І. Попович: «Нема кращого села, як отой Осій»

Цю назву відомої пісні, яку виконує народний артист України закарпатець Іван Попович, трохи перефразую і назву її на свій лад: «Нема кращого спортивного села за Н. Селище».

«Краще спортивне село». Саме під такою назвою з 2012 року в Україні проводяться фінальні сільські всеукраїнські, обласні та районні спортивні ігри. Цього року у Закарпатті вони пройшли 29 серпня на хустському центральному стадіоні й присвячені були 65 років ЗОО ВФСТ «Колос» АПК України. Цей ювілей найбільше у краї сільське товариство відзначатиме у середині наступного місяця.

У четвертих за ліком змаганнях взяло участь сім команд: сс. Дерцен Мукачівського, Невицьке Ужгородського, Велика Копаня Виноградівського, Гать Берегівського, Нижнє Селище Хустського, сел. Ільниця Іршавського та Поляна Свалявського районів.

На традиційному відкритті обласних сільських змагань учасникам вдалих стартів і переможних фінішів побажали: голова ЗОО ВФСТ «Колос» АПК України Микола Тимчак, заступник начальника управління аграрного виробництва та продовольства департаменту агропромислового розвитку ОДА Віктор Тереля, голова Хустської райради Олександр Липчей, заступник голови облпрофради Василь Захарець, голова обласної профспілкової організації працівників АПК Ганна Кулик, спеціаліст управління у справах молоді та спорту Ала Чернобук, а також головний суддя змагань майстер спорту СРСР Анатолій Плеханов Над стадіоном звучить Гімн України. Після нього учасники дружно гукнули: «Слава Україні – героям слава!».

Відповідно до положення команди змагалися в таких 8 видах спорту: легка атлетика, волейбол, гирьовий спорт, міні-футбол, настільний теніс, шахи, шашки та перетягування канату. Першими поборотися за титул «Краще спортивне село Закарпаття–2015» вийшли легкоатлети. Серед жінок першою на дистанції 500 метрів фінішувала Неля Русанюк з Н. Селища, за нею Аліна Козуб з Поляни та Антоніна Свищо з Великої Копані.

Чоловіки змагалися на дистанції 1 км. Її найшвидше подолав любитель «королеви спорту» з села Гать Петро Форноші. Срібна нагорода дісталася Ігорю Роману з Ільниці, бронзова — Василю Кадару з Великої Копані. Загальнокомандне перше місце серед легкоатлетів зайняли сільські спортсмени з Хустщини, 2–ге – Свалявщини й третє — Іршавщини.

З настільного тенісу змагалися жінки й чоловіки. Тут кращими серед слабкої половини людства відповідно стали: Ольга Чік з В. Копані, Галина Шабаліна з Нижнього Селища та Ольга Івегеш з Ільниці. У чоловіків Вікторію святкував теж представник з В. Копані Микола Гулянич. Друге й третє місця відповідно посіли Володимир Шабалін з Хустщини та Михайло Гайдук з Іршавщини. У загальнокомандному заліку кращий результат у сільських спортсменів Виноградівщини, 2–ге місце вибороли тенісисти Хустщини й третє – Іршавщини.

Третім видом спорту був міні–футбол. Тут свою майстерність продемонстрували любителі «гри мільйонів» з села Гать, що на Берегівщині. Вони два матчі виграли і стільки ж завершили внічию й впевнено зайняли першу сходинку у підсумковій турнірній таблиці. Друге місце у господарів — гравців села Н. Селище і третє у команди Поляни. Замикають четвірку кращих команд гравці з футбольного селища (10 вихідців із цього населеного пункту Іршавщини свого часу виступали за команди майстрів, як-от: В. Пасулька, С. та І. Гецки, І. Улинець, С. Гозда, В. Савко та інші).

За команду переможницю виступали І. Локіта, Р. Качов, Й. Молнар, П. та З. Форноші, Ар. Чоповці,Р. Яров, І. Сойма та В. Єрема (голова Берегівської районної організації ФСТ «Колос» мс СРСР О. Чуха).

На Закарпатті волейбольним селом вважається Нижнє Селище, що на Хустщині. Тут проводяться не лише змагання з цього виду на рівні району, області, але й України та міжнародні. Звичайно, збірна команда Н. Селища (у її складі були: Станіслав Губаль, Іван Роксолана Гомишини, Неля Федорчук, Лобов Довгоніс та Віталій Волощук) і на змаганнях «Краще спортивне село Закарпаття-2015» не підвела.

Кротонівські бавки (ігри – діал.) із заліззям на Закарпатті з діда-прадіда у пошані. Гирьовий спорт для найсильнішого чоловіка ХХ-го століття Івана Федоровича Фірцака–Кротона з села Білки Іршавського району був його коронкою. Він мін 32-кілограмовими гирями так жонглювати, як це робить вправно артист цирку з м’ячиками, яблуками чи іншими м’ячеподібними предметами. Не випадково цей вид спорту судили колишній асистент Кротона мс СРСР з гирьового спорту, арбітр міжнародної категорії Василь Деяк та мс СРСР Михайло Кемінь. Серед «залізних» атлетів рівних не було Ервіну Дорогій (1994 р. н.) з Великої Копані, що на Виноградівщині (голова районної організації ФСТ «Колос» Олександр Чука), який 24-кілограмову гирю підняв (лівою та правою руками по 40 разів, а у жимі — 50), тобто у загальному підсумку 130 разів. Андрій Гриньов із Поляни показав другий результат, Сергій Клубов із Нижнього Селища – третій.

Шашки. 1–ше місце здобув Олександр Курта з Н. Селища, 2–ге – Володимир Гриценко з Поляни, 3–тє — Антон Добра з Ільниці.

Шахи. 1–ше місце в Павла Скуби з с. Дерцен, що на Мукачівщині, 2–ге в Анатолія Старини з Поляни й третє в ільничанина Михайла Стільника.

Як завжди кульмінацією обласних сільських ігор серед кращих сільських та селищних команд є перетягування канату. Тут учасники повинні мати не лише силу, завзятість, настирливість, витривалість, богатирську вагу, але й спортивну злість у хорошому розумінні цього слова. Ці кращі чоловічі риси характеру продемонструвала команда Нижнього Селища, яка у фінальній боротьбі «перетягла» на свій бік сильну команду з Великої Копані. Земляки Кротона з Ільниці показали третій результат.

Усі переможці та призери були нагороджені гарними кубками та грамотами.

Перше загальнокомандне місце виборов монолітний сільський спортивний колектив з Нижнього Селища, який буде захищати честь Закарпатської обласної організації ВФСТ «Колос» АПК України на всеукраїнських змаганнях «Краще спортивне село України–2015».

Друге місце у збірної команди села Велика Копаня Виноградівського, третє – у представників Поляни Свалявського, 4–те – Ільниці Іршавського , 5–те – Дерцена Мукачівського районів….

 

Василь Гаджега, голова Закарпатського осередку асоціації спортивних журналістів України.

На фото автора: фрагменти з обласних фінальних змаганнях «Краще спортивне село Закарпаття–2015».

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com