІ повідомили, що ніби то на сторінці у Фейсбук депутатки Петеї карта Закарпаття розфарбована кольорами угорського прапору. 

При цьому, інформацію про це першим повідомив підконтрольний Віктору Балозі ресурс "Мукачево.нет", а вже від нього цю інформацію поширили інші видання. Схоже, що деяким центральним виданням за публікацію надійшла оплата, бо важко зрозуміти, чому вона появилася у поважному виданні Українська Правда в топ-місці.

Але ця інформація виявилася фейковою і цей фейк легко можна було перевірити, що і зробила журналістка-розслідувачка Олена Мудра.

"Сьогодні регіональне видання Mukachevo.net стало першоджерелом інформації про поширення депутаткою Закарпатської облради від КМКС Judit Petei фото Закарпаття у кольорах угорського прапору.

У тексті йдеться, що:

1) фото свіже і було поширено "на фоні звинувачень про утиски етнічних угорців на Закарпатті" (ця заява у облраді лунала у четвер).

Також йдеться, що пізніше фото видалили.

А також у матеріалі є натяк, що:

2) фото було поширене як обкладинка Фейсбук-сторінки. Про це автори матеріалу стверджують вказуючи стрілкою на скрін профілю Юдіти Петеї з пустим місцем для фото обкладинки.  

Насправді, ні перше, ні друге не відповідає дійсності і є маніпуляцією. Це легко перевіряється, якщо придивитись на скрін та зайти на профіль депутатки у Фейсбуці (він відкритий).

1) Фото із Закарпаття в кольорах угорського прапору якщо і було поширене, то у період між 14 травня 2021 року - 28 липня 2022 року. Саме у цей час основним фото профілю було те, яке є на скріні.

Останній раз фото профілю оновлювали 8 січня і воно не збігається з тим, що є на скріні.

2) Це фото не могло бути світлиною обкладинки. Тому що зазвичай при оновлені світлини обкладинки це вказується у стрічці новин разом із поширеним фото. Тут просто хтось колись зробив скрін, а зараз його використав", - написала Олена Мудра.

Згодом сама депутатка Юдіта Петеї виступила із заявою і повідомила, що все це фейк, який був влаштований нардепом Балогою.

"Проросійський депутат Віктор Балога сьогодні вчергове показав, що є маргіналом, який втратив відчуття реальності", - написала Петеї і вона вважає, що фейк Балога організував та поширив тому, що вона мала сміливість виступити проти нього із політичною заявою.

Петеї пригадала, що Балога свого часу був головою партії Медведчука на Закарпатті, а потім міністром МНС при Януковичу.  Вона також розмістила відповідне фото, на якому Балога п'є шампанське з Путіним та Януковичем і написала:

"Які б провокації не створював маргінал Балога, скільки б брудних фейків не формував щодо нас, є реальність, про котру ніхто не повинен забувати. І ми не забули.На одному фото — фейк, поширений Балогою. А на іншому — реальність: співпраця з Путіним та Росією, яка сьогодні вбиває наших громадян на фронті. Це зло в Україну привів, зокрема, й Балога.Є зло, яке живе серед нас. І ми повинні знати його в обличчя".

4994dcb-221206-ugoda-mark15

Згодом стало відомо, що помста закарпатським угорцям з боку Балоги має підгрунтя.

"Вибачте, але вже очевидно, що Балога є абсолютним злом для Закарпаття та України.

У той час, як угорці Закарпаття відмежовуються від політики Орбана і в той час, як закарпатські угорці мужньо захищають Україну від російських окупантів, Балога розпочав масштабну війну проти закарпатських угорців лише тому, що директор угорської школи у Мукачеві, який очолює фракцію угорців у міськраді, не захотів входити у коаліцію з Балогою.

Це вже питання нацбезпеки України, бо через дії Балоги нам можуть заблокувати європейські гранди фінансової допомоги і взагалі не пустити Україну до Євросоюзу.

Чому Балогою ще не займається СБУ і РНБО? Хіба не очевидно, що він працює на Росію?Балога був міністром МНС при Януковичу і активно контактував з Кремлем. Такі зв'язки не рвуться", - написав з цього приводу соціолог Влад Мартон на своїй сторінці у Фейсбук.

Як повідомляють закарпатські ЗМІ, Віктору Балозі та його сину заборонено в'їжджати до країн Шенгенської зони. 

 

Таке обмеження на в'їзд для Балог Євросоюз міг ввести саме через ксенофобію. Як ми повідомляли, Балоги зняли національний символ угорців пам'ятник турулу , який був на Мукачівському замку. 

Деякі джерела повідомляють, що Балозі не лише обмежили виїзд до країн Шенгенської зони, але й заблокували фінансові активи в європейських банках. Це і є причиною того, що Балога почав ще більше тиснути на угорську меншину в області, чим остаточно підриває авторитет нашої держави і гальмує наші інтеграційні процеси на шляху до Євросоюзу.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com