image

Як Рада призначала Гройсмана і як за це голосували нардепи-закарпатці

Сьогодні, 14 квітня однією пакетною постановою під назвою «Про Кабінет Міністрів України» Верховна Рада по-наполеонівськи вирішила одразу три питання:

- відправила у відставку Яценюка (на підставі його особистої заяви);

- скасувала постанову ВР від 16 лютого про визнання роботи уряду незадовільною;

- призначила новим прем’єр-міністром Володимира Гройсмана.

Щоправда, депутати могли встановити ще більший рекорд і однією кадровою постановою вирішити не три, а п’ять питань. Тобто у цю ж постанову можна було ще включити питання про відкликання Гройсмана з посади голови ВР та про обрання на цю посаду Андрія Парубія. Однак аж так нагліти вже не стали і проголосували ці питання, як і належить, окремими постановами.

Чому потрібно було одним пострілом одразу трьох зайців?

Все просто. Потрібно було уникнути ризику відставки Яценюка без призначення Гройсмана, бо за таких обставин офіційно розпочався б відлік 60 днів, протягом яких має бути сформований новий уряд. В протилежному випадку виникає підстава для розпуску парламенту Президентом.

Пакетна постанова убезпечила керівництво держави від таких негативних для себе політичних наслідків. У разі її неприйняття Яценюк офіційно залишився б прем’єр-міністром, а переговори щодо нового уряду можна було б продовжувати без обмежень у часі та ризиків розпуску парламенту.

В результаті прийнятої постанови Арсеній Яценюк пішов з посади «білим і пухнастим»: офіційно робота його уряду уже не є незадовільною.

Як було видно з результатів голосування, коаліція НФ і БПП не мала потрібних 226 голосів, щоб підтримати Володимира Гройсмана на посаду прем'єра та його уряд.

Довелося вести переговори з депутатами інших фракцій, які, звичайн ж, також отримають свої преференції від нового уряду.

Володимира Гройсмана підтримали аж 257 народних обранців, серед яких, крім БПП та НФ, практично всім складом фракцій проголосували "Воля народу" та "Відродження".

Із закарпатських нардепів Володимира Гройсмана підтримали 7 депутатів:

Валерій Пацкан, Роберт Горват, Василь Брензович, Віктор Пинзеник (БПП), Валерій Лунченко (НФ), Михайло Ланьо (Відродження), Василь Петьовка (Воля народу).

Голосування за Гройсмана Всилем Петьовкою є знову ж таки несподіванкою, як і його недавній перехід у Волю Народу, через що його двоюрідний брат Віктор Балога вигнав Петьовку з лав Єдиного Центру.

Сам Віктор Балога та його брат Павло Балога (Позафракційні) були відсутні під час голосування, а ще один брат -- Іван Балога (таокж позафракційний) та Іван Крулько («Батьківщина») - утрималися під час голосування.  

Ще один закарпатський нардеп -- Нестор Шуфрич (Опоблок) голосував проти призначення Гройсмана главою уряду.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com