image

35 українських клубів підозрюють у причетності до договірняків, серед них ужгородська "Говерла"

Правоохоронні органи проводять безпрецедентну акцію - перевіряють на причетність до договірних матчів більшість професійних команд України. Сьогодні здійснено понад 50 обшуків у 9 областях України. Під підозру в організації договірних матчів потрапили гравці, тренери, арбітри, президенти клубів.

За інформацією слідства, в Україні роками працювало 5 організованих груп, у діяльність яких було залучено 35 футбольних клубів із 10 областей. До складу ОЗГ входили президенти клубів, колишні і діючі гравці, арбітри, тренери, навколофутбольні комерційні структури. Всього задокументовано участь 320 фігурантів по 57 доведеним епізодам.

Зокрема, називалися прізвища Олександра Севідова (у 2011—2013 був головним тренером "Говерли"), головного тренера МФК «Миколаїв» Руслана Забранського, гравця «Балкан» Олександра Райчева, а також чотирьох арбітрів: Євгенія Арановского, Віктора Арановского, Олександра Павлюка і Олександра Сахно.

Арбітра Першої ліги Олександра Солов'яна і взагалі в наручниках вивели з Будинку футболу.

Ці та інші арбітри підозрюється в тому, що вони робили ставки на поєдинки, які самі судили. Більш того, керівництво Федерації футболу України було в курсі цієї проблеми - інші арбітри повідомляли про подібні випадки босам ФФУ.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков:

«Рахунки «договірного» матчу заздалегідь були відомі їх організаторам ще до його початку. Знаючи результат, вони, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, зареєстрованих в країнах Азії. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5000000 доларів США на рік. Організатори вживали заходи, щоб матч закінчився з необхідним їм результатом. Від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз. Суми винагород за перемогу в матчі або «нічию» коливалися від 30 до 100 тисяч гривень. Так, наприклад, представник ФК "Суми" запропонував арбітру 30000 гривень за нічию і 100000 гривень за перемогу клубу в матчі "Суми" - "Волинь". Надалі даний клуб став переможцем, а арбітр отримав обіцяну «винагороду». Зустріч відбулася в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу, під час якої представник футбольного клубу передав арбітру 3900 доларів США».

 

На прес-конференції МВС озвучили команди, щодо яких ведуться слідчі дії.
 
Прем'єр-ліга: «Зоря» (Луганськ), «Ворскла» (Полтава), "Олександрія", "Олімпік" (Донецьк), «Зірка» (Кропивницький).

Перша ліга: «Арсенал-Київщина» (Біла Церква), «Полтава», «Десна» (Чернігів), «Інгулець» (Петрове), «Нафтовик» (Охтирка), «Суми», «Гірник-Спорт» (Горішні Плавні), «Оболонь» (Київ), «Волинь» (Луцьк), «Миколаїв», «Перлина» (Одеса), «Балкани» (Зоря), «Колос» (Ковалівка), «Черкаський Дніпро» (Черкаси), «Геліос» (Харків), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Буковина» (Чернівці), «Кремінь» (Кременчук).

Друга ліга: «Нива» (Вінниця), «Кристал» (Херсон), «Суднобудівник» (Миколаїв), «Нікополь», «Реал Фарма» (Одеса), «Енергія» (Нова Каховка), «Таврія» (Херсон),
 
А також: «Говерла» (Ужгород), «Металург» (Запоріжжя).

МВС

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com