image

«Закарпатський футбол», як мегабренд №10

Як ми повідомляли, директор видавничих проектів "Закарпаття. Хто є хто" та "Закарпаття автентичне", член Спілки журналістів України Володимир Мерцин запропонував створити 10 мегабрендів Закарпаття.

На цю пропозицію його надихнула стаття відомого вченого, письменника та бізнесмена Володимира Співаковського, який ґрунтовно описав, як мегабренди створюють певний імідж і приносять великі прибутки.

Ми вже презентували 9 запропонованих Володимиром Мерциним мегабрендів. Цього разу презентуємо останній десятий мегабренд – «Закарпатський футбол».

 «Закарпатський футбол» - надто складна тема, бо знавців футболу ще більше, ніж знавців вина. Плюс до того ж, тема заполітизована в Закарпатті.

Роком народження футболу на Закарпатті вважається 1893 рік, саме тоді в Ужгороді розпочались перші тренування та ігри в «англійський шкіряний м’яч». Перший офіційний матч відбувся 15/08/1901 р. з командою Будапешта (0:3), але вже через два тижні команда Ужгорода перемогла збірну Кошіце і Пряшева – 4:1.

Як кажуть у нас, «при чехах» було створено дві жупи (ліги) - слов’янська та карпатська (де грали угорські команди). Наші команди ставали чемпіонами в обох лігах. А у 1933 р. наші команди розіграли між собою звання абсолютного чемпіона Словаччини (перемогла СК «Русь»). Футболісти СК «Русь» одними з перших у Європі стали регулярно літати на свої матчі, за що їх прозвали «літаюча команда вчителів» (більшість команди складалась з вчителів). Футбол продовжував своє життя і в Угорській республіці (1938-1944 рр.). В різні часи закарпатці виступали за збірні Чехословакії та Угорщини, які в той час були одними із сильніших в світі.

СРСР. Вже в 1945 р. відбувся перший чемпіонат Закарпатської України. За один рік (червень 1945 по червень 1946) кількість гравців збільшилась з 750 до 3315. Першим, післявоєнним чемпіоном України (1946 р.) став ужгородський «Спартак», а в наступному році – мукачівський «Більшовик». У 1946 р. в області було зареєстровано більше півсотні команд. З 1948 р. закарпатці стали виступати за київське Динамо. З того часу, закарпатці завжди були в переможних складах київського Динамо (чемпіони СРСР, володарі кубків СРСР, Кубка кубків, Суперкубку УЕФА). В 1954 р. Динамо Київ вперше завоювало кубок СРСР (в його складі виступали 5 закарпатців), а Михайло Мигалина був його капітаном. М.Мигалина став першим заслуженим майстром спорту СРСР серед ВСІХ українських футболістів. З 1948, тільки в складі київського Динамо виступило 42 футболісти.

Саме закарпатці привели команди Ростова, яку тренував Йосип Беца (перемога в Кубку СРСР, срібні та бронзові медалі чемпіонату СРСР) та Львова, яку тренував Е.Юст (перемога в Кубку СРСР) до найвищих досягнень в своїй історії.

Чимало закарпатців виступали за різні збірні СРСР та ставали призерами чемпіонатів світу, Європи та Олімпійських ігор, зокрема Й.Беца – чемпіон Олімпійських ігор у Мельбурні.

УКРАЇНА. Перший офіційний матч національна збірна України провела в Ужгороді і перший гол збірної забив закарпатець Іван Гецко. Йосип Сабо чотири рази приводив Динамо К. до перемоги в чемпіонаті України. В цілому, успішно тренував Й.Сабо і збірну України. ФК «Говерла» виступає в Прем’єр-лізі українського футболу, завдяки чому болільники можуть подивитись на кращих гравців країни.

