image

«Говерла»-«Волинь» 1-4: Огляд матчу (ФОТО)

 

14 травня на полі ужгородського стадіону «Авангард» відбувся матч завершального туру чемпіонату України Ліги Парі-Матч сезону 2015/2016 рр. Ужгородська «Говерла» приймала «Волинь» з Луцька. Поєдинок був останнім в історії луцького колективу – як відомо, «Волинь» навіть не подавала документів для отримання атестату для участі у змаганнях Ліги Парі-Матч наступного сезону. 

Місце «Волині» у чемпіонатах України займе новостворений колектив ФК «Луцьк», який розпочне свій шлях з вітчизняної Другої ліги. Щодо «Говерли», то ужгородський ФК ще має шанси бути атестованим для участі у наступному сезоні. Над цим завданням нині активно працюють керівництво, менеджмент та головний тренер ужгородської команди.

Історія нинішнього протистояння була не на користь ужгородців: з усіх 24-ох зіграних поєдинків ужгородці перемогли 7 разів, 6 разів була зафіксована нічия, врешті в 11-ти поєдинках перемагали лучани; загальний рахунок - 32:39.

Нарешті діями  «Говерли» керував головний тренер В’ячеслав Грозний. Проте, як виявилося, недовго – вже під час перерви наставнику ужгородців стало зле і він поїхав до лікарні. Ворота ужгородців захищав досвідчений Дмитро Бабенко. Лінію захисту сформували Павло Іванов, Михайло Ряшко, Віталійс Ягодінскіс і Ігор Гончар. Трикутник у центрі поля склали Олексій Савченко, Ігор Худоб’як та Юрій Тома, на флангах півзахисту діяли Віталій Гемега (зліва) та Віктор Гей (справа), а на позиції центрфорварда діяв Орест Кузик.

 Склад у Віталія Кварцяного був майже оптимальним. Ворота захищав Віталій Неділько. За центр захисту відповідали Івіца Жуніч та Міха Горопевшек. Володимир Польовий розташувався ліворуч, Олег Герасим'юк – праворуч. В опорній зоні Сергієві Кравченку допомагав Артем Шабанов. Андрій Богданов розташувався вище, на позиції під нападником. Праворуч у півзахисті працював Редван Мемешев, до лівого флангу тяготив Дмитро Козьбан. Анатолій Діденко діяв на вістрі атаки.

Весь матч проходив під акомпонемент сильного дощу, який йшов цього дня в Ужгороді. Такою самою, як погода, виглядала гра «Говерли» у першому таймі – господарі поля у першому таймі виглядали дуже сумно. Жодного моменту біля воріт Неділька за перші 45 хвилин зустрічі, ніякої агресії і повна пасивність у захисті. За перший тайм можна згадати лише удар Савченка зі штрафного, після якого м’яч пролетів над поперечиною. В іншому умови диктували гості.

«Волинь» повністю перегравала господарів у першому таймі. Вже на п’ятій хвилині Бабенка ударом зі штрафного потурбував Польовий - «Говерлу» врятувала стійка. Далі на ворота вийшов Козьбан. Дмитро пробив впевнено, але Ягодінскіс в останній момент встиг підкласти ногу і вибити м’яча на кутовий.

Але довго так тривати не могло. «Волинь» продовжувала тиснути і відкрила рахунок на 17-й хвилині. Сергій Кравченко віддав просту передачу на фланг на Польового, той прострілив, а Івіца Жуніч у підкаті відправив м’яча в сітку.

Гості не зупинялися. Лучани явно планували скористатися немічністю суперника і забити якомога більше голів. Не пройшло й п’яти хвилин, а на табло висвічувався рахунок 0:2. Богданов потужно пробив здалеку, Бабенко зреагував, відбивши м’яча на кутовий. Пішла подача від прапорця, м’яч знову відскочив до Богданова, той знову пробив. Але вийшла передача на самотнього Діденка, який з меж штрафного майданчика спокійно вразив ворота. А далі – більше. Ще через три хвилини «Волинь» заробила право на ще один кутовий; лучани розіграли м’яча, Богданов навісив до штрафного майданчика, звідки Діденко легко оформив дубль – 0:3. А на 35-ій хвилині рахунок став зовсім знущальним. Мемешев навісив з флангу, а Івіца Жуніч спокійно переправив м’яча в сітку головою – 0:4.

Поталанило господарям, що до перерви «Волинь» не забила більше. Адже спочатку Кравченко втрапив у поперечину, а потім захисники заблокували небезпечний удар Діденка.

Не дивно, що в такій ситуації В’ячеслава Грозного прихопило серце – спокійно спостерігати за тим, що відбувалося на полі, було неможливо. Головний тренер «Говерли» відправився до лікарні, а діями ужгородців у другому таймі керував його помічник Олексій Величко.

 На другий тайм команди вийшли з новими воротарями. Віталій Кварцяний у перерві прибрав з воріт Віталія Неділька на користь Богдана Шуста, а Грозний В’ячеслав Бабенка замінив на молодого Андрія Черепка. І відразу ж Черепко кілька разів поспіль врятував «Говерлу», коли суперник завдав двох чи трьох ударів з близької відстані протягом хвилини.

Натхненні успіхами молодого голкіпера, ужгородці відквитали один м’яч. Пішла передача з глибини на Кузика, Богдан Шуст вибіг з воріт, але Орест був першим на м’ячі і пробив відразу – гол! Минуло ще трохи часу – і «Говерла» організувала ще один гострий випад. Гемега пробив після передачі Кузика, але воротар Богдан Шуст зреагував на цей удар.

Проте спалах активності господарів був короткочасним. Загалом гру повністю контролювала «Волинь», раз-по-раз турбуючи молодого кіпера ужгородців Андрія Черепка. Взагалі, варто зазначити, що Андрій Черепко неодноразово рятував «Говерлу» від неминучих голів. Так було після ударів Шабанова, Богданова, Діденка та інших. Після 70-ої хвилини гра остаточно заспокоїлася і дійшла до свого логічного завершення…

Ось так на сумній ноті завершився черговий сезон чемпіонату України у Прем’єр-Лізі для ужгородського та луцького колективів. «Волинь», чесно кажучи, відверто шкода. Команда, яка за підбором виконавців могла претендувати на місце у єврокубках наступного сезону, змушена припинити своє існування…

Лучани порадували своїх ультрас, які приїхали до Ужгорода, видовищною грою та прекрасним результатом. «Говерла», у свою чергу, зазнала восьмої поразки у дев’яти поєдинках другої частини поточного сезону. Участь ужгородського ФК у наступному сезоні також під питанням, проте хочеться вірити, що все буде добре. Адже важко уявити собі Ужгород та й ціле Закарпаття без цієї єдиної професійної команди краю. 

 

Богдан Михальчук для ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com