image

Як закарпатські політики прореагували на позбавлення Саакашвілі українського громадянства

На позбавлення Міхеіла Саакашвілі українського громадянства прореагували і закарпатські політики

Інформація про позбавлення опозиційного політика Міхеіла Саакашвілі українського громадянства викликала велику реакцію в політикумі. Адже саме президент Петро Порошенко у 2014 році надав Саакашвілі українське громадянство і потім призначив його головою Одеської ОДА.

Згодом Саакашвілі почав різко критикувати дії Порошенка. Останній візит президента України до Грузії був феєричним, бо, здавалося б, нарешті налагодилися стосунки між Україною та Грузією, які були дуже холодними саме через те, що Україна надала прихисток колишньому президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі, проти якого у самій Грузії було порушено кілька справ.

Власне, хоч офіційна Грузія це і спростовує, але предметом переговорів між керівництвом Грузії та України міг бути і Саакашвілі. 

Міграційна служба оголосила про те, що є подання на позбавлення Саакашвілі українського громадянства і причиною вказала "неправдиві дані в анкеті на отримання громадянства".

Згідно зі ст. 19 Закону "Про громадянство України", людина може втратити громадянство, якщо добровільно набула громадянства іншої держави, свідомо подала неправдиві відомості, підробні документи, коли набувала українського громадянства, або пішла на військову службу іншої держави.

На момент отримання українського громадянства Міхеіл Саакашвілі у Грузії був звинувачений за чотирма кримінальними справами.

Перша - розгін мирної акції опозиції 7 листопада 2007 року та присвоєння телекомпанії "Імеді" покійного бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі. У зв'язку з цими звинуваченнями в серпні 2014 року Саакашвілі був заочно засуджений судом.

Друга справа ґрунтується на звинуваченні Саакашвілі в організації побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі в 2005 році.

Третя справа - про розтрату держкоштів у період з 2009 по 2012 роки на суму, еквівалентну 3,7 мільйонам євро.

Четверта справа стосується звинувачення в зловживанні службовими повноваженнями під час розслідування вбивства співробітника одного з грузинських банків Сандро Гиргвліані в 2006 році.

У разі обвинувальних вироків колишньому президенту Грузії загрожує до 14 років позбавлення волі.

Сам Міхеіл Саакашвілі записав відеозвернення щодо можливого позбавлення його громадянства України, у якому каже, що живе вже в Україні 12 років, має виключно українське громадянство і владі не вдасться позбавити його цього громадянства, а Порошенко переступив межу неповернення.

 

Ось як коментували позбавлення громадянства Саакашвілі закарпатські політики.

Закарпатський нардеп від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмар написав:

"Я не прихильник Саакашвілі і його методів політичної боротьби і державного управління. Але ще більше я зневажаю тих, хто пригає до стелі із новиною про позбавлення його громадянства - не розуміють, що в Україні влада стає тиранією однієї особи".

Екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк:

"Ни Конституция, ни ОДИН ЗАКОН Украины НИКОМУ не позволяет лишать кого либо украинского гражданства. Кроме СОБСТВЕННОГО отказа.
Но Порошенко лишил Саакашвили украинского гражданства. Потому что осмелился говорить о мародерской сути украинской власти.
Не правда ли европейский путь?".

Нардеп від Закарпаття Віктор Балога:

"Якщо Саакашвілі дійсно позбавили громадянства України, то це не сенсація. Наскільки всі знають, він ще й має паспорт іншої держави.
Тут питання до Генпрокуратури та НАБУ: а коли будуть порушені кримінальні справи проти влади за роздачу посад та паспортів іншим власникам подвійного громадянства – Хатії Деканоїдзе, Айварасу Абромавичусу, Наталії Яресько та іншим?
Закон про громадянство чітко говорить, що іноземці, які вступили в громадянство України, повинні протягом двох років подати до уповноваженого органу документ, який підтверджує відмову від попереднього паспорта. В даному випадку, відслідкувати це – пряма функція Державної міграційної служби, яка підпорядковується міністру Авакову".

Громадський активіст, член Руху Нових Сил Саакашвілі в Закарпатті Олександр Гокс:

"Наскільки треба бути боягузом, щоб таким ганебним шляхом позбавити громадянства Міхеіла Саакашвілі і прибрати таким чином конкурента цій олігархічно-корумпованій владі".

Решта політиків та представники влади в Закарпатті поки цю тему не коментують. 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com