image

Зустріч міністрів: Закарпатським угорцям нічого не загрожує

Українсько-угорські консультації на Закарпатті пройшли доволі спокійно і є надія на покращення стосунків

Між Україною та Угорщиною були доволі дружні стосунки. Аж поки українська влада не вирішила ввести новий Закон про освіту. Мовна стаття цього закону передбачала вивчення всіх предметів у школах нацменшин виключно українською мовою. 

Як ми повідомлялиобласна рада Закарпаття прийняла звернення до Порошенка щодо Закону про освіту.

Голова Закарпатської ОДА  Геннадій Москаль також став на бік національних меншин області.

Нардеп від Закарпаття  Ласло Брензович у листі до Порошенка пояснив юридично, чому цей закон не можна підписувати.

Але це не допомогло. Президент України Петро Порошенко чомусь не думав, що Угорщина чимось завадить Україні, тому Закон про освіту підписав. 

Угорщина обурилася і пригрозила Україні блокадою у її намаганнях інтегруватися в європейські інституції та НАТО. Окрім того, було зроблене подання до Венеціанської комісії. Україна вже дуже скоро відчула дискомфорт від того, що Угорщина блокувала її євроатлантичні інтеграційні плани. Та й Венеціанська комісія таки не стала на сторону України.

Представники української та угорської влади почали частіше навідуватися до Закарпаття. 

Угорщина наполягала - угорські діти повинні навчатися в школах рідною мовою, бо інакше угорські діти просто не будуть знати предметів. 

Перші постконфліктні серйозні міжурядові переговори відбулися на Закарпатті на початку лютого.  І якщо наші урядовці вважали, що є певні кроки на порозуміння, то угорські урядовці такий оптимізм спростовували. 

Час йшов, а Україні так і не вдавалося досягти хоч якогось компромісу. Наступна серйозна зустріч була запланована на сьогодні. Однак нещодавно стався неприємний інцидент - закарпатська СБУ заблокувала рахунки угорського благодійного фонду, розслідуючи справу про використання коштів фонду з метою зміни територіальної цілісності України. Це настільки серйозне обвинувачення, що СБУ ніколи б нічого подібного не афішувала, якби не мала доказів. Про цю справу потім різко перестали говорити і здавалося, що її лише могли використовувати для шантажу, щоб пом'якшити позицію Угорщини на переговорах.

А сьогодні дійсно Угорщина була досить поступливою. Вже зранку український міністр МЗС Павло Клімкін, міністр освіти та науки Лілія Гриневич разом з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто виконали дуже дружню і позитивну місію - вручили випускникам Закарпатського угорського педінститут імені Ракоці дипломи.

Вже після цього міністри поїхали на пафосну рекреаційну базу "Деренівська Купіль" в Ужгородському районі, де за закритими дверима почали домовлятися про те, як знайти порозуміння щодо освіти закарпатських угорців.

Після переговорів І Клімкін, і Гриневич говорили майже одне й те саме: угорські діти повинні мати всі можливості для навчання рідною мовою і при цьому уряд України повинен розробити для них спеціальну методику, за якою вони могли б вчити українську мову, бо це полегшить їм адаптуватися в українське суспільство. 

"Ми самі зацікавлені в тому, щоби наші громадяни угорського походження на 100% залишалися угорцями. Це дуже важливо для нас, для нашого руху в об’єднану Європу. Але ми маємо допомогти, заохотити, щоб кожен із них мав достатній рівень володіння українською мовою", - сказав на прес-конференції Клімкін.

«Ми сьогодні обговорили кілька питань, зокрема щодо викладання українською мовою для угорських дітей. Тут має бути особлива методика навчання, оскільки наші мови дуже відрізняються. Нам потрібен час для підвищення кваліфікації вчителів, підготовки нових підручників, угорсько-українських словників», — повідомила Гриневич.

В принципі, з ними погодився і Петер Сіярто, який сказав, що розуміє прагнення української влади поширювати українську мову, але знову ж таки застеріг, що від цього не повинні страждати угорські діти. 

«Навчання на угорській мові не повинно страждати від того, що українська влада прагне підвищити рівень володіння державною мовою. Пані міністр (міністр освіти і науки України Лілія Гриневич) заявила, що Україна поважає і виконає всі рекомендації Венеціанської комісії. Ми сподіваємося, що на підставі цього український парламент, нарешті, прийме закон про продовження перехідного періоду», — сказав Сіярто.

Сам Сіярто сказав, що Угорщина з ностальгією згадує добрі стосунки між нашими країнами до прийняття Закону про освіту. І Угорщина хоче повернути ці хороші стосунки. 

Міністри домовилися, що на початку липня проведуть наступні переговори. Наші урядовці сказали, що наразі на стадії реалізації законодавчі акти, які дозволять відкоригувати Закону про освіту, що дасть можливість адаптувати його так, щоб всі були задоволені. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com