Дитячі, юнацькі та ветеранські команди Закарпаття неодноразово ставали чемпіонами та призерами України, перемагали на міжнародних змаганнях. Зараз в області під егідою Федерації футболу Закарпаття (президент Михайло Ланьо) проводяться змагання у двох обласних лігах, кубок та суперкубок Закарпаття, зимовий чемпіонат області, жіночий чемпіонат, змагання серед юнаків та ветеранів, змагання по міні-футболу. Крім того, значна кількість закарпатців, особливо середнього віку, регулярно 1-2 рази на тиждень грають футбол, такі собі, внутрышны клуби. Зокрема, для мого кума кожний четвер (круглий рік) футбол – святий день, про це знають друзы і домашні.

Таким чином, футбол (аналогічно до формулювань ЮНЕСКО) – надбання і гордість закарпатців.

Однак, футбол на Закарпатті став жертвою політичної конкуренції. Після виходу, найбільш впливової політичної групи із орбіти впливу СДПУ (о) – футбол став не бажаним для місцевої влади видом спорту. Уроки футболу впроваджуватись в області не стали, фінансування дитячого футболу припинено, існує неоголошена заборона фінансово чи організаційно підтримувати команду майстрів ФК «Говерла», яке утримується Нестором Шуфричем. Федерацією Футбола Закарпаття керує колишній регіонал Михайло Ланьо (нині - народний депутат, що входить у депгрупу «Воля народу» та віце-президент ФФ України). А ветеранським футболом найбільше опікується активіст «Батьківщини» О.Переста. В принципі, чогось нового в цій ситуації не має, адже і в Україні в цілому, реальний футбол фінансується людьми, яких постійно хочуть люструвати, і вболівальники в тому числі.

Без сумніву, «Закарпатський футбол» живе і буде жити незалежно від різних, тимчасових, обставин, але, відповідно до традиції, надам пропозиції які можуть посилити бренд «Закарпатський футбол»:

1. Футбол, у будь-якому випадку, - це здоров’я. Необхідно вивести футбол із площини політичної конкуренції, а навпаки він може стати тим плацдармом для різних політичних сил, де можливо знайти компроміс, що дасть позитивну динаміку розвитку всіх складових футболу.

2. При роботі над проектами «Закарпаття. Хто є хто» та «Закарпаття автентичне», зустрічався з Іваном, Нестором та Олександром Шуфричами. Знаю, що їх робота по достоїнству не буде оцінена. Не так важливо, що закарпатці можуть дома подивитись на кращих футболістів країни, що розбудовується інфраструктура ужгородського клубу, що вкладаються кошти і в дитячий футбол, головне тут - Н.Шуфрич займає неправильну політичну позицію. Мені здається, що і сімейство Шуфричів з цим вже змирилось.

Ситуація ж у українському футболі, на мій погляд, йде до повного пере- форматування. Залишаться 2-3 потужні клуби, інші – рівень першої ліги. В цій ситуації, дуже б не хотілось, щоб Н. Шуфрич повністю відійшов від фінансування команди. На мій погляд, варто повністю змінити підходи до формування команди – зробити акцент на закарпатських футболістів.

 Я, думаю, такі ж футболісти будуть виступати і в інших клубах. Якщо вкласти гроші не в зарплату гравців, а в дитячі, юнацькі та молодіжні команди (майданчики, тренери, інвентар), додавши до цього менеджерський досвід О.Шуфрича то в нас буде і конкурентноспроможна головна команда і наші юнаки будуть грати в інших командах, як вдома так і за кордоном. Витрати можуть стати на порядок меншими, що суттєво в наш час. Втім, керівництву ФК «Говерла» видніше.

3. Вважаю, що треба посиленно приділити увагу дитячому футболу. Традиції, яким більше сотні років, не проходять безслідно – за такий час вони закріпились генетично. Не маю сумнівів, що при відповідній роботі, розкриються нові футбольні таланти Закарпаття.

4. Доцільно максимально брати участь у різноманітних змаганнях, як в області, так і за її межами. Для чого збільшити кількість різноманітних турнірів, адже достойних імен в честь яких проводити турніри у нас достатньо.

Традиційне закінчення: звичайно, це не вичерпний перелік, але і їх втілення зможе посилити наш бренд «Закарпатський футбол» і наблизити той час, коли він стане МЕГАБРЕНДОМ.

На мій погляд, нічого захмарного в моїх пропозиціях не має.

Володимир Мерцин

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com