image

В’ячеслав Грозний: "Говерла" не готова до чемпіонату

По завершенню тренувальних зборів у Анталії, тренер ужгородської «Говерли» В’ячеслав Грозний підвів підсумки тренувального збору.

Також наставник «Говерли» розповів про зміни в складі команди. Практику оренди гравців і доречність укладання календаря чемпіонату не «кабінетним» методом, а в присутності всіх головних тренерів українських футбольних клубів.
В’ячеславе Вікторовичу, «Говерла» повернулася з другого збору в Туреччині. Як ви оціните останній етап підготовки, чи готова команда до відновлення чемпіонату?
На жаль, можу констатувати, що нам трохи не вистачило часу, щоб повністю підготуватися до чемпіонату. Тому я як і раніше залишаюся при своїй думці, що друге коло треба було починати після ігор у Кубку України. На жаль, наш проект ніхто не оцінив. Нещодавно Михайло Фоменко, як відомо, звертався до УПЛ з проханням змістити 18-й тур чемпіонату перед матчем зі збірною Іспанії, щоб у гравців нашої національної команди була можливість перепочити. Але клуби не пішли йому назустріч, хоча в нашому проекті як раз був закладений перенесення матчів команд, що грають в Лізі Європи, на квітень.
Таким чином вже б 20 березня «збірники» надійшли в розпорядження головного тренера. Навіщо створювати прецедент, якщо цю проблему можна було вирішити раніше на благо нашої збірної. «Говерла» адже не для себе пропонувала такий календар, а для всього українського футболу, адже ужгородці виступають тільки в одному внутрішньому турнірі.
А так все «збірники» будуть під важкою навантаженням і Михайлу Фоменко знадобиться чимало часу, щоб відновити футболістів. Кажуть, що календар складався в червні минулого року і тоді ж затверджувався. «Кабінетний календар» нам не підходить, потрібно враховувати всі нюанси, які можна коригувати у міжсезоння з урахуванням жеребкувань єврокубків. Грозний не проти УПЛ, Грозний за український футбол, щоб зручно було всім.
Звичайно, нам не вистачило часу, тому, на мій погляд, командам, які не грають в Кубку України, не було сенсу починати 15-й тур 27-28 лютого і вони цілком могли провести ще по одному збору на хороших полях з сильними спарингами. У нас команда з молодими гравцями, і на даний момент об’єктивно можу сказати, що ми ще не готові до чемпіонату.
УПЛ повинна захищати інтереси всіх клубів, а тут якраз про шість клубах ніхто не подумав. Розраховував бути почутим, але в підсумку бився об стінку. У майбутньому, вважаю, календар повинен верстатися в присутності всіх головних тренерів клубів і наставника збірної, фахівців ФФУ. У підсумку через впертість деяких людей ми маємо ситуацію, коли головний тренер збірної не має можливості за тиждень до найважливішого матчу з іспанцями отримати в своє розпорядження гравців національної команди.
«Говерла» зіграла на останньому зборі чотири матчі, в яких здобула три перемоги і в одній грі поступилася. Яке значення в Туреччині ви надавали контрольних ігор?
Ми грали різними складами, на тлі навантажень. Контрольні матчі не дають громадськості і вболівальникам ніякої інформації, оскільки це тільки «чернетка», напрацювання. Тому ми навіть не оголошували склади своєї команди в цих контрольних іграх.
Які кадрові зміни у «Говерли» перед стартом другого кола чемпіонату?
У нас пішов Бурдужан, він підписав контракт з командою з ОАЕ. Степанюк виїхав в «Олександрію», немає Павленко. Інші залишилися.
Тренувалися з нами Шимич, Федорів і Іванко. Думаю, в найближчий час зважаться контрактні питання.
Міжсезоння ще триває і я сподіваюся, нам вдасться до закриття трансферного вікна запросити ще пару футболістів, хоча кістяк команди у нас зберігся.
На які позиції ви ще шукайте футболістів?
Ми не купуємо футболістів, тому, можливо, будемо просити і в оренду гравців у наших топ-клубів. Може, візьмемо когось із вільних агентів. У нас немає проблем з голкіперами, на всі інші позиції ми б не відмовилися запросити ще хороших футболістів. Хоча на перспективу ми брали на збори футболістів 1996 року народження. У «Шахтаря» взяли Гришина, у «Динамо» — Лухтанова.
У «Говерлі» у молодих гравців є можливість зануритися у великий футбол, проявити себе і потім повернутися в свої рідні колективи.
У першому весняному турі «Говерла» зіграє із запорізьким «Металургом». Ви стежили взимку за цією командою? 
Так, це звичайна практика. Вони на зборах приїжджали дивитися наші матчі, ми стежили за ними. Я добре знайомий з Олександром Томахою, він системний тренер, у якого я працював помічником і вдячний йому за це.
Без сумніву, ми готуємося до важкого поєдинку і знаємо, що «Металург» підсилився Цуріковим, Кулач, Довгим. У запоріжців — швидка команда, яка грає організовано. Для нас це буде міцний горішок.

Матчдей

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